AKİT MENÜ

Ekonomi

Suriye, Türk ekonomisine zarar vermez

Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın Analisti David Aserkoff, Suriye’deki gerilimin Türkiye ekonomisine fazlaca zarar vermeyeceği öngörüsünde bulunarak, "Suriye’deki gerilimin Türkiye hisse senedi piyasasında etkisinin fazlaca olma olasılığı yok" dedi.

2013-09-06 21:54:07
İSTANBUL - Aserkoff, Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgesel gerilimlerden ekonomik olarak fazlaca etkilenmeyeceğini vurgulayarak, "Suriye’deki çatışmanın Türkiye hisse senedi piyasasında etkisinin fazlaca olma olasılığı yok. Örneğin, Türkiye hisse senedi piyasasının güçlü performans sergilediği 2003-2007 yılları arasında da Irak meselesi vardı. Sonuç olarak, süregelen Suriye’deki politik meselelerin Türkiye ekonomisine fazlaca zarar vermesini beklemiyorum" şeklinde konuştu.
Avrupa ekonomisinde iyileşme sinyallerinin görüldüğünü belirten Aserkoff, "Türkiye’nin Avrupa’ya olan ihracatının yeniden yüzde 58 seviyesine yükselmesi ihtimaline şüpheyle yaklaşıyorum. Bunun asıl nedeni Türkiye’nin ihracatı Avrupa dışı ihracat pazarlarında hızla büyüyor. Bu gayet iyi bir şey, kötü bir şey değil. Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatı 2007 yılından bu yana sadece yüzde 3 seviyesinde artış kaydetti. Öte yandan Türkiye’nin Avrupa dışı ihracat pazarlarına olan ihracatı yüzde 95 oranında arttı" ifadelerini kullandı.
UZUN VADEDE TÜRKİYE’NİN
POZİTİF YANLARI ÖNEMLİ
Türkiye’nin uzun vadeli pozitif özelliklerini korumaya devam ettiğini dikkati çeken Aserkoff, "Türkiye’nin uzun vadeli pozitif yanları şirketleri, demografik yapısı ve uzun zamandır devam eden GSYH büyümesine ilişkin geçmiş ve Avrupa’daki güçlü büyüme. Ben Türkiye’nin uzun vadeli pozitif yanlarının önemli olduğunu düşünüyorum.
Önemli, fakat bugün Fed’in tahvil alımını azaltma kararının yarattığı şokun ortasında bütün bu pozitif özellikler unutuyor" dedi.
Öte yandan Aserkoff, Fed’in tahvil alımının azaltmasının Türkiye’den yabancı sermayenin çıkışını artmasına neden olabileceğine işaret ederek, "Türkiye cari açığının ortalamadan daha yüksek bir cari açık oranına sahip olması nedeniyle diğer gelişmekte olan ekonomilere kıyasla daha kırılgan" dedi.    
“Rekabet için katma değeri
yüksek ürünlerimiz olmalı”

GAZİANTEP - Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bayram, Dünya Ekonomik Forumu 2013-2014 Küresel Rekabet Raporu’na göre Türkiye’nin 148 ülke arasında 44. sırada yer almasına ilişkin, "Değişen dünyada, Türkiye’nin lider konumda olabilmesi için yenilikçi  çalışmalara ve katma değeri yüksek ürünlere sahip olması gerekmektedir" dedi. Bayram, yaptığı açıklamada, Küresel Rekabet Raporu’nun 1979 yılından bu yana ülkelerin rekabet güçlerine göre Dünya Ekonomik Forumu tarafından belirlendiğini ifade etti.
Türkiye’nin var olabilmesinin rekabet gücünü artırması ile mümkün olacağını vurgulayan Bayram, "Günümüzde paraya ve üretime dönüşmeyen çalışmaların ülke ekonomisine fazla bir katkısı bulunmamaktadır. Son yıllarda artan patent sayısının da ekonomiye girdi olarak sağladığı katkı üzerinde de düşünmek gerekiyor. Önemli olan reel olarak bu çalışmaların ekonomiye sağlayacağı katkıyı matematiksel olarak öngörebilmektir" değerlendirmesinde bulundu. Bayram, Türkiye’nin geçen yıl açıklanan raporda 144 ülke arasında 43., bu yıl ise 44. sırada bulunduğunu anımsattı. Bu yılki rapordan çıkarılacak derslerin bulunduğunu aktaran Bayram, "Global pazarda firmalarımızın, ülkenin tüm imkan ve birikimlerini iyi değerlendirerek yeni açılımlar yapması gerekiyor. Bu bağlamda, devlet, üniversiteler, kamu kurumları, TÜBİTAK, özel sektör olarak herkesin gerçekçi olarak bir şeyler yapmasını gerektiriyor" dedi.
Yorumlara Git

D. Türkistan davasına sahip çıkalım

Üç günlüğüne iç siyaseti terketsek, tek yürek olsak!

CHP’den yanardöner siyaseti

Anca İstanbul olur: Kaçak kat üstüne kaçak kat çıktılar!

29 harften 24 harfe Türk Alfabesi! Bu harflere alışacağız