AKİT MENÜ

Gündem

Ezberci öğrenme şekli ortadan kalkıyor

Fatih Projesi Eğitimi açılış programında konuşan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı; “Şu anda dünyanın pek çok ülkesi eğitimde Fatih Projesi uygulamalarını çok yakından ve büyük bir ilgiyle takip ediyor. Projeyle her sınıf çok yüksek internetle tanışıyor. Öğrenme kaynaklarımız çeşitleniyor, ezberci öğrenme şekli ortadan kalkıyor, araştıran, üreten, düşünen bireyler yetişiyor. Öğretmen ve öğrenciye eğitim öğretimde büyük kolaylıklar sağlanıyor” dedi.

2013-09-04 20:48:33
HABER MERKEZİ
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü stüdyosunda gerçekleştirilen lise öğretmenlerine yönelik Fatih Projesi Eğitimi açılış programına katıldı. Eğitim Bilişim Ağı üzerinden yayınlanan canlı programda konuşan Bakan Avcı, bütün ülkelerin eğitime daha fazla yatırım yaptığını söyledi. Avcı; “Eğitim sistemlerini sürekli olarak geliştirmeye çalışıyor ve teknolojik gelişimlerden en etkili biçimde faydalanmanın yolunu arıyor. Fatih Projesi, Türkiye’nin dünyadaki bu gelişmelerin seyircisi değil, aktörü olmak arzusu ve iradesinin en somut ifadesidir” dedi.
“TOPLUMUN BEKLENTİLERİNİ
KARŞILAMAYI AMAÇLIYORUZ”
Toplumun eğitime ilişkin beklentilerini karşılamayı amaçladıklarını ifade eden Nabi Avcı, çocukların ve gençlerin sosyoekonomik durumu veya şartları ne olursa bilişim teknolojilerinin imkanlarından yararlanarak kendilerini geliştirmelerini, bilgiye ve dünyaya açılmalarını sağlamak istediklerini belirtti. Türkiye’nin eğitimdeki bu büyük ve ileri hamlesinin bütün dünyaya model olabilecek nitelikte çok büyük bir hamle olduğunu kaydeden Bakan Nabi Avcı; “Şu anda dünyanın pek çok ülkesi eğitimde Fatih Projesi uygulamalarını çok yakından ve büyük bir ilgiyle takip ediyor. Projeyle her sınıf çok yüksek internetle tanışıyor. Öğrenme kaynaklarımız çeşitleniyor, ezberci öğrenme şekli ortadan kalkıyor, araştıran, üreten, düşünen bireyler yetişiyor. Öğretmen ve öğrenciye eğitim öğretimde büyük kolaylıklar sağlanıyor” diye konuştu.
84 bin 921 adet etkileşimli tahta,
62 bin 800 adet tablet...
Bu süre içinde meslek liseleri hariç bütün liselerdeki sınıfların tamamına 84 bin 921 adet etkileşimli tahta yerleştirdiklerini ifade eden Avcı, “Bu okullarımız için alt yapı ihalelerini tamamladık, öğrencilerimize ve öğretmenlerimize 62 bin 800 adet tablet dağıttık. İllerin tamamında 110 adet uzaktan eğitim merkezi kurduk. Bu merkezlerde bugüne kadar 120 binin üzerinde öğretmenimiz hizmet içi eğitim aldı” şeklinde konuştu.
“Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz”
Milli Eğitim Bakanı Avcı sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği, abartıldığı gibi, ‘Yok 36 sınav icat edildi. 12 sınav olacak. Bir sınav kalktı ama yerine 12 tane hatta 36 tane sınav geldi’ gibi iddialar konuyu bilmeyenlerin sözleridir. Zaten yapılmakta olan yazılı sınavları denetimli, güvenli hale getiriyoruz’’ dedi. “Yeni hiçbir sınav getirmiyoruz” diyen Nabi Avcı, “Sene içerisinde zaten yapılmakta olan sınavlardan her dönemde birer tanesini, daha kontrollü bir biçimde yapacağız. Sınav stresi yaşamayacaklar, yanlışlar doğruları götürmeyecek. Telafi mümkün olacak’’ diye konuştu.  Bakan Avcı, önümüzdeki yıllarda peyderpey, okullarda zaten yapılmakta olan bütün yazılı sınavları; kontrollü, güvenilir, objektif, çocukların, öğretmenlerin strese girmeden yapılan sınavlar haline getirmek istediklerini söyledi. Avcı, Merkezi değerlendirme kapsamındaki derslerden din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almayacak öğrencilere yönelik yapılacak uygulamaya konusunda soru üzerine, “Çok az sayıda bazı azınlık okullarında öğrencilerimiz bu dersi almıyorlar. Onlar için sosyal bilgiler dersinden alternatif sorularla onu da düzenleyebiliriz” cevabını verdi.
‘’Meslek okullarını
en üst klasmana
taşımaya çalışıyoruz’’
Avcı, ‘’Liseler arasında kalite farkını nasıl eşitlemeyi planlıyorsunuz?’’ sorusu üzerine, liseler arasındaki farklılıkların olabileceğini, bütün eğitim kurumlarını aynı düzeyde buluşturmanın dünyanın hiçbir yerinde mümkün olmadığını söyledi. ‘’Bütün okullar aynı seviyede olacak’’ ifadesinin mümkün olmadığını belirten Avcı, ‘’Bu mümkün değil diye bazı okullarımızı birinci sınıf okul, diğer okulları da ‘zorunlu kalınılırsa gidilebilecek ikinci, üçüncü sınıf okullar’ gibi takdir etmek çok yanlıştır. Bu özellikle mesleki eğitim veren okullarımıza yönelik çok tahrip edici bir yanlış algıdır’’ dedi.
‘’Kontenjan açığı
mümkün olduğu
kadar kalmayacak’’
Sınavla öğrenci alan okullara ilişkin bir soru üzerine Avcı, şöyle konuştu: ‘’Senelerdir bu sınavlar yapılır. Bu sınavlara 1 milyona yakın öğrenci girer. Yaklaşık 300 bin, 400 bini, o zamanın kontenjanına göre, sınavla öğrenci alan okullara yerleşir, diğerleri ise diğer okullara yerleşir. Diğer okullara yerleşen öğrencilerin tümü Anadolu, fen liselerine yerleşemediği için değil, kendi tercihleri de zaten sınavsız öğrenci alan okullar olduğu için oralara yöneliyorlar. ‘Sınavla öğrenci alan okullara öğrenciler yerleşti, diğerleri boşta kaldı’, böyle bir kampanya yürütülüyor. Hayır, öyle bir şey yok.’’
GÜNCELLENEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ
l Ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.
l Fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersleri merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.
l Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.
Yorumlara Git

Bu magandalık son bulsun artık! Cehaletin faturası minik Nisa’ya çıktı

Akit’in haberi ses getirdi! 60 milyonun hesabı sorulacak

Türkiye’den 694 milyon tonluk dev keşif! Ankara, Çin ile beklenirken ABD ile anlaştı

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!