AKİT MENÜ

Gündem

Akillerden pakete tam destek

Terörün çözümüne ilişkin Akil İnsanlar Heyeti üyeleri, “Demokratikleşme Paketi”ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

2013-09-30 21:15:35
HABER MERKEZİ
Akil İnsanlar Heyeti Ege Bölgesi Grubu Üyesi ve gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Hasan Karakaya, “Kamuda başörtüsü yasağının kaldırılması önemli bir hadise. Bu, Türkiye’nin yıllardır çözemediği bir sorundu” dedi.
Karakaya, “Demokratikleşme Paketi”nin açıklandığı günün, Türkiye’nin demokratikleşme yolunda önemli kilometre taşı olduğunu dile getirdi. Karakaya, şöyle devam etti:
“Romanlarla ilgili enstitü kurulması önemli. Mor Gabriel, diğer adıyla Deyrulumur Manastırı arazisinin gerçek sahiplerine iade edilmesi, hak ve adalet açısından önemli. Nevşehir Üniversitesi’ne, Hacı Bektaş-ı Veli Hazretlerinin adının verilmesi de son derece önem arz ediyor. Bu düzenleme, Alevilerle ilgili açılımın devam edeceğini gösteriyor. Bana kalırsa Aleviler için ileride bir paket gündeme gelebilecek. Sanırım ve temenni ederim ki bu ve benzeri paketlerle Türkiye, 2023’ü yakalayacaktır.”
“46 YILDIR SÜREN YASAK KALKTI”
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Başkanvekili Sibel Eraslan da, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı paketteki kamu kurumlarında başörtü yasağının kaldırılmasına ilişkin kararın, 46 yıldır süren yasağın ardından bugün herkesi sevindirdiğini söyledi.
Kendisinin yaşıyla akran bir yasaktan söz edildiğini vurgulayan Eraslan, şunları kaydetti:
“46 yıllık bir yasak vardı ve kadınların kılık kıyafeti üzerinden tabi tutulduğu bir bariz ayrımcılıktı bu. 46 yıldır eğitim ve istihdam konusunda süren bir hukuk mücadelesi vardı. Türkiye’deki en uzun soluklu sivil mücadeledir bu aynı zamanda. Bugün Sayın Başbakanımızın açıkladığı demokratikleşme paketinden sonra çok büyük bir sevinç dalgası bütün Türkiye’yi kuşattı. Benim de içimden koşmak geliyor, yüksek bir yere çıkıp ‘özgürüm’ diye bağırasım geliyor.”
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Sekreteri Ayhan Ogan da paketin Türkiye şartları ve gerçekliği göz önüne alındığında, demokratikleşme süreci açısından ileri bir adım olarak değerlendirdiğini ifade etti.
“PAKET ÇOK OLUMLU”
Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Grubu Başkanı Yılmaz Ensaroğlu ise, “Köy, ilçe ve illerin isim değişikliğiyle ilgili maddede Türkiye’de toplumun uzun yıllardan beridir içini acıtan, yüreğini burkan bir sorun da giderilmiş olacak” dedi. Ensaroğlu, “Öğrenci andının kaldırılması kararı benim kişisel olarak beklemediğim bir karardı. Bütün okullarda kaldırılacak olması çok yaygın bir toplumsal talebin karşılanması ve çözüm süreci  bağlamında anlamlı bir düzenlemedir” diye konuştu.
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Mehmet Uçum, paketi çok olumlu bulduğunu anlattı.
“Zaten bizim raporlarımızda yer alan bazı konular, pakette yer almış” diyen Uçum, “Toplumun taleplerine yönelik adımlar atıldı bu paketle. Seçim barajı konusunun, tartışılmaya açılacak olmasını çok olumlu buldum. Demokratik bir seçim tartışması bizleri bekliyor. Bu konuda iki seçenek var ve bana göre seçmen iradesini daha güçlü kılan barajsız dar bölge seçim tarzı daha uygun” ifadesini kullandı.
Akil İnsanlar Heyeti Akdeniz Grubu üyesi yazar Muhsin Kızılkaya da, Başbakan Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketinde belirli harflerinin kullanılması önündeki ceza uygulamasının kaldırılmasının önemli bir gelişme olduğunu belirterek, “Artık Kürtçe isimler nüfusa yazılırken, nüfus görevlisi ‘bunlar alfabede yok’ diyemeyecek. Demokratikleşme paketi kültürel zenginliğe kavuşmamızı sağlayacak” dedi.
Yorumlara Git

Bu magandalık son bulsun artık! Cehaletin faturası minik Nisa’ya çıktı

Akit’in haberi ses getirdi! 60 milyonun hesabı sorulacak

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!

Yeni liste paylaşıldı! Tarım Kredi'de indirim fırtınası