AKİT MENÜ

Ekonomi

Çocuklarınızı kendi elinizle zehirlemeyin

Kırtasiye ve kıyafet malzemelerinin süsüne değil kimyasal içeriğine dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunan yetkililer, “Tehlikeli ve kimyasal içerikli ürünlere dikkat” çağrısı yaptı.

2013-08-31 20:44:47
İBRAHİM ACAR / İSTANBUL
17 milyonu aşkın ilk ve orta öğretim öğrencisi için 14 Haziran’da başlayan yaz tatilinin bitimine günler kaldı. Anasınıfı öğrencileri uyum amacıyla bir hafta sonra dersbaşı yapacak, diğer öğrenciler ise ders zili 16 Eylül günü çalacak. Yeni eğitim öğretim sezonunu hazırlık yapmaya başlayan ailelere sağlıksız giysi ve kırtasiye malzemesi uyarısı geldi. Kırtasiye ve kıyafet malzemelerinin süsüne değil kimyasal içeriğine dikkat edilmesi tavsiyesinde bulunan yetkililer, “Tehlikeli ve kimyasal içerikli ürünlere dikkat” çağrısı yaptı.
TİCARET BAKANLIĞI EKİPLERİ DENETİMDE
Veliler ve esnaf yeni eğitim öğretim sezonun hazırlıklarına başlarken; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ekipleri, birçok ilde okul ve kırtasiye malzemelerine yönelik denetim yaptı. İstanbul ve İzmir başta olmak üzere işyerlerinde araştırma yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı denetim ekipleri, malzemelerden aldıkları örnekleri incelemek üzere laboratuvara gönderdi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2011 yılında kimyasallarla ilgili çıkardığı tebliğ çerçevesinde özellikle tekstil, kırtasiye ürünleri olmak üzere birçok tüketici ürünlerine birtakım kısıtlamalar getirilmişti. Kısıtlama getirilen maddelerin başında ise azo boyar maddeler, fitalatlar ve alev geciktiriciler geliyor. Azo boyar madde tekstil, deri ve plastik ürünlerin boyanmasında kullanılan ve kanserojen içeren bir madde olarak biliniyor. Çocuklar için çok tehlikeli olan Fitalat ise ileride çocukların üreme hormonlarına zarar verebilecek ya da tamamen bozabilecek maddeler içeriyor. Bu madde en fazla su mataraları ve beslenme çantalarında bulunuyor.
OKULLARDA KILIK KIYAFET OYLAMASI
4 YILDA BİR YAPILACAK
Bu arada; Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrenci kılık ve kıyafetlerinin seçimine yönelik oylama veya anket çalışmalarının 4 yılda bir yapılmasını, bu çalışmaların mart ayı sonuna kadar sonuçlandırılmasını kararlaştırdı. Velilerin çoğunluk kararına göre okul forması tercih edilirse 2012-2013 eğitim öğretim yılındaki formalar kullanılacak. Öğrenci kılık ve kıyafetleri, kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı renklerde olabilecek, kıyafetlerde sade ve düz renkler tercih edilecek. Her bir okulda aynı tip kıyafet olması kaydıyla okullar arasında farklılıkların olmasına fırsat verilecek. Kıyafetlerin ve armaların temin edilmesinde zorlama ve sınırlamalar getirilmeyecek. Okul aile birliklerince adres gösterilmeyecek, satış yapılmayacak.
ÜRÜN ALIRKEN HANGİ
İŞARETLERE DİKKAT EDİLMELİ?
Tüketicilerin ürün satın alırken, ürünlerin üzerinde “CE” işareti olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketicilere yönelik şu uyarılarda bulunuyor: “Ürün üzerindeki ‘CE’ işaret, o ürünün güvenli olduğunu, çocukların sağlığına zarar vermediğini göstermektedir. Bunun yanı sıra oyuncak değildir ya da yaş sınırı işaretlerine de dikkat edilmeli. EN 71 denilen oyuncak standartları ibaresi de çok önemli. Bu ibare, malzemelerin ve kırtasiye ürünlerinin sağlığa zararlı kimyasal maddeler, çocukların yutabileceği küçük parçalar, keskin kenar ve sivri köşe içermediğini gösteren işarettir. Tüketiciler ürünü aldıkları yerin, ürünün satıcısının, üreticisinin ve ithalatçısının belli olmasına dikkat etmeli.”
BAKANLIĞIN YAPTIĞI DENETİMLER
ESNAFI DA MEMNUN ETTİ
Bakanlığın yaptığı denetimlerden kırtasiyeciler memnun. İstanbul’da faaliyet gösteren Tüm Kırtasiyeciler Derneği Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, denetimlerin bu yılda devam ettiğini belirterek, “Sektör olarak yüzde 95 başarı sağladık. Derneğimiz bakanlıkla olan ikili ilişkilerinde bütün detaylarda başarıya ulaşmıştır” dedi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) de, velileri alışveriş öncesi uyardı. TESK’in açıklamasında; “Alınan ürünler çocuklarımızın sağlığını tehdit etmemelidir.  Alınan ürünlerin menşeine mutlaka dikkat edilmelidir. En önemlisi CE ve 71-3 uluslararası standart işaretlerine mutlaka dikkat edilmeli ve bu ürünler güvenilir yerlerden alınmalıdır. Ürünün süsüne değil içeriğine dikkat edilmeli” denildi.

Yorumlara Git

Hizbullah siyonistleri bombalıyor: Askeri üs vuruldu!

Arabasında kaçak mal yakalanan CHP’li vekilin ilk savunması! “Ben Atatürkçüyüm”

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!