AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Mustafa dede, baba mesleğini devam ettiriyor

Şanlıurfa’da 90 yaşındaki çul ve yolluk ustası Mustafa dede, bir zamanların gözde mesleğini zamana inat yaşatmaya çalışıyor.

2013-08-30 21:05:04
ŞANLIURFA- Şanlıurfa’da 90 yaşındaki çul ve yolluk ustası Mustafa Kırmızıdeve, bir zamanların gözde mesleğini zamana inat yaşatmaya çalışıyor. Meslekte 83 yıllık tecrübesi olan Kırmızıdeve, baba mesleği çulculuğu Harrankapı Mahallesinde  4 metrekarelik işyerinde tek başına devam ettiriyor.
Kente elle dokuma yapan son çul ve yolluk ustası olduğunu ifade eden Kırmızıdeve, mesleğe 7 yaşında babasının yanında başladığını, çul ve yolluk yapmayı babasından öğrendiğini söyledi. Yaklaşık 50 yıl önce Şanlıurfa’da çok sayıda çulcu varken zamanla bu mesleği yapan kişi sayısının azaldığını ifade eden Kırmızıdeve, şunları söyledi: “Yıllar geçtikçe teknoloji illerledikçe mesleğe talep azaldı. Vatandaşlar, artık makinalarda işlenen halıları ve çulları tercih etmeye başladı. Mesliğin kaybolması beni üzüyor. Eskiden vatandaşlar çırak gönderirlerdi artık o yok. Çocuklarıma da öğretmedim çünkü meslek artık talep görmüyor. İsterdim ki çocuklarım da öğrensin bu mesleği fakat istemediler kısmet... Halen bazı vatandaşlar evlerinden biriktirdikleri iplekleri getirip çul yapmamı istiyorlar. İpliklerin kilosunu 6 TL’den işliyorum. Çalışmama bağlı olarak bazen 2 hafta 3 metrekarelik çulu işliyorum.”
Yaşına rağmen çalıştığını, çalışmayı “ibadet” olarak gördüğünü söyleyen Kırmızıdeve, şöyle konuştu: “90 yaşındayım işimi isteyerek ve severek yapıyorum. Çalışmak da bir ibadettir, hem ibadet yapmış oluyorum hem de zamanı iyi değerlendiriyorum. Yollukları şehire gelen yerli ve yabancı turistler tercih  ediyor. Yolluklar, evlerin en çok şark odalarında kullanılıyor.”
Yorumlara Git

Dev satın alım! Denizlerini Türk savaş gemileriyle koruyacaklar

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi seli! Herkesle sohbet etti

Öldürülme nedeni açıklandı: ABD'nin teklifini reddetmiş!

Üniversite öğrenciler hem yürüdü hem sohbet etti

Altından rekor üstüne rekor!