AKİT MENÜ

Ekonomi

İhracatla büyümek istiyoruz

Dünya Ekonomik Forumu’nun Çin’deki toplantılarına katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel ekonomi ve Türkiye’ye yansımalarını değerlendirdi. İkinci çeyrekte yüzde 4.4’lük büyümenin kompozisyonunu beğenmediğini vurgulayan Babacan, “Görmek istediğim özel sektör yatırımı ve ihracatla büyümek” dedi. Babacan, kısa vadede iniş-çıkışlara rağmen gelişmekte olan ülkelere yatırım yapanların kârlı çıkacağını söyledi.

2013-09-14 21:36:02
Dünya Ekonomik Forumu’nun Çin’deki toplantılarına katılan Babacan, ikinci çeyrekteki yüzde 4,4’lük büyümenin yıl sonu büyüme hedefleri üzerindeki etkisini değerlendirdi. Bu yılki büyümenin yüzde 3-4 arasındaki bir aralıkta gerçekleşmesini tahmin ettiklerini dile getiren Babacan, büyümeyi etkileyebilecek bilinmeyen birçok unsur olduğunu söyledi.
Türkiye’nin ihracatla büyümesini istediklerini, sadece iç tüketimden gelen bir büyümenin ise cari açığı artırdığını dile getiren Babacan, şunları söyledi: “Yani biz ikinci çeyrekte yüzde 4,4 büyüdük ama bu büyümenin önemli bir kaynağı iç tüketimdi. Biraz da kamu harcamasıydı. Özel sektörün yatırımlarında ve net ihracatta düşüş var. Yani özel yatırımlarla, ihracat aslında büyümeyi aşağı doğru çeken unsurlar oldu. İç tüketimle devlet harcamaları da büyümeyi yukarı çeken unsurlar oldu. Bu bizim pek görmek istediğimiz bir tablo değil. Tam tersini görmek istiyoruz aslında. Büyümenin özel sektör yatırımlarıyla olmasını istiyoruz ve ihracatla olmasını istiyoruz. Yüzde 4,4 büyüdük ama büyümenin kompozisyonu bizi çok mutlu eden bir kompozisyon değil. Özel sektör yatırımı olduğu zaman ya da ihracatla büyüdüğümüz zaman, o büyümenin cari açık üzerindeki etkisi olumsuz olmuyor. Ama içeride tüketerek büyüdüğümüz zaman o büyüme bizim cari açığımızı büyütüyor.”
ALTINDAN ARINDIRILMIŞ
CARİ AÇIĞIMIZ DÜŞÜYOR
Temmuza ilişkin cari açık rakamlarının beklentilerin üzerinde çıktığının hatırlatılması üzerine cari açık verilerine altın ticaretinden arındırarak bakmanın önemine değinen Babacan, “Zaten İran ile olan altın ticareti son birkaç yıldır hem dış ticaret hem de cari açık istatistiklerimizi okumayı zorlaştırdı. Dolayısıyla altın ticaretini yani külçe altın ticaretini dışarı alıp baktığımızda biraz daha net ve sıhhatli bir tablo görmek mümkün. Öyle baktığımızda da zaten 3 yıldır arka arkaya cari açığımız düşüyor aslında” değerlendirmesinde bulundu.
Küresel ekonomik krizin şekil değiştirerek gelişmekte olan ülkelere geçtiğine ilişkin bir tespit ya da kanaat bulunmadığını ifade eden Babacan, “Krizin özü hala gelişmiş ülkelerde” dedi.  Önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerden daha hazlı büyüyeceğinin altını çizen Babacan, “Kısa vadede iniş çıkışlar olmasına karşın gelişmekte olan ülkelere yatırım yapanlar uzun vadede karlı çıkacaklar” görüşünü dile getirdi.
NORMALDE KUR HEDEFİ TELAFFUZ EDİLMEZ
Merkez Bankası’nın dolar kuruna müdahale edip etmemesi gerektiği ile ilgili kamuoyunda çeşitli görüşler ortaya atıldığının hatırlatılması üzerine Babacan, Türkiye’de serbest kur rejimi uygulandığını ve bu rejimde ne hükümetin ne de Merkez Bankası’nın bir kur hedefi koymadığını kaydetti.
Buna karşın Merkez Bankası’nın aşırı oynaklığı önlemek için elindeki araçları kullandığını belirten Babacan, şöyle devam etti: “Fakat bazen öyle dönemler olur ki son birkaç aydır yaşadığımız gibi piyasalar yönsüz kalabiliyor. Piyasalar bir otoriteden yani bu durumda Merkez Bankası’ndan bir sinyal beklemek durumunda kalabilir. Dolayısıyla normal bir zamanda yapılmaması gerekeni Merkez Bankamız yaptı ve kurla ilgili yıl sonu için bir seviye söyledi. Yoksa normal zamanda yapılmaz.”
Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor