AKİT MENÜ

Ekonomi

Başçı: Büyüme tahmini yüzde 3-4 arasında

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, dolar kurunun yıl sonunda 1,92 veya altında olursa şaşırılmaması gerektiğini söyledi.

2013-08-27 20:02:52
ANKARA  - Anadolu Ajansı (AA) Finans Masası’nın konuğu olan Başçı, Merkez Bankası’nın politikaları ve finansal piyasalara ilişkin soruları cevapladı.
YIL SONU ENFLASYON
TAHMİNİ YÜZDE 6.2
Türkiye’nin 2013 makro ekonomisini değerlendiren Başçı, yıl sonu için enflasyon tahminlerinin yüzde 6,2 olduğunu, 2014 yılı Şubat ayı için de yüzde 5 civarında öngördüklerini hatırlatarak, bunu hâlâ kuvvetle muhtemel gördüklerini söyledi.
Yıl sonu büyüme tahmininin yüzde 3-4 aralığında olduğunu ifade eden Başçı, şöyle konuştu:
“Cari açıkta öngörülenden biraz daha iyi gelişmeler var. Ağustos ayı itibariyle öncü veriler ithalatta geçen yıla göre bir yavaşlama, ihracatta ise bir artış görüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranı hızla yükseliyor. Bu iyi bir gelişme. Burada da cari açıkla ilgili bir önceki orta vadeli programa göre aşağı yönde revize etme ihtiyacı olacak.
Merkez Bankası Başkanı Başçı “Şu anda döviz kurlarıyla ilgili hiçbir endişe duymuyoruz. Birinci önceliğimiz likidite. Bugün itibarıyla reel efektif döviz  kuru endeksi büyük ihtimalle 110 çizgisinin altında. Önümüzdeki günlerde Fed’in toplantısı gibi önemli olaylar var. Bunlar herhangi  geçici bir etki yapsa bile çok rahat şekilde biz, çok fazla bir politik tedbir almadan, çok fazla çaba göstermeden reel efektif kurun 110 çizgisinin üzerine döneceğini, ondan sonra da değerlenme eğiliminin başlayacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.
“TL’Yİ ASLANLAR GİBİ KORUYACAĞIZ”
“Açıklamalarına piyasanın olumsuz tepki verdiğinin belirtilmesi” üzerine Başçı, bu durumun bir “belirlilik şoku” olduğunu söyledi. Faizlerle ilgili stratejilerini çok net şekilde belirlediklerini belirten Başçı, şöyle devam etti: “Esas belirsizliği döviz kurları ile ilgili görün. Orada öyle bir müdahale stratejimiz var ki herkes şaşırıp kalacak. Bundan sonraki dönemde gelen her açıklama genelde olumlu etki oluşturacak. Şaşırtmayı bundan sonra döviz tarafında yapacağız. Döviz kurları ile ilgili TL’ye değer kazandırıcı sürpriz manevralarla... Savunmaya çalışmayacağız, hücuma geçiyoruz. TL’nin değerini tek silahla (döviz müdahale silahı) aslanlar gibi koruyacağız. Faiz silahını hiç kullanmayacağız.”     

Yorumlara Git

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!

CHP’den yanardöner siyaseti

Anca İstanbul olur: Kaçak kat üstüne kaçak kat çıktılar!