AKİT MENÜ

Yaşam

Ağzımızdan çıkan sesler iştahı etkiliyor

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı bir araştırma, ağızda çıkarılan sesin yiyeceklerin tadına yönelik algıyı etkileyebildiğini ortaya koydu.

Güncelleme Tarihi:

Bilim adamları, çiğnerken ağızda ses çıkaran yiyeceklerin daha fazla iştah açtığını tespit etti.

İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nden bilim adamlarının araştırması, ağızda çıkardığı sesin yiyeceklerin tadına yönelik algıyı etkileyebildiğini ortaya koydu.

Araştırmaya imza atanlardan Prof. Charles Spence, katılımcıların ağızda ses çıkaran patates cipsi, sert elma ya da havucun daha fazla iştah açıcı olduğunu belirttiğini vurguladı.

Spence, bilişsel sinir bilim alanındaki son yöntemlerle bir yiyeceğin sevilmesinin ya da sevilmemesinin sağlanabileceğine dikkati çekti. 

Leeds Üniversitesi'nden bilim adamlarınca 2007'de yapılan bir araştırmaya da değinen Spence, “Şimdiye kadar yiyeceğin sadece kokusuyla ilgi çektiğini zannediyorduk bu çalışmayla, yiyeceğin dokusu ve çıtırdamasının da etkili olduğunu gördük” ifadelerini kullandı.

Spence, “Yiyecek çıtırdadığında kalitesinin iyi olduğu düşünülüyor ve iştah bu yüzden daha çok açılıyor olabilir. Sert bir elmayı yumuşak bir elma yerine tercih ettiğimiz gibi” dedi.

Bilim adamı, çalışmanın sonuçlarına değinerek, yiyeceklerin çıkardığı ses ile zamanla tat alma becerisi azalan yaşlıların yeme sorununu gidermenin mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Yorumlara Git

İspanya'dan ABD'ye "UCM" resti: "Mahkemenin bağımsızlığına saldırıdır!"

ABD dökülüyor! Yine bir uçak kazası daha

Sırbistan'dan Ukrayna göndermesi: Onlar da bedel ödemeli

Bakan Bayraktar'dan nükleer enerji açıklaması: 'Olmazsa olmaz unsurlarımızdan bir tanesi'

Sosyal medya fenomeni Danla Bilic'den paylaşım: Sorusuna cevap verdi