AKİT MENÜ

Ekonomi

MKE’nin hurda zorbalığı

Türkiye genelinde birçok kamu kurumu ve belediyenin, meblağı trilyonlara varan hurdalarını satmak için ihale açarken, MKE’nin baskısı ile ihalelerin iptal edildiği ve ihalede sunulan tekliflerin çok altında fiyattan MKE’ye satış yapmak zorunda kaldıkları bildiriliyor.

2013-09-29 21:10:20
MEHMET AYDIN/ANKARA
Türkiye’de sanayinin hızla gelişmesi, bir yandan da yeni sektörleri ortaya çıkarıyor. Teknolojik yenilikler, hurda piyasasını canlandırırken, eski yıllardan kalan düzenlemeler ekonominin önünde set omaya devam ediyor. Her alanda kırılan tekel kuralları hurda piyasasındaki işlerliği ile dikkat çekiyor.
Türkiye’eki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının hurdalarının 1974 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı gereği kendilerine zorunlu olarak satılması gerektiğini iddia eden Makine Kimya Kurumu, alım fiyatlarını ise kendi belirliyor.
Türkiye genelinde birçok kamu kurumu ve belediye, meblağı trilyonlara varan hurdalarını satmak için ihale açarken, MKE’nin baskısı ile ihalelerin iptal edildiği ve ihalede sunulan tekliflerin çok altında fiyattan MKE’ye satış yapmak zorunda kaldıkları bildiriliyor.
KAĞITHANE BELEDİYESİ’NİN   
İHALESİNİ İPTAL ETTİRDİLER
26.6.2012 tarihinde hurda araç satış ihalesine çıkan Kağıthane Belediyesi, 0.68 TL/Kg teklif almasına rağmen, MKE’nin baskısı ile önce ihaleyi iptal etti.. Ardından da hurda araçlar, daha önce teklif edilen fiyatın % 45’ine MKE’ye fatura etti.
MKE’nin, 0.68 TL/Kg fiyat verilen hurda araçlara, 0.30 TL/Kg fiyatla satın aldığı ve yerinde teslimle bir başka firmaya hemen devrettiği iddia edildi.
GAZİANTEP’DE ZARAR 120 BİN TL
Gaziantep İl Özel İdaresi’nin 2 Ekim 2012’de yaptığı ihalede de 1.200 ton hurda araç satışında ihalenin yapılacağı gün iptal kararı alındığı, bilahare hurda araçların 0.40TL/Kg fiyatla MKE’ye devredildiği öğrenildi. Gaziantep İl özel İdaresinin sadece bi ihaleden kaynaklanan zararının, 120 bin TL olduğu bildiriliyor.
İSKİ İHALESİNDE
2 TRİLYON ZARAR
20 milyona yaklaşan nufusu ile birçok ülkeyi bile geride bırakan İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan İSKİ de, geçtiğimiz yıl çıktığı ihalede, ağırlıkla demir olmak üzere 10.000 ton karışık hurda satmak istedi.
Ancak İSKİ de, yine MKE engeline takıldı. İhalede özel firmaların teklif ettiği fiyat 0.45 kg/tl’yi bulurken, MKE’nin hurdaları yarı fiyatına cebren aldığı bildirildi.
İSKİ’nin yapılan ihaleye rağmen, hurdayı MKE’ye cebri devrinden doğan zararının 2 milyon TL olduğu belirtiliyor.
OKÇU: AÇIKLAMA YAPAMAM
Konu ile ilgili olarak iddiaları sormak üzere aradığımız MKE Hurda İşletmesi Müdürü Eyyup Okçu, “Genel müdürlüğün izni olmadıkça, açıklama yapamıyoruz” gerekçesine sığınarak, Türk ekonomisine her yıl trilyonlarla ifade edilebilecek miktarda kamu zararı oluşturan konu hakkında bilgi vermekten kaçındı..
Yorumlara Git

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor

İstanbul’da sıradan bir gün: 2 metrobüs 1 otobüs kazası!