AKİT MENÜ

Ekonomi

Faizsiz finans 2 trilyon dolara doğru

Küresel ekonomi krizlere karşı daha dayanıklı olduğu anlaşılan İslâmî finans kurumlarının dünyadaki varlığı katlanarak güçleniyor. Dün İstanbul’da düzenlenen İslâmîc Finance News- İslâmî Finans Haberleri Roadshow’unda konuşan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, son 10 yılda faizsiz finans sektörü yıllık yüzde 15’ler seviyesinde büyüdüğünü belirterek, “Bu ilkelere göre faaliyet gösteren finansal kuruluşların hizmet verdiği ülkelerin sayısı 70’i aşmıştır. Yapılan tahminlere göre faizsiz finansman ürünlerinin toplam değerinin bu yılsonunda 1,9 trilyon doları aşması beklenmektedir” dedi. Türkiye’de de Hazine’nin yaptığı sukuk ihracatı miktarının 4 milyar doları bulduğunu anlatan Ertaş, İstanbul’un faizsiz finansın da önemli bir merkezi olacağını kaydetti.

2013-09-03 20:55:10
HALİL CÖMERT / İSTANBUL
Borsa İstanbul, dün İslâmîc Finance News- İslâmî Finans Haberleri Roadshow’u (IFN Roadshow) Toplantısı’na ev sahipliği yaptı. Merkez Bankası ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği desteğiyle gerçekleştirilen ve Türkiye’de bu yıl beşincisini düzenlediği Roadshow toplantısında Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan ve SPK Başkanı Vahdettin Ertaş’ın yanısıra Emirates NBD Capital Üst Yöneticisi (CEO) Mohammad Kamran Wajid, Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Keser, Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, HSBC Küresel Kredilendirme ve Finansman Direktörü Hulusi Horozoğlu gibi isimler katıldı.
“Faizsiz Bankacılık” ve “Faizsiz Finansman” konularının ele alındığı zirvenin öğleden sonraki bölümünde “Türkiye’nin Katılım Finansı Pazarındaki Olağan Büyüme ve Gelişiminin Sürdürülebilirliği” konulu bir konferans düzenlendi.
Faizsiz ürünlerin, “Herkesin ihtiyaçlarına cevap verebilen, farklı esaslara göre dizayn edilmiş finansal araçlar” olduğunu belirten Ertaş, son 10 yılda faizsiz finans sektörünün yıllık yüzde 15’ler seviyesinde büyüdüğünü ve bu ilkelere göre faaliyet gösteren finansal kuruluşların hizmet verdiği ülkelerin sayısının 70’i aştığını bildirdi. Ertaş, yapılan tahminlere göre faizsiz finansman ürünlerinin toplam değerinin bu yılsonunda 1,9 trilyon doları aşmasının beklendiğini aktararak, bu endüstrinin dünyadaki toplam finans sistemi içinde çok büyük olmayan ama önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.
HAZİNE’NİN SUKUK İHRACI
4 MİLYAR DOLARI BULDU
Türkiye’deki 4 katılım bankasının büyümesinin sektör ortalamasının üzerinde olduğunu hatırlatan SPK Ertaş, Hazine Müsteşarlığı’nın kira sertifikası diye isimlendirilen sukuk ihraçlarının 4 milyar doları bulduğunu aktardı. Ertaş, “Özel sektör firmalarımızın sukuk ihraçları da 1,5 milyar doları aşmıştır. Bu yıl içinde yaptığımız yeni düzenlemeler ve ülkemizin gündeminde olan büyük alt yapı yatırımları nedeniyle özel sektör ihraçlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağına inanıyoruz” dedi.
Ertaş, SPK olarak faizsiz finansman alanında önemli düzenlemeler yaptıklarına değinerek, bu yıl mart ayında emeklilik yatırım fonlarına ilişkin yaptıkları düzenlemeyle Türkiye’de portföyünün tamamı faizsiz enstrümanlardan oluşan bireysel emeklilik yatırım fonlarının kurulmasının mümkün hale geldiğini söyledi. SPK Başkanı Ertaş, bu tür fonlara katılan yatırımcı sayısının 400 bini, fon tutarının da 175 milyon doları aştığını aktardı.
İSLÂMî FİNANS KURUMLARI
KRİZDE DAHA DAYANIKLI ÇIKTI
IMF tarafından yapılan bir çalışmada; İslami finans kurallarına göre çalışan bankaların diğerlerine göre finansal krize daha yüksek dayanıklılık gösterdiklerini ortaya koyduğuna da dikkat çeken SPK Başkanı Ertaş, “Global likidite şartlarına ilişkin belirsizliklerin arttığı şu günlerde Türkiye ekonomisine baktığımızda, düşük kamu borcu/GSYH oranı, (yüzde 35), Düşük bütçe açığı, (yüzde 1,5-2), ihraç pazarlarının çeşitliliği, güçlü bankacılık sistemi ve 2023 vizyonu ile ülkemizin büyük, dinamik ve geniş yatırım imkânları sağlayan bir konumda olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
TURHAN: İSLÂMÎ FİNANSTA FARKINDALIĞI DESTEKLİYORUZ
Toplantıda konuşan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Borsa İstanbul olarak küresel finansal krizi sürecinde gerek makro ihtiyati risklerin yönetimi, gerekse alt yapı yatırımlarının finansmanı noktalarında kayda değer bir alternatif sunan İslâmî finans ürünlerinin Türkiye’de gelişmesini ve yaygınlaşmasını misyonlarının bir parçası olarak kabul ettiklerini söyledi. Turhan, Türkiye’de ve bölgede bu ürünlere ilişkin farkındalığın artmasına yönelik faaliyetleri desteklediklerini vurgulayarak, “Bu çerçevede geçtiğimiz yıl devreye aldığımız Sukuk ve Pay Senedi Repo piyasalarımızla ülkemiz ve bölgemizde yer alan şirketlere uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını alternatif bir yöntemle karşılayabilme imkanı sunuyoruz” dedi.
“TÜRKİYE, İSLÂMÎ FİNANSIN ÖNEMLİ FIRSATLARINI TAŞIYOR”
Borsa İstanbul olarak, geçen yıl yeni bir yatırım endeksi oluşturduklarını belirten Turhan, bu endeksin 50 önde gelen şirketi izlediğini, varlık yönetimi şirketlerinin de bu endekste bulunduğunu ve tasarrufların bu enstrümanlara kanalize edilebileceğini kaydetti. Turhan, Türkiye’nin bulunduğu bölgede özellikle İslâmî finans sektörü açısından önemli bir güç olduğunu ve büyük fırsatlar taşıdığını belirterek, Redmoney tarafından düzenlenen organizasyonun gerek sektörden gerekse akademi dünyasından katılımcılarla İslâmî finansla ilgili güncel meselelerin ele alınmasına ve bu alandaki farkındalığın gelişmesine katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.
Yorumlara Git

Hizbullah siyonistleri bombalıyor: Askeri üs vuruldu!

Arabasında kaçak mal yakalanan CHP’li vekilin ilk savunması! “Ben Atatürkçüyüm”

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!