AKİT MENÜ

Ekonomi

Piyasada iniş-çıkışlar normal, uzun vadede düşünmek gerekiyor

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, piyasayı işleten kuruluş olarak bu konuda tamamen tarafsız olduklarını belirterek, “Piyasada iniş-çıkışlar olabilir. Anlık hareketlerin değil, uzun vadeli hareketlerin dikkate alınması gerekir” dedi. Mısır Borsası ile işbirliğine de değinen Turhan, altyapı çalışmalarının tamamlandığını, Mısır’daki şartların düzelmesini beklediklerini açıkladı.

2013-09-06 21:47:50
İSTANBUL - Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul ve Mısır Borsası arasında imzalanacak anlaşmada yaşanacak gecikmeler, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yılsonu kur hedefi açıklamaları ve Türkiye’nin orta ve uzun vadeli ekonomik görünümü hakkında değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın döviz kurları ile ilgili yaptığı konuşmaya değinen Turhan, "Merkez Bankası Başkanımız o konuşmayı yaparken, aynı zamanda Avrupa’da çok sert bir hareket oluyordu. Borsada inişe ya da çıkışa hangi spesifik olayın sebep olduğunu tespit etmek benim kabiliyetlerimin ötesinde. Bunu, borsa şu sebepten indi ve bu sebepten çıktı diye kesinlikle görebilen birisi varsa ben onu tebrik ederim"
MISIR BORSASI İLE İŞBİRLİĞİ
ŞARTLAR DÜZELİNCE
Borsa İstanbul’la, Mısır Borsası arasında sürdürülen işbirliği projesinde yaşanan gecikmeye ilişkin Turhan, şöyle dedi: "Her iki borsa gerekli alt yapı çalışmalarını büyük ölçüde tamamladı. Bunun için piyasa katılımcılarının, aracı kurumlarının da hazır olması lazım. O noktada henüz daha istediğimiz seviyede değiliz. Bir taraftan da içinde bulunduğumuz hem ekonomik hem siyasal ortam bir takım gecikmelere sebep olabilir. Fakat dediğim gibi biz netice itibarıyla çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız. Biz piyasanın hazır olmasını ve Mısır’daki şartların düzelmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Amerika ve Suriye arasındaki gelişmelere de dikkati çeken Turhan, Amerika’nın Irak’ı işgali sonrasında Borsa’nın yüzde 61 oranında yükseliş kaydettiğinin hatırlatılması üzerine, endeksin ekonomik ve siyasal olaylar gibi pek çok gelişmeden etkilenebildiğini söyledi.
Hangi gelişmenin ne şekilde etkileneceği konusunda yorum yapmanın kolay olmayacağını dile getiren Turhan, "Bu piyasada yatırım yapanların verdiği kararlarla ilgili. Biz genellikle bu konularda yorum yapmamayı tercih ederiz. Biz piyasayı işleten kuruluşuz ve bu konuda tamamen tarafsız hareket etmek mecburiyetindeyiz" dedi.
MB BAŞKANI
BAŞÇI’NIN
KONUŞMASI
İbrahim Turhan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Biz fanus içerisinde yaşamıyoruz. Merkez Bankası Başkanımız o konuşmayı yaparken, aynı zamanda Avrupa’da çok sert bir hareket oluyordu.
Borsada inişe ya da çıkışa hangi spesifik olayın sebep olduğunu tespit etmek benim kabiliyetlerimin ötesinde. Bunu borsa şu sebepten indi ve bu sebepten çıktı diye kesinlikle görebilen birisi varsa ben onu tebrik ederim" diye konuştu.
Dünyada da bunun bir örneğinin görülemeyeceğini dile getiren Turhan, piyasa ekonomisinde iniş çıkışların çeşitli sebeplerle meydana gelebileceğini ve önemli olanın yatırımcıların bütün bilgilere ulaşarak kendileri için en doğru kararı almaları olduğunu söyledi.
Piyasalarda her zaman inişler ve çıkışların olabileceğini yineleyen Turhan, anlık hareketlerin değil, uzun vadeli hareketlerin dikkate alınması gerektiğini kaydetti.
Borsanın, özellikle bireysel yatırımcıların anlık hareketlerle alım satım yaparak kazanç peşinde koşacakları bir yer değil, orta ve uzun dönemli yatırım alanı olarak görülmesi gereken bir yer olduğunun altını çizen Turhan, "Türkiye’nin orta ve uzun dönemli görünümüne baktığım zaman son derece olumlu olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Yorumlara Git

Ha pu da oldi! 600 metre yükseklikte paraşütte kemençe çaldı

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!

CHP’den yanardöner siyaseti

Anca İstanbul olur: Kaçak kat üstüne kaçak kat çıktılar!