AKİT MENÜ

Gündem

BAŞÖRTÜSÜ KAMUDA SERBEST OLMALI

Kamuoyu yoklamasında dikkat çeken sonuçlardan biri, kamuoyunun başörtüsünün kamu kurumlarında ve TBMM’de serbest olmasına dönük desteği. Ankete katılanların yüzde 64’ü kamu kurumlarında başörtüsünün serbest olması gerektiğini belirtiyor. Ankete göre toplumun yüzde 56’sı cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin uygun olmadığını, yüzde 18’i ise uygun olduğunu düşünüyor. Bir diğer soruya verilen cevap ise Alevi-Sünni konusundaki önyargıların henüz aşılamadığını gösteriyor. Toplumun yüzde 31’i bir yakınının farklı mezhepten biriyle evlenmesine izin vermeyeceğini, yüzde 38’i ise böyle bir şey yapmamasını telkin edeceğini belirtiyor.

2013-08-22 21:29:09
Vatandaş ‘Edep Ya Hu’ diyor

Türkiye’de yıllarca en önemli sorunlar listesinde yer alan işsizlik, terör gibi konular artık toplumun gündeminden çıktı. Türkiye genelinde 54 bin kişi üzerinde yapılan kapsamlı kamuoyu yoklamasında, en önemli konular Suriye ve Mısır, Ergenekon ve Balyoz davaları, çözüm süreci, ahlaki yozlaşma ve hayat pahalılığı olarak yer aldı. Ankete göre toplumun yüzde 62’si anayasa referandumunda ‘evet’ oyu vermeye hazır. Ergenekon davasında yerel mahkemenin kararını adaletli bulanların oranı yüzde 58 iken başörtüsünün kamuda serbest olmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 64.
HASAN ÖNAL / ANKARA
MAK Danışmanlık tarafından Türkiye genelinde 54 bin kişi üzerinde  yüz yüze ve telefonla yapılan görüşmeler çerçevesinde ortaya çıkan kamuoyu yoklaması sonuçları, toplumun gündeminin önceki yıllara oranla büyük değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor. Ankette ilk olarak deneklere gündemde sıkça yer alan 10 ayrı konuyla ilgili sorular yöneltildi. Ardından da seneye yapılacak yerel seçimlerle ilgili ayrıntılı sorular soruldu. “Bu pazar genel seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 51.5’i AK Parti, yüzde 23.3’ü CHP, yüzde 12.4’ü MHP ve yüzde 6.4’ü BDP’yi tercih etti.
HALK MAHKEMENİN ERGENEKON
KARARINI DESTEKLİYOR
“Türkiye’nin en önemli gündem konusu nedir?” sorusuna cevap verenlerin yüzde 31’i Suriye ve Mısır, yüzde 30’u hayat pahalılığı, yüzde 14’ü Ergenekon ve Balyoz davaları, yüzde 13’ü çözüm süreci, yüzde 7’si ise ahlaki yozlaşma şıkkını işaretledi. Yüzde 10’luk seçim barajının düşürülüp düşürülmemesi konusunda deneklerin yüzde 31’i ‘düşürülmeli’, yüzde 50’si ise ‘düşürülmemeli’ derken, yüzde 19’luk bir kesim kararsız olduğunu belirtti. Ankete göre, Ergenekon davasına toplumun önemli bir bölümü destek veriyor. Yüzde 58’lik bir bölüm, Ergenekon’daki yerel mahkeme kararını adaletli bulduğunu kaydederken, yüzde 27’lik toplum kesimi kararı adaletli bulmadığını açıkladı. Yüzde 15’lik bölüm ise bu konuda kararsız olduğunu veya görüş belirtmek istemediğini ifade etti.
TOPLUM YENİ ANAYASAYI BEKLİYOR
Meclis’te çalışmaları devam eden yeni anayasa için toplumun yüzde 62’lik bir bölümü referandumda ‘evet’ oyu vereceğini belirtiyor. Tüm partilerin destek verdiği yeni anayasaya toplumun yüzde 28’inin ise ‘hayır’ oyu vereceğini belirtmesi dikkat çekiyor. Ankete göre toplumun yüzde 66’sı muhalefet partilerini başarısız bulurken, başarısız bulanların yüzde 45’i buna ‘lider yetersizliği’ gerekçesini gösteriyor.
İSTANBUL’DA CHP’LİLER TEKİN’İ İSTİYOR
Kamuoyu yoklamasının büyükşehirlerde yapılan bölümünde, deneklere hangi partiyi destekleyecekleri ve destek vermeyi düşündüğü, partide kimi aday olarak görmek istediği de soruldu. İstanbul’da AK Parti’nin oyu yüzde 45 görünürken, bu partiye oy vereceklerin yüzde 37’si Kadir Topbaş’ı, yüzde 35’i ise Binali Yıldırım’ı aday olarak görmek istediğini belirtti. İstanbul’da oy oranı yüzde 36 görünen CHP’de ise partililerin en çok istedikleri adaylar yüzde 34’le Gürsel Tekin ve yüzde 31’le Mustafa Sarıgül. Ankete göre MHP’nin İstanbul’da yerel seçim oyu yüzde 5 görünüyor. En çok istenen aday ise yüzde 41’lik tercihle Meclis Başkanvekili Meral Akşener.
ANKARA’DA GÖKÇEK AÇIK ARA ÖNDE
Ankara’da AK Parti’nin oyu yüzde 45, CHP’nin oyu ise yüzde 29 görünüyor. AK Parti’ye oy vereceklerin yüzde 41’i Melih Gökçek’i, yüzde 23’ü ise Veysel Tiryaki’yi aday olarak görmek istiyor. CHP’de ise yüzde 21’lik oranla en çok istenen aday Muharrem İnce. İnce’yi, yüzde 20’lik oranla Murat Karayalçın takip ediyor.
Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulunuyor

Hepsi peş peşe açıkladı, ama Ancelotti hala anlamıyor! Arda Güler ortalığı karıştırdı

Yana yakıla Ocak’ta golcü arıyor! Fenerbahçe’ye 65 milyonluk golcü! Mou talimatı verdi yine…

Ortalık karışacak! Derbi öncesi sponsor bombası: Beşiktaş'tan Galatasaray'a illegal suçlaması

İslam Memiş'ten gram altın bombası! 4 bin 500 lira olacağı tarihi açıkladı