AKİT MENÜ

Ekonomi

Albaraka’ya 430 milyon dolarlık murabaha

Türkiye’nin ilk faizsiz finans kuruluşu olan Albaraka, 430 milyon dolarlık dev bir murabaha sendikasyonuna imza attı. İmza töreninde konuşan Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Yahşi, 23 banka ve finansal kuruluşun katılımıyla sağlanan murabahayı KOBİ finansmanında kullanacaklarını söyledi. Dünya piyasalarının büyük sarsıntı yaşandığı bir dönemde böyle bir finansman sağladıkları için mutlu olduklarını anlatan Yahşi, yılbaşından bu yana Murabaha Sendikasyonu yoluyla Türkiye piyasasına sağladıkları kaynak miktarının 1 milyar doları aştığını kaydetti.

2013-09-24 21:11:55
İBRAHİM ACAR / İSTANBUL
Türkiye’nin faizsiz ilk ve öncü kurumu olan Albaraka Katılım Bankası 2010 yılında başladığı murabaha Sendikasyonu kredilerinin en büyüğünü getirdi. 15 ülkeden 23 bankanın katılımıyla toplam 430 milyon dolar değerinde Murabaha Sendikasyonu sağlayan Albaraka’nın şimdiye kadar dört defa aldığı murabaha Sendikasyonlarının toplamı 1 milyar doları aştı. 2 yıl vadeli ve Libor artı 1,35 maliyet ile imza altına alınan Murabaha Sendikasyonu’nu Standard Chartered Bank, Emirates NBD, ABC Islamic Bank, Noor Islamic Bank ve Barwa Bank’ın liderliğinde, 15 ülkeden 23 bankanın katılımı ile sağlandı.
YAHŞİ: GLOBAL PİYASALARDAKİ
BELİRSİZLİK MALİYETLERİ ARTIRIYOR
Dün İstanbul Çırağan Sarayı’nda düzenlenen imza töreninde konuşan Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, gobal piyasalarda son dönemde Fed’in parasal genişlemeyi nasıl ve ne zaman sonlandıracağı konusundaki belirsizliğin, volatiliteyi artırdığını belirtti.  Bu durumun özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki sermaye hareketlerini olumsuz etkilediğini ve döviz kurlarında değer kaybına sebep olduğuna işaret eden Genel Müdür Yahşi, “Türkiye ekonomisi hem dinamik yapısı hem de kamu kurumlarının uyumlu hareket kabiliyeti sayesinde bu problemlerin etkilerini azaltacak adımları atmaktadır. Bankacılık sektörü de sağlam döviz pozisyonu ve yüksek sermaye yeterliliği ile bu küresel problemlerden çok fazla etkilenmemektedir” dedi.  Yahşi, şu an başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri murabaha sendikasyon işlemlerinin de bankacılık sektörüne ve kendi bankalarına olan güvenin bir göstergesi olduğunu kaydetti.
“BÜYÜMEYE VE
KAR ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Yahşi, Türk bankacılık sektörünün, ülke ekonomisinin gösterdiği büyük başarıda önemli bir paya sahip olduğuna dikkati çekerek, yılın ilk yarısında sektörün performansının da bu katkının güçlü bir şekilde devam ettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Yahşi, “Albaraka olarak biz de yılın ilk yarısını başarılı bir şekilde geçirdik. Toplam aktiflerimiz yüzde 15, kredilerimiz yüzde 14 ve toplanan fonlarımız yüzde 10 artış gösterdi. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre net kârımızı yüzde 16 artırarak, özkaynak kârlılığımızı sektörün üzerinde yüzde 17 seviyesinde koruduk. Yılın geri kalan döneminde de sürdürülebilir büyümemize ve yüksek kârlılığımıza devam edeceğiz” diye konuştu.
KOBİ’lere ve bireysel müşterilerimize daha yakın olabilmek için şubeleşme çalışmalarına önem verdiklerine ifade eden Şahşi, gelecek 5 yıl içinde, her yıl ortalama 20 yeni şube açmayı planladıklarını kaydetti.
“KOBİ’LERİN FİNANSMANINDA
KULLANACAĞIZ”
İmza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevaplandıran Albaraka Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Albaraka Türk’ün bir KOBİ bankası olduğunu belirterek, şunları kaydetti: Elde ettiğimiz kaynaklar daha çok KOBİ’lerin finansmanında kullanılıyor. Faaliyetlerimizde KOBİ’lerin yeri fazla olduğu için finansman ağırlıklı olarak KOBİ’ler için kullanılacak. Kaynak maliyeti global ekonomideki gelişmelerden etkileniyor ama sağlamış olduğumuz kaynağın maliyeti uygun. Bugünün şartlarında iyi bir maliyet. Ekonomi ne kadar iyiye giderse fiyatlar o kadar uygun oluyor.”  Katılım bankacılığı sektörüne yeni oyuncuların girmesinden yana olduklarını dile getiren Yahşi, “Sektörde rekabet artacak, böylece hizmetler artacak bunun destekçisiyiz” dedi.  Yahşi, 5-6 ay içerisinde Kuveyt Türk ile kuracakları bireysel emeklilik şirketinin ilk poliçesini kesmiş olacakları tahmininde bulundu.
Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var