AKİT MENÜ

Gündem

Madem Hoca ile uyumluydunuz niye sövdünüz?

28 Şubat davasının dünkü duruşmasında müşteki avukatı Yılmaz Bölükbaşı, “Asker hükümetle çok uyumlu çalıştı” diyen sanık Tuğg. Kenan Deniz’e “Eğer ilişkiler uyumlu yürütüldüyse komutanların kameralar karşısında hükümet aleyhine ve Başbakan’a hakaret içerikli konuşmaları oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” diye sordu.

2013-09-30 21:11:20
Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı emekli Tuğgeneral Kenan Deniz, geçtiğimiz duruşmada “Hükümetle uyum içerisindeydik” demişti. Dünkü duruşmada Deniz’e “Madem uyumluydunuz neden Hoca’ya hakaret ettiniz?” diye soruldu. 28 Şubat sürecinde O dönemde Tümg. Osman Özbek, Erbakan’a ağır sözlerle hakaret etmiş, Genelkurmay Başkanı Karadayı da “Kimsenin ağzına fermuar çekemem” demişti.
EROL METİN/ANKARA
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 28 Şubat darbe davasının 21. duruşmasına, sanıkların savunması ve çapraz sorgusuyla devam edildi. Müşteki Avukat Emrullah Beytar, dönemin Başbakan Askeri Başdanışmanı ve Genelkurmay İç Güvenlik Harekat Dairesi Başkanı emekli Tuğgeneral Kenan Deniz’e 6 Mayıs 1997 tarihli BÇG Batı Harekat Konsepti belgesinde hükümet aleyhine yıkıcı faaliyetlerin yer aldığını ve toplum mühendisliğine soyunulduğunu hatırlatarak, “Bu metinle ilgili dönemin Başbakanına bilgi verdiniz mi?” sorusunu yöneltti. Görev ve yetkileri arasında merhum Başbakan Erbakan’a bu tür konularda bilgileri verme yetkisi olmadığını öne süren Deniz, “Gündemi ben belirlemiyordum. Bu konuda gündemi Genelkurmay Başkanı belirler. 16 yıl geçti. Bilgi verilip verilmediğini hatırlamıyorum” cevabını verdi.
ADAMLARINI BAŞBAKANLIĞA SOKMUŞLAR!
Ayrıca avukat Beytar, Batı Harekat Konsepti konulu belgenin dağıtım planında, “Başbakan Askeri Başdanışmanı hariç” ibaresinin bulunduğunu belirterek, Deniz’e belgenin kendisine gönderilmemesinin sebebini sordu. Aynı zamanda İç Güvenlik Harekat Daire Başkanı olduğunu anımsatan Tuğg. Deniz, konuya vakıf olduğu düşüncesiyle belgenin kendisine gönderilmemiş olabileceğini savundu. Bu cevap üzerine duruşma savcısı Kemal Çetin, “devlet ve kurumlarda devamlılık esastır” ilkesi gereğince belgenin kendisine gönderilmemesine bir anlam veremediğini kaydetti. Kenan Deniz ise “O zaman öyle takdir etmiş olabilirler” dedi. Batı Harekat Konsepti konulu belgede, hükümete yönelik psikolojik harekat planlarının yer aldığına işaret eden Av. Yılmaz Bölükbaşı, Deniz’e bu psikolojik harekatta herhangi bir rolünün olup olmadığını sordu. Deniz, taslak belgenin uygulamaya girmemiş bir plan olduğunu iddia etti.
MADEM UYUM VARDI O KÜSTAHLIK NEYDİ?
Müşteki avukatı Yılmaz Bölükbaşı’nın “Erbakan’la uyumlu çalıştım” dediniz. O dönemde asker ve hükümet ilişkileri uyumlu muydu?” sorusuna Deniz, “Kesinlikle çok uyumlu ve ahenkli, örnek bir ilişki olduğunu söyleyebilirim” karşılığını verdi. Deniz’in “askerin hükümetle uyumlu çalıştığı” iddiasındaki çelişkilere dikkat çeken Bölükbaşı, “Eğer ilişkiler uyumlu yürütüldüyse komutanların kameralar karşısında hükümet aleyhine ve Başbakan’a hakaret içerikli konuşmaları oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz” diye sordu. Kurumsal bir uyumdan bahsettiğini dile getiren sanık Kenan Deniz, bireysel reflekslerle ilgili bir yorum yapmak istemediğini söyledi. Tekrar söz alan müşteki avukatı Emrullah Beytar, “TSK ve hükümet arasında kurumsal bir uyum vardı” savunması yapan tutuklu sanık Tuğg. Kenan Deniz’e dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanı emekli Tümgeneral Osman Özbek’in Başbakan Erbakan’a ile ailesine hakaretlerde bulunmasını ve küfretmesini hatırlatarak, “Eğer ilişkiler samimi ise bu tür kişisel reflekslere karşı Genelkurmay bir işlem yaptı mı?” sorusunu yöneltti. Dönenim Başbakan Askeri Başdanışmanı Kenan Deniz, Genelkurmay’ın Özbek’in küfrüyle ilgili işlem yaptığını öne sürdü. Oysa dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Org. İ. Hakkı Karadayı, merhum Erbakan’a küstahça küfreden Osman Özbek’e sahip çıkarak, “Kimsenin ağzına fermuar çekemem” demişti. Cezalandırma bir yana ödüllendirilen Özbek’in rütbesi yükseltilmişti.
ÇEVİK BİR’İN AVUKATINI AZARLADI
Sanık Tuğgeneral Kenan Deniz’in, çapraz sorguda çelişkili beyanlarda bulunması da gözlerden kaçmadı. Savunmasında BÇG’nin Mayıs sonunda faaliyete geçtiğini iddia eden Deniz, Savcı Kemal Çetin’in ıslak imzalı belgeleri hatırlatması üzerine çark ederek, “Askerlikte hizmet devamlılığı vardır. Faaliyetlerimiz önceden başladı. Sadece aktif çalışma Mayıs’ta oldu demek istedim” ifadelerini kullandı. Tutuklu sanık Org. Çetin Doğan gibi aleyhlerine sahte belge üretildiğini savunan Deniz, bu konuda şüphelendiği herhangi bir ismim olup olmadığına “hayır” cevabını verdi. Deniz ayrıca, kendisine “Eksik paraflı belge kimler tarafından 2. Başkan’a arz edilir?” sorusunu soran sanık emekli Org. Çevik Bir’in avukatı Vefa Toklu’ya “Bunu 2. Başkan’a söylerseniz daha iyi olur. Askerlikte eksik paraf diye bir şey yok” şeklinde çıkıştı.
Öte yandan; duruşmaya verilen öğle arasında rahatsızlanan tutuklu sanık Yücel Özsır, Jandarma tarafından hastaneye götürüldü.
TÜRKER BERATINI İSTEDİ
28 Şubat Davası’nda savunmasını yapan dönemin Genelkurmay Personel Başkanı emekli Korgeneral Yıldırım Türker ise, “54. Hükümet istifa ettikten sonra, hükümeti kurma görevi Tansu Çiller’e verilseydi, o da Refah-Yol Hükümeti olmayacak mıydı? O zaman hükümeti ıskat olacak mıydı? Böyle bir dava olacak mıydı? Suç olarak isnat edilen suç, o zamanki Cumhurbaşkanı’nın fiiliyle meydana gelmiyor mu?” dedi.
İddianame ve müşteki beyanlarında kendisine atfedilen eylem olmadığını ileri süren Türker, Refah-Yol Hükümeti’nin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e sunduğu istifa mektubundan bazı bölümleri okuyarak, “Burada cebir ve ıskattan bahsediliyor mu? O tarihte ıskat edilmiş veya vazife görmekten cebren men edilmiş bir hükümet var mı?” diye sordu.
BÇG’nin gizlenmiş bir yapısı olmadığını söyleyen Türker, iddianamede Sincan’da tankların geçtiği yol için “Ankara’nın en işlek caddesi” ifadesinin kullanıldığına işaret etti ve “Sincan nasıl oluyor da Ankara’nın en işlek caddesi oluyor?” dedi.
İddianamedeki tespitlerin “komik ve hayal mahsulü” olduğunu ileri süren Türker, TSK’da bir grubun askeri müdahale için ortaya çıktığına dair belge bulunmadığını öne sürdü ve beraatını istedi.
Yorumlara Git

Asgari ücret resmi olarak açıklandı! Tam iki kat fark var...

Sınır ihlali yapıp Bodrum'a kadar geldiler! Yunanistan'dan son dakika açıklaması: Ateş açamadık

Galatasaray'dan kötü haber! İki yıldız derbide yok

Türkiye'de hemen hemen her markette satılan marka iflas etti! Kanserojen madde iddiası sonunu getirdi

Jose Mourinho Galatasaray derbisi öncesi bir ilki gerçekleştirdi! Hiç bir takımda böyle bir şey yapmamıştı