AKİT MENÜ

Gündem

Fok balıkları için ayağa kalkanlar nerede?

G20 zirvesi kapsamında çeşitli ülkelerin devlet başkanları ile görüşen ve Suriye’deki durumun vahametini anlatan Başbakan Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, vahşete duyarsız çevrelere tepki göstererek, “İki fok balığı için dünyayı ayağa kaldıranlar nerede?” dedi.

2013-09-06 22:01:19
HASAN KARAKAYA
ST. PETERSBURG’DAN BİLDİRİYOR
Dünyanın önde gelen 20 ülkesinin katıldığı G-20 zirvesi sona erdi. Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen zirveye katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aralarında ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’inde bulunduğu çok sayıda liderle ikili görüşmelerde bulundu. IMF’nin yapısı ve Suriye’nin durumunun masaya yatırıldığı zirve sonrası Başbakan Erdoğan önemli açıklamalarda bulundu.
“LİDERLER ŞAM’A KARŞI OPERASYONUN
GEREKLİ OLDUĞUNU SÖYLÜYOR”
Zirvede ağırlıklı olarak Suriye üzerinde durulduğunu söyleyen Erdoğan, Suriye rejiminin halkına yönelik katliamını her liderin takip ettiğini söyledi. “Şam’a yönelik operasyonun gerekli olduğunu liderler ifade ediyor. Rapora dayalı olarak adımın atılmasının önemli olduğu noktasında yaklaşım var.” diyen Erdoğan “Türkiye olarak Suriye’deki bu gelişmelerin teşhisi üzerinde durduk. Burada hedef saptırması önemli. Kimyasal silahlar üzerinde hassasiyetle durulurken öbür tarafta  insanın öldürülmesi bir kenara konuluyor. Bu kadar sığınmacı gözardı ediliyor. Kimyasal silahlar suç teşkil ediyor. Diğer tarafta öldürülen insanlar bunu yapanlar suç işlemiyor mu? Göçe zorlanan yedi milyon insan onlar suç işlemiyor mu? Bunların suç layihasında yerleri var.” şeklinde konuştu.
“İKİ FOK BALIĞI ÖLÜNCE DÜNYAYI
AYAĞA KALDIRANLAR NEREDE?”
Erdoğan “21 Ağustos gece 02,30 orada 1700 kadar insan kimyasal silahlarla öldürülüyor ama gel gelelim bunun kimler tarafından işlendiği konusunda bunu Esad değil de muhalefet yaptı diye bir hava yaratılıyor. Biz elimizdeki belgelere bakıyoruz. Bir iki fok balığı ölünce dünyayı ayağa kaldıranlar yüz binlerce insan karşısında sessiz durmak siyasilere yakışacak durum değil diye düşünüyorum. Esad gidince ne olacak? Bundan daha iyi olacak. Halkın iradesi ile tecelli edecek yönetim şuandaki yönetimden kötü olmayacaktır.” dedi.
“CHP REYHANLI SALDIRISI İLE İLİŞKİLİ”
Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonu destekliyor olmamasının asla savaş çığırtkanlığı olmadığını vurgulayan Erdoğan, “Savaş heveslisi olmak değildir. Buradaki sıkıntı komşuda yangın başlamıştır ilk vuracağı yer biziz. Bu yangını söndürmek için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bunu nasıl görmemezlikten gelir. Kurda merhamet kuzuya zulümdür. Biz bunu yapamayız. Esad yönetimine karşı operasyona karşı durmak binlerce ölene göz yummaktır. CHP’nin Şam katillerini desteklediğini biliyoruz. CHP’nin Reyhanlı saldırganları ile ilişki içinde olduğunu da biliyoruz. MHP’nin CHP ile aynı dili kullanması üzerinde düşünülmesi gereken konudur. Biz ilkelerle hareket ettik ve böyle devam edeceğiz.” diye konuştu.
“YÖK GEREĞİNİ YAPACAKTIR BİZ DE YAPACAĞIZ”
Erdoğan, ODTÜ’deki başörtülülere yönelik sözlü taciz olayları ile ilgili sert konuştu. Yaşananların kimin nerede durduğunu göstermesi bakımından önem arz ettiğini söyleyen Erdoğan, “Türkiye’de sol ötekileştirmiştir. Şuanda da ODTÜ’deki bu zihniyeti çok açık net ortada görüyoruz. Ülkenin evlatlarına karşı ötekileştirme kampanyası yürütülüyor. YÖK gereğini yapacaktır. Biz de gereğini yapacağız. Ben niçin polisimiz üniversitelerde görev almasını bu olay ispatlamıştır. Orada da sivil polis vardır. Oradaki özel güvenliğin sivil polisi olaya müdahale bile etmiyor. Onları destekler mahiyette duruyor. O üniversite senin değil ki. Herkesin. Ellerinde kartonlarla yazılmış şeylerle bahçe bekçisi gibi dolaşıyorlar. O kızlarımız orada diğerleri gibi hakkını kullanacak. Gereği yapılır. Onların özlediği Türkiye gerilerde kaldı. Yeni Türkiye inşa ediyoruz. Temel hak ve özgürlüklerin egemen olduğu ülke inşa ediyoruz. Bunun bedelini öderler. ODTÜ’de Ankara Büyükşehir Belediyemizin yol çalışması var. Bu çalışma ile ilgili olarak ODTÜ’nün hocalarını aynı şekilde rektörün olumlu kanaatleri olmasına rağmen bu gençler gelip bu yolun yapımını engellemeye çalışıyor. Kimin nerede durduğunu göstermesi bakımından bunlar önemli. Her şeyin önünü keserler. Ön kesildiği zaman ön açmak kimin görevi. Ön açılacak bu yollar yapılacak” dedi.
YOL HARİTAMIZ NEYSE ÖYLE DEVAM EDECEĞİZ
Çözüm süreci ve başkanlık sistemine de değinen Erdoğan Türkiye’nin terör belasından kurtulması için belirledikleri yol haritasına uygun adımlar atmaya devam edeceklerini söyledi.
Erdoğan Başkanlık sistemi ile ilgili ise “Bakın şu anda G20’ye gelen ülkelerin neredeyse yüzde 80’i başkanlık sistemiyle yönetiliyor. Böyle bir tablo var. Şimdi dünyanın gerçeklerini görmek durumundayız.” diye konuştu.
ERDOĞAN OBAMA, BAN Kİ-MUN VE
MERKEL’LE GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan iki günlük G20 zirvesinin kapanış gününde ABD Başkanı Barack Obama ile tekrar görüştü. Önceki gece Obama ile bir araya gelen Erdoğan, dün de Obama’nın düzenlediği basın toplantısı öncesi ABD Başkanı ile bir araya geldi. İkilinin Suriye’ye karşı askeri operasyon hususunda görüştükleri kaydedildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile de görüştü. Basına kapalı gerçekleşen görüşmelerin yaklaşık 45’er dakika sürdüğü ifade edildi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’da Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen G20 liderler zirvesi kapsamında Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi. Davutoğlu, Suriye ve ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmenin ardından da Endonezya Dışişleri Bakanı Natalegawa ile görüşmelerine devam etti.

Yorumlara Git

Asgari ücret resmi olarak açıklandı! Tam iki kat fark var...

Sınır ihlali yapıp Bodrum'a kadar geldiler! Yunanistan'dan son dakika açıklaması: Ateş açamadık

Galatasaray'dan kötü haber! İki yıldız derbide yok

Türkiye'de hemen hemen her markette satılan marka iflas etti! Kanserojen madde iddiası sonunu getirdi

Jose Mourinho Galatasaray derbisi öncesi bir ilki gerçekleştirdi! Hiç bir takımda böyle bir şey yapmamıştı