AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Okurlarına dokunacak değerlerimizi okutacak

İnkılab Yayınları’nın sahibi Hasan Güneş, 2015 yılında okurlara erişmek için yayın çeşitlerine hız vereceklerini söylerken ‘köprü yayınlar’ ile uluslararası alanda tarihi ve kültürel değerlerimizi tanıtmak için atağa geçeceklerine dikkat çekti

2015-02-19 16:19:18

İnkılab Yayınları’nın sahibi Hasan Güneş, 1974'lerde başlayan dergicilik adımlarının Milli Türk Talebi Birliği çatı mecmuasından geçtikten sonra İslami Hareket Mecmuası şeklinde devam eden bir süreç ve ardından 1980'lerde yeni bir kanalla yayın dünyasında önemli atılımlar yaptıklarını söyledi. Dergi çalışmaları devamında kitap yayıncılığına geçtiklerini, İnkılab Limited Şirketi'nin 1984 yılında şekillendiğini belirten Güneş, " 1983 yılında kitaba geçtik. İlgili yılın ocak ayında 'Kelimeler-Kavramlar' kitabıyla bir nevi start verdik. Kitap kendi kendisini çevirebilen bir sektör olmayınca kırtasiye ve dijital alanlarda faaliyete geçtik" değerlendirmesinde bulundu.

4 AYRI KATEGORİDE FAALİYETTEYİZ

"Kırtasiye, dijital baskı, kitabevi ve yayınevi olarak 4 ayrı kategoride faaliyette bulunmaktayız" diyen Güneş, "Kitabevi bağlamında 2000 yılında Fatih'e, şu anki mekanımıza, geçtik. Bu mekanda satış faaliyeti sürerken yazarlarımızla okurlarımızı bir araya getiren bir platform oluşturduk. Yaklaşık 14 yıldır Kasım-Nisan arasında her cumartesi yazarlarımız gelerek kitaplarını imzalıyor, okurlarla soru cevap şeklinde sohbetler gerçekleştiriyorlar. Kültüre katkı sunmak için bu uygulamayı önemli görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

40 BİN ÇEŞİT KİTAP BULUNUYOR

"40 bin çeşit kitabımız var. Haftanın her günü açığız" diyen İnkılab Yayınları’nın sahibi Hasan Güneş sözlerini şöyle sürdürdü: " Kitap dünyasını yakından izlemek için imkanlar sunuyoruz. Gencinden yaşlısına; öğrencisinden emeklisine kadar kitap severler mekanımıza gelerek hem kitaplarını seçiyor hem de çaylarını içiyorlar. Dijital baskı ünitemizde fotokopi verilerinden kitap verilerine kadar hatta afiş ve posterlerden isimlik ve tişört basımına kadar geniş bir yelpazede hizmet sunmaktayız. Müşterilerin talebi bizi bu noktaya getirdi. 1982 yılında fotokopiye geçtik. 1992 yılında renkli fotokopi dönemi başladı. İmalat türü işlere imza attık”

İSLAM KÜLTÜRÜNE ÖNEMLİ HİZMET

Kırtasiyede kraft kağıttan defter yapımına, pasta ve kek defterine kadar üretim boyutunun olduğunu belirten Güneş, “AVM'lerin ağırlığı artmaya devam ediyor. Alışveriş sanala kayıyor. Sanal satış hız kazanırken yeni nesilin tercihi de bu yönde. Satışlarımızın bu noktada düşüyor olmasına bu açıdan bakmak gerek" dedi. “Yayınlarımızda İslam tarihi, İslam tarihinin ilk dönemleri, Resulullah'ın daveti, İslam'ın yayıldığı yerlerdeki tezahürünü kapsayan eserler üzerinde durduk” diyen Güneş, inceleme-araştırma, düşünce, hatırat, sanat, roman, mizah ve çocuk yayınları türünde 7 başlıkta çalışmalar olduğunu, kaynak kitaplar kısmında İslam Kültür Atlası, siyer ansiklopedisi, Tercüman-ül Kur'an eserlerinin de önemli bir yer teşkil ettiğine atıf yaptı.

‘KUŞ DİLİ’ DÖNEMLERİ GERİDE KALDI

“Mevdudi'nin küçük bir kitabından dolayı yayıncısı olduğumuz için 163'üncü maddeden yargılandık.” diyerek yaşadığı bir olayı anlatan Güneş, yayıncılıktaki hassasiyete dikkat çekti ve şu yorumda bulundu: “ İlgili davanın cezası yayın yoluyla işlendiği için 5 yıl iken 7.5 yıl olarak değerlendirildi. Neticede paraya çevrildi. Türkiye'ye bu açıdan baktığımızda önemli adımlar atıldığını görüyoruz. İlgili yasa maddelerini kaldırılması çok önemli. Necip Fazıl'ın dediği gibi kuş dili kullanılan dönemlerden geçtik. Fikir adamlarımız hapislerde ömrünü geçirdi. Türkiye'nin geçirdiği safha bu aşamada önemli. İnsanı fikir cenderesine alan maddelerin arındırılmış olması takdir edilmeli. Kendimizi daha doğru anlatma imkanlarımız var artık."

KÖPRÜ YAYINLARLA ULUSLARARASI ERİŞİM

Nitelikli yayınlara önem verdiklerini belirten Güneş şu noktalarda vurgu yaptı: " Sadece Türkiye değil dünyanın her bir yanına erişebileceğimiz yayınlar şart. Köprü yayınları olarak tabir edilen türde kitaplarla erişimimiz daha kolay olacak. Ebru sanatı, hat sanatı, tekzip ve el yazması eserlerle başka milletlerden insanların ilgisini çeken ve tarihi kültürel değerlerimizi ön plana çıkaran yayınlarla tanıtım atağına geçmek bizim için çok önemli. Bu konuda milli değerlerimizi rahatlıkla tanıtabileceğimize olan güvenimiz tam. Aslolan yayında kaliteye erişmek. Gazete de çıkarıyorsanız, kitap da çıkarıyorsanız en iyisini sunmak önemli. Kapağından fonduna kadar yayının içeriği önemli. İfadelerinizi en iyi ve güzel şekilde sunmak ilk öncelik”

2015 OKURLARA DOKUNMA YILI

"2015 yılında özellikle satışlarımızla okurlara daha çok temas edeceğiz." diyen Güneş," Çocuk yayınlarımız 6 ila 9 yaşa hitap ediyor. İlk gençlik yayınlarımızı 2015'e yetiştirmeye gayret gösteriyoruz. Gençlere dinimizin kültürümüzün yıldızlarını tanıtacağız. 'İslam Bilim Adamları' çalışmamızla liselilere hitap etmek istiyoruz. 105 bilim adamını analiz edeceğiz. Bu alandaki boşluğu doldurmaya gayret gösteriyoruz" dedi.

BANDROL SİSTEMİ REVİZE EDİLMELİ

İnkılab Yayınları’nın sahibi Hasan Güneş sözlerini şöyle tamamladı: " Yayıncılıkta kalifiye elaman sıkıntısı var. Ülkemizde bandrol sistemine yönelik çalışmaların yeniden değerlendirilmesi de lazım. Her kitaba bandrolü öngören Amerikan sistemi tatbik ediliyor. AB sistemi devreye alınması halinde sistemin içerisinde yayıncı ve kitaba yönelik bilgi akışı sağlanırken yasal boyuta da uygun karşılık veriliyor. AB standardını tatbik etmek elimizi rahatlatır. Yayıncılık açısından düzenlenen fuarlara da değinmek gerekirse fuarlara ayrı bir önem veriyoruz. Sektöre güç katma ve ortak platformda bir araya gelmenin kapısını aralayan fuarları da yakından takip etmekteyiz”

 

Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı