AKİT MENÜ

Gündem

“Başarılı polisin itham edilmesi üzücü”

İçişleri Bakanı Güler, “Dikmen’deki saldırı olayından dolayı polise ‘geçmiş olsun’ denilmesi gerekirken, polisin hemen olaydan 2 saat 50 dakika sonra saldırganları bütün malzemeleriyle yakalayan, başka eylemleri de bu şekilde önleyen polisin takdir edilmesi gerekirken bu şekilde itham edilmesi son derece üzücüdür. Polis teşkilatı bu ifadelerden son derece üzüntü duymaktadır” dedi.

2013-09-24 21:43:01
ANKARA
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ankara’da emniyet binalarına yönelik saldırının ardından teröristlerin kısa sürede yakalanmasının polisin başarısı olduğunu belirterek, “Bu olaydan dolayı polise ‘geçmiş olsun’ denilmesi gerekirken, hemen olaydan 2 saat 50 dakika sonra saldırganları bütün malzemeleriyle yakalayan, başka eylemleri de bu şekilde önleyen polisin takdir edilmesi gerekirken itham edilmesi son derece üzücüdür” dedi.
Güler, Ankara’da polis binalarına yönelik saldırının ardından yaptığı “Saldırganlar takibimizdeydi” açıklamasının eleştirilmesine üzüldüğünü ve şaşırdığını söyledi.
Hakkında arama kararı olan, eylem yapma ihtimalleri bulunan veya yurt dışında İnterpol tarafından aranan kişilerle ilgili polisin takibi bulunduğunu belirten Güler, “Takip demek illa fiziki ve teknik olarak biliyorum, bu adam burada demek değildir. Eğer aranmakta olan kişinin yerini biliyorsanız derhal operasyonunuzu yaparsınız. Bu terör örgütü olabilir, eylem yapacağı yerde pusu kurarsınız veya bulunduğu yerde tespit ediyorsanız gider operasyon yapar, yakalar ve adli mercilerin önüne çıkarırsınız. Bunun başka bir izahı yoktur. Ama eğer adamın yerini yurdunu bilmiyorsanız, bu kez eylem yapma ihtimali olan yerlerde, memleketinde, gidebileceği yerlerde, ilişkisinin bulunduğu yerlerde gerekli takipleri yaparsınız. Benim ifade ettiğim budur” diye konuştu.
Son eyleme karışan zanlılardan birinin 19 Mart’ta AK Parti Genel Merkezine lav silahla saldırdığını ve bu nedenle arandığını vurgulayan Güler, “Arama kararı Ankara mahkemesinden verilen bir karardır. Ayrıca kendisi yurt dışında da kırmızı bültenle aranan bir kişidir. Diğer kişi de daha önce 2012’de Yunanistan’a geçtiği ve orada silahlı eğitim ve bomba eğitimi aldığı istihbaratı elimizde olan ve eylem yapma şüphesi bulunan kişidir, istihbarat makamlarınca hakkında uyarı bulunan kişidir” bilgisini verdi.
Türk polisinin kanunlar çerçevesinde kendine verilen görevleri en iyi şekilde yerine getirmenin gayreti içinde olduğunu vurgulayan Bakan Güler, Dikmen’deki saldırılardan sonraki açıklamasında da bunu kastettiğini bildirdi.
Güler, “Yerini bilirseniz yakalarsanız ama bilmezseniz istihbarat anlamında önleyici tedbirlerle yakalamaya çalışırsınız. Bu iki kişi de onun gibi başka terör örgütlerinin de militanları var. Onlarca kişi var bu şekilde aranan. Onlarla ilgili takibin sürdürülmesi bu anlama gelir. Yoksa ‘Biz yerini biliyorduk, eylem yapsın diye...’ Böyle bir şey asla söz konusu olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Güler, Almanya ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelerde yasa dışı örgüt üyeleriyle ilgili takipler yapıldığına dikkati çeken, “Takip bu anlama gelir. ‘Takibimizdedir’ demek de bunu ifade eder” dedi.
Zanlıların üzerinden çıkan sahte kimliklerden birinin Avusturya’dan diğerinin ise Fransa’dan çıkarıldığının  tespit edildiğini bildiren Güler, “Başkaları adına düzenlenmiş kimliklerde kendi fotoğrafları var. Sahte kimliklerle Türkiye’ye girdikleri şeklinde. MOBESE’den yapılan tespitlerde ölen kişinin görüntüsü ele geçti. Yunanistan’dan Türkiye’ye girdiğini testip ettik” diye konuştu.
“ZAAFİYETİ OLAN TEŞKİLAT
BUNU BAŞARAMAZ”
Saldırıyla ilgili çalışmalarından dolayı Ankara Emniyet Müdürlüğüne teşekkür eden Güler, “Sivil insanlar, masum insanlar hedef gözetilmeksizin, yüzlerce insanın bulunduğu Polisevi’ne roket atıldı. O başka bir camdan içeri girse çok sayıda insanın ölmesine sebep olabilecek insanlık dışı, alçakça bir saldırıdır. Olayın hemen akabinde Ankara Emniyet Müdürlüğün faailleri kısa sürede yakalaması elbette bir başarıdır. Bunu özellikle belirtiyorum. Zaafiyeti olan teşkilat bunu başaramaz” diye konuştu.
HRANT DİNK CİNAYETİ
Hrant Dink cinayetiyle ilgili ihmali bulunduğu öne sürülen bazı kamu görevlilerine ilişkin terfi iddialarını ve kendisine yönelik ifadeleri üzüntüyle okuduğunu belirten Güler, “Bir kişinin sabıkasının olması için kesin yargı kararı ile mahkum olması lazım. Sabıkanın ne anlama geldiğini herhalde bunu ifade eden kişilerin sorumluluk anlayışı içinde iyi değerlendirmeleri lazım. Şunu ifade edeyim, şahsımla ilgili tek bir soruşturma yoktur. Bu konuda herkesi dikkatli olmaya davet ediyorum” dedi.
Yorumlara Git

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!

Yeni liste paylaşıldı! Tarım Kredi'de indirim fırtınası

İsrail'e darbe üstüne darbe! Çok sayıda roket fırlatıldı

Asgari ücrette pazarlığın başlayacağı rakam belli oldu! Masadaki rakam bomba