AKİT MENÜ

Ekonomi

Dışarıda esen rüzgar bizi hasta etmemeli

Şanlıurfa’dan iş dünyasına seslenen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, dışarıdan esen rüzgarın Türkiye gibi bir ülkeyi yatağa düşürmemesi gerektiğini belirterek, “Türkiye FED Başkanı’nın iki dudağı arasında çıkanlara göre şekillenecek bir ülke olmamalıdır. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Dışarıdan esen rüzgar bizi yatağa düşürmemelidir” dedi.

2013-09-21 20:05:11
İBRAHİM
ACAR
Ş.URFA
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), 11. Başkanlar Kurulu Toplantısı’nı bu yıl Şanlıurfa’da gerçekleştirdi. Tüm bölgelerden TUSKON’a bağlı 7 federasyona bağlı 207 iş adamı derneği başkanının katıldığı toplantı bölge iş adamlarından da yoğun ilgi gördü. Başkanlar kurulu toplantısının açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, organizasyonda iş dünyasına çok önemli mesajlar verdi.
Şeffaflaşma ve demokratikleşme için siyaset kurumuna olduğu kadar sivil topluma da önemli görevler düştüğünü belirten TUSKON Başkanı Meral, büyümenin motorunun KOBİ’ler olduğunu ifada ederek, “Antep’in ardından bugün Şanlıurfa’dayız. Sivil toplum için yeni bir hizmet dönemi başlıyor. 2023 hedeflerimiz ağır ve bunun için çok çalışmamız lazım. İhracatımız, yüzde 10 ekonomimiz ise yüzde 5 büyümek durumunda” dedi.
TÜRKİYE’NİN KILCAL DAMARLARINA
BAKIYORUZ, TALEPTE DARALMA YOK
Gittiği her bölgede Türkiye ekonomisinin nasıl olduğuna dair sorularla karşılaştığını anlatan Başkanı Rızanur Meral, “Türkiye’nin dinamiklerini anlamak için kılcal damarlarına bakmak gerekir. Bu salonda bulunan başkanlar aracılığıyla Türkiye’nin kılcal damarlarına bakma potansiyelimiz var. Neler olup bittiğini dinliyoruz ve görüyoruz. Talepte bir daralma yok. Hatta geçen yıla göre bir gıdım daha iyi durumda. Anadolu ekonomisi olumlu. Talepte bir sıkıntı yok. Hatta geçen yıla göre Anadolu ağzıyla söylemek gerekirse bir gıdım yüksek” diye konuştu.
Rızanur Meral, dışarıdan esen rüzgarın Türkiye gibi bir ülkeyi yatağa düşürmemesi gerektiğini belirterek,  “Türkiye FED Başkanı’nın iki dudağı arasında çıkanlara göre şekillenecek bir ülke olmamalıdır. Kendi göbeğimizi kendimiz kesmeliyiz. Dışarıdan esen rüzgar bizi yatağa düşürmemelidir” dedi. Türkiye’nin üretmeden ayakta kalamayacağının altını çizen Meral, “Bu sadece Türkiye için değil, dünya için geçerli. Üzülerek söylüyorum, çamaşır suyumuzu bile ithal ediyoruz. Türkiye’nin üretmekten başka çaresi yok. Kendi ürünümüze güvenmemiz lazım. En hızlı büyüyen ekonomiyiz ama en kırılganı da biziz. Bunun tek nedeni var, dış ticaret açığı. Bunu değiştirmek için sadece Merkez Bankası’nın uyguladığı politikalar yeterli olmaz. Şuurumuzu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu yapabiliriz” özeleştirisinde bulundu.
AVRUPA’YI İHMAL EDEMEYİZ

Rızanur Meral, Avrupa’da yaşanan krizin ardından burada bir toparlanmaya gidildiğinin altını çizerek şöyle konuştu:  “Öncelikle bizim Avrupa’yı hiçbir şekilde ihmal etme küçük görme, küçümseme lüksümüz yok. Bu kadar önemli bir komşuyu, bu kadar zengin bir komşuyu bizim ihmal etmememiz lazım. Burayla ilişkilerimizi hem seviyeli hem sıcak tutmamız lazım. Oradaki fırsatlardan istifade etmemiz lazım. Bugün Afrika’nın dünya ticaretindeki toplam payı yüzde 3. Avrupa’nın 4’te 1’i. Yani bu aradaki farkı görebiliyorsunuz. Dolayısıyla hemen başımızdaki Avrupa’daki yüksek fiyatlı yüksek kalite standardındaki ürünler alıcı buluyor ve bunlardan para kazanıyorlar. Dolayısıyla bizim hiçbir yer Avrupa’nın alternatif olarak görülmemeli. Tamamlayıcısı Avrupa’dır. Yeni coğrafyaları iyi keşfetmek lazım. Oralara mal satmak lazım. Böylece Türkiye’deki mükemmel ekonomideki iniş çıkışlardan da bölgemizdeki iniş çıkışlardan da küresel dalgalanmalardan en az etkilenecekler diye düşünüyorum.”

Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var