AKİT MENÜ

Ekonomi

TurkishBank’ta sahte belge skandalı

Turkish Bank’la kredi sözleşmesi imzalayan Yüksek Mimar Adil Altay Güney, bankanın alacağını erken tahsil etmek istemesi sonrasında hayatı karardı. Bankanın istediği kefaleti göstermesine rağmen; iki kat borçla karşı karşıya kalan ve savcılığa şikâyette bulunan Güney, borç dayanağı olarak gösterilen bazı belgelerdeki imzaların kendisine ait olmadığını belirtip, BDDK’yı göreve davet etti.

2013-10-01 20:21:39
Mehmet AYDIN/İSTANBUL
Türkiye’de en fazla kâr eden sektör haline gelen bankacılıkta işlenen suçlar, akıllara durgunluk veriyor.. Yüksek mimar Adil Altay Güney’in başına gelenler, “müşterileri zor duruma düşürmek için ‘bankacıların işlediği suçlar’ tanımı”nı yaptıracak kadar organize görüntü veriyor.
Yüksek Mimar Altay Güney’in şikayeti üzerine açılan savcılık soruşturmasında, bilirkişi “Genel Kredi Sözleşmesinde kefile ait imzaların bu şahsa ait olmadığı, banka yetkilisine ait olduğu ileri sürülen imzanın da yetkiliye ait olmadığı”nı tesbit etti.
SKANDAL, GÜNEY’İN
ŞİKÂYETİ İLE BAŞLADI
TurkishBank’la kredi sözleşmesi imzalayan, ancak 2009 yılında ülke genelindeki ekonomik kriz sebebiyle bankanın alacağını erken tahsil etmek istemesi üzerine sıkıntıya düşen yüksek mimar Adil Altay Güney, sırf iyi niyetini göstermek için, bankanın istediği kefaleti göstermesine rağmen, mükerrer borçlarla karşı karşıya kaldı. Aldığı paranın iki misli borç ile karşı karşıya kalan Güney, savcılığa şikayette bulunarak, borç dayanağı olarak gösterilen bazı belgelerdeki imzaların kendisine ait olmadığını, taşıma imza yoluyla borç üretildiğini iddia etti.
Savcılığın görevlendirdiği Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı bilirkişi İsmail Özkan, belgelerde birden fazla sahtecilik tesbit etti.
Özkan’ın İstanbul Kaçakçılık Bürosu Cumhuriyet Savcılığı’na ibraz ettiği bilirkişi raporunda şöyle denildi: “GKS’nin limitin artırılmasına ilişkin sayfasında S.G adına atılı bulunan imzaların S.G’in eli ürünü olmadıkları,... banka yetkilisi adına atılı bulunan imzalardan sol tarafta atılı bulunan ve Ali Baba Şanlı’ya izafe edilen imzanın Ali Baba Şanlı’nın eli ürünü olmadığı kanaatine varılmıştır.”
Raporda skandal mahiyetindeki şu tesbite de yer verildi: “Son zamanlarda belgelerin kimyasal maddelere maruz bırakılarak matbu basım özelliklerinin ve mürekkepli yazıların zayıflatıldığı, bilahare üzerlerinde daha önce mevcut olan yazıların fiziksel yöntemle silinmelerini müteakip silinen yerlere tahrifen başka kayıtların yazılabildiği sahtecilik olaylarıyla karşılaşılmaktadır.
İnceleme konusu senette düzenleme tarihinin ‘04/12/...8’ olarak siyah mürekkepli kalemle yazılmış olmasına rağmen günler hanesi, onlar basamağının altında mavi mürekkepli kalemle oluşturulmuş ‘1’ rakamına benzer bir hattın mevcudiyeti sadece fiziksel değil kimyasal silinti yapılıp yapılmadığının araştırılmasını da gerektirebilir.”
SAVCILIK DÂVÂ AÇACAK
Savcılığın bilirkişi incelemesi sonrasında şüphelilerin ifadelerini alarak, soruşturmayı derinleştireceği ve Turkish Bank yönetim kurulu üyelerinden kimlerin konu hakkında bilgisi olduğu tesbit edilerek sorumlular hakkında dava açacağı öğrenildi. Turkish Bank’ın son yönetim  kurulu üyeleri arasında, İ.Hakan BÖRTEÇENE, Shaikha Khaled ALBAHAR, Servet TAZE, Mehmet ÇINAR, Abdullah AKBULAK, M. Ersin ERENMAN, Murat ARIĞ, İ.Ömür YARSUVAT, George RICHANI ve Jim MURPHY de yer alıyor.
BDDK SORUŞTURMA AÇMALI
Öte yandan, Turkish Bank’ın bu denli fütursuzca, şaibeli belgelerle müşteriler aleyhine icra takipleri yapabilmesinin bankalara karşı büyük bir güvensizlik ortamı doğuracağına dikkat çeken hukukçular. BDDK’nın konu ile ilgili idari soruşturma açması gerektiğini belirtiyorlar..
Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var