AKİT MENÜ

Gündem

Erbakan 18 değil 4 maddeyi imzaladı

Refahyol hükümetinin Adalet Bakanı Şevket Kazan, 28 Şubat 1997 tarihli MGK’da merhum Necmettin Erbakan’ın sadece MGK’nın 4 maddelik kararını imzaladığını, bu 4 maddenin hiçbirisinde dindar kesimlere yönelik yaptırımlar içeren o 18 madde ile ilgili bir husus bulunmadığını söyledi.

2013-09-24 21:42:02

ANKARA
Refahyol hükümetinin Adalet Bakanı Şevket Kazan, 28 Şubat 1997 tarihli MGK’da merhum Necmettin Erbakan’ın sadece MGK’nın 4 maddelik kararını imzaladığını, bu 4 maddenin hiçbirisinde dindar kesimlere yönelik yaptırımlar içeren o 18 madde ile ilgili bir husus bulunmadığını söyledi.
28 Şubat döneminin Adalet Bakanı Kazan, “Açıkça Refah-Yol hükümetine karşı eylem yapar hale gelen kuruluşlar var, Türk-İş, TİSK var. Bunların davası da açılacak, sıra oraya geliyor. Şimdi sadece 28 Şubat’ın perde önünde olan kişiler yargılanıyor. Zannediyorum onlar, zaten savcılar tarafından tespit edilmiş, o ikinci ayağı, sağlıklı bir şekilde hazırlamaya çalışıyorlar. Medya olmasa askerler, medyasız ne yapabilirdi? TOBB medyasız ne yapabilir, bir şey yapamazdı. Kim varsa hepsi yargılanacak. Kim teşvik ediyorsa, kim yönlendiriyorsa o hesap verir. TOBB bunun neresinde? TOBB Başkanı neresinde, her gün beyanat veriyordu. TÜSİAD nerede? TİSK nerede? Bunların hepsi, bütün güçleriyle Refah-Yol hükümetine karşı mücadele verdiler. Hatasız kul olur mu? Elbette bizim de eksiğimiz vardır, noksanımız vardır ama bugün Refah Partisi’nin eleştirilmesine, iktidardan uzaklaştırılmasına gerekçe gösterilenler, bizim hatalarımız değildir. Onlar bizim müspetlerimizdir” dedi. Kazan, “28 Şubat, sadece Refah Partisi’ne karşı sergilenmiş bir darbe. Bu darbenin hedefinde imam hatipleri, Kur’an kurslarını kapatmak var. Bu darbede, devlet kadrolarında görev alan birtakım dindar kesimlerin tasfiyesi hedeflendi” diye konuştu.
4 MADDE İMZALANDI
MGK toplantısının ardından yapılan basın açıklamasının birçok kişinin beklediği gibi olmadığını belirten Kazan, yapılan açıklamanın “gayet makul, 4 maddelik basın açıklaması” olduğunu ifade etti.  MGK’da her zaman birinci tehditin terör olduğuna dikkati çeken Kazan, Aralık 1996’da birinci tehdidin irtica olması konusunda Güven Erkaya’nın çok baskısı olduğunu ama kararın değişmediğini söyledi. Kazan, şöyle devam etti:  “Bu defa, 28 Şubat’ta, bunu gerçekleştirmek için 18 maddelik bir metin getirmişler. MGK toplantılarında 3 tane rapor okunur, MİT’in, emniyetin ve askerlerin hazırladığı rapor. O gün raporlar alelusül okunuyor ama esas MGK’nın gündemi Güven Erkaya’nın önündeki dosyalar. Bu dosyalar da gazete küpürlerinden ibaret, başka bir şey yok. Bu gazete küpürlerini teker teker okuyor. Mesela, ‘tarikat şeyhlerine iftar’ diyor, gazetelerde yazılanları okuyor.              
MGK kararı 4 maddedir. Bu 4 maddenin hiçbirisinde o 18 madde ile alakalı bir şey yok. Sadece son maddesi var; ‘MGK toplantısında görüşülmüş, 18 maddelik hususun hükümet tarafından bir daha gözden geçirilmek üzere Başbakanlığa gönderilmesine...’ 18 maddeyi de eklemişler. Yazı böyle ama gazetelere nasıl intikal etti, ‘Erbakan Hoca 28 Şubat MGK kararını imzaladı mı, imzalamadı mı?’ Bir hafta tartışması oldu. ‘İmzaladı’ diyen var, ‘imzalamadı’ diyen var. En son, ‘imzaladı’ diye Sabah gazetesi haber yaptı ve 18 maddeyi de yukarıdan aşağıya yazdı. ‘MGK’da böyle bir karar imzalamadı Hoca’ dendiği zaman da Erbakan Hoca’nın imzaladığı o 4 maddelik MGK kararının imzalarını yayınladı. ‘Erbakan, bu imza senin değil mi?’ 18 maddeyi bir gün önce veriyor, 18 maddenin altında olmayan imzayı 4 maddenin altından çıkarıp, ‘bu imza senin değil mi’ diyor. Bütün medya ayakları böyle çalıştı, askerler böyle çalıştı.”  
“SADECE RP’YE KARŞI
SERGİLENMİŞ BİR DARBE”
28 Şubat’ın postmodern bir darbe olduğunu ifade ederek, 28 Şubat’ın sadece askerlerin eseri olmadığını, medyanın da işin içinde olduğunu dile getirdi. 28 Şubat’ı “o güne mahsus bir darbe” diye nitelendiren Kazan, “Sadece Refah Partisi’ne karşı sergilenmiş bir darbe. Bu darbenin hedefinde imam hatipleri, Kur’an kurslarını kapatmak var. Bu darbede, devlet kadrolarında görev alan birtakım dindar kesimlerin tasfiyesi hedeflendi” dedi. “İLK HAREKETİ KEMAL GÜRÜZ BAŞLATTI”
Kazan, 28 Şubat Davası’nda şu anda sadece askerlerin tutuklu olduğuna işaret ederek, “Bunun içinde Kemal Gürüz de var. Biz, Refah-Yol hükümetini kurar kurmaz, Refah-Yol hükümetine karşı ilk hareket Kemal Gürüz’ün. YÖK Başkanı olarak bütün üniversite rektörlerini Ankara’da topladı ve deklarasyon yayınladı, Refah-Yol hükümetine karşı. O başlattı bunu. İlk önce o gözüktü. İlk gözüken, suyun yüzüne ilk çıkan o” diye konuştu. (A.A)

Yorumlara Git

Asgari ücret resmi olarak açıklandı! Tam iki kat fark var...

Sınır ihlali yapıp Bodrum'a kadar geldiler! Yunanistan'dan son dakika açıklaması: Ateş açamadık

Galatasaray'dan kötü haber! İki yıldız derbide yok

Türkiye'de hemen hemen her markette satılan marka iflas etti! Kanserojen madde iddiası sonunu getirdi

Jose Mourinho Galatasaray derbisi öncesi bir ilki gerçekleştirdi! Hiç bir takımda böyle bir şey yapmamıştı