AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Batı'nın 'kültür emperyalizmi'nin son örneği Timbuktu filmi

Fransa öncülüğündeki kuvvetler ile Müslüman gruplar arasında savaşın yaşandığı Timbuktu hakkında ilginç bir film vizyona girdi. IŞİD'e atıf yapılan filmde Fransızların işgalini haklı gösterme çabaları dikkat çekti.

2015-02-01 10:46:27

YENİAKİT.COM.TR - Beyazperdeyi işgal ve sömürü düzenini meşrulaştırma aracı olarak kullanan Batı yeni bir filme daha imza attı. Batılıların ve taşeron güçlerinin silahla ele geçiremediği Timbuktu'yu konu edinen film, Mali'de Fransa öncülüğündeki kuvvetlerin hakimiyetini haklı çıkarırcasına Müslüman direnişçi grupları "IŞİD/El Kaide" makyajı ile sunarak kötülüyor.

KÜLTÜR EMPERYALİZMİNİN SON ÖRNEĞİ

Sözde "radikal bir grubun yönetimi ele geçirdiği" Timbuktu'ta, Müslümanların yönetimi tarafından müzik dinlemenin, futbol oynamanın ve sigara içmenin yasaklandığını ve halkın bu yeni kanunlara uymazsa cezalandırılacak duruma geldiğini konu olarak işleyen filmin fragmanı "kültür emperyalizminin son örneği" şeklinde yorumlandı.

TİMBUKTU'DA NE OLMUŞTU

Nisan 2012'nin başından beri Mali'nin önemli şehirlerinden Timbuktu'yu elinde tutan Ensaruddin hareketi Fransa öncülüğündeki kuvvetleri püskürterek Cezayirli Yahya Ebu El-Hammam'ı şehre vali olarak atadığını duyurmuştu.

Ensaruddin hareketinin kurucusu İyad El-Ğaly, Timbuktu halkına şeriatın şehirde icrasında kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulunmuştu.

3 Nisan'da El Kaide'nin İslami Mağrib kolu önderlerinden Muhtar Belmuhtar, Ebu Zeyd ve Yahya Ebu El-Hammam'ın şehrin imamları ile istişare etmek üzere İyad El-Ğay'a katıldıkları bildirilmişti.

Şehir sakinleri, "Ensaruddin mücahidlerini ziyaret ettik, kardeşlerimizi tebrik ettik, şeriatın icrasında onlara desteğimizi belirttik." diyerek destek açıklamaları yapmıştı.

Grubun şehirde bulunan Fransa destekli Mali ordusuna ait askeri kampını üsse çevirdiği, askeri eğitimde bulunduğu biliniyor.

Harekete, Mali ordusundan aralarında Albay El-Hacı Gamu'nun da olduğu çok sayıda katılım olmuş, bu askerlerin silahları ve araçları ile Kidal şehrine gelip Ensaruddin'e bağlılıklarını açıkladıkları ilan edilmişti.

www.yeniakit.com.tr

Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı