AKİT MENÜ

Sağlık

Karpuz ve beyaz peynir besinsel açıdan nasıl bir ikili?

"Karpuz su sayılır canım, ne olacak?" demeyin. Her besin gibi karpuz da gereğinden fazla tüketildiğinde fazla kilolara sebebiyet verebilir. Peki; Karpuz ve beyaz peynir besinsel açıdan nasıl bir ikilidir?

Karpuz iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır, bol lif içerir, % 95’i Su’ dur.

100 gram karpuz; 26 kalori; 0,5 g. protein; 0,7 g. Karbonhidrat; 0,1 g. Yağ; 0,3 g. lif; 10 mg. fosfor; 7 mg. kalsiyum; 0,5 mg. demir; 320 mg. Potasyum; 590 IU A vitamini ve 7 mg. C vitamini içerir. Karpuzun % 95’i sudan oluşur. En fazla su içeren meyvelerdendir.

TÜKETİM MİKTARINA DİKKAT EDİLMELİ

Dyt. İpek Ağaca Özger'in açıklamalarına göre, 1 porsiyon karpuz 200 gram’dır ve 1 porsiyon karpuz ortalama 50 kalori enerji verir. Tükettiğimiz diğer besinlerde olduğu gibi karpuzu da tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir, sağlıklı bir yaşam için beslenmede çeşitlilik, ölçü ve denge sağlanmalıdır.

Günlük tüketilmesi önerilen meyve miktarı ortalama 3-4 porsiyondur.

Yeterli ve Dengeli beslenmede, Günlük tüketilmesi önerilen meyve miktarı ortalama 3-4 porsiyondur. Meyvelerin porsiyon miktarları belirlenmiştir. Örneğin 1 porsiyon meyve:1 küçük boy elma veya ½ Büyük boy muz veya 200 g. Kavun veya 200 gram karpuz gibi..

Peynir besin değeri açısından çok zengindir.

Peynir İyi bir Kalsiyum, fosfor, protein, yağ ve B2, B6 ve B12 vitaminleri deposudur. 100 gr peynirin çeşidine ve içerdiği yağ oranına göre kalori miktarı da değişir; ortalama 200-400 kalori içerir.

Karpuz ve peynir, ara öğünlerde tüketmek için çok doğru bir ikilidir. Çünkü ara öğünlerde tek başına karbonhidratlı bir besini (örneğin meyve, ekmek, vb. ) tüketmeyi, kan şekerinin düzenlenmesi bakımından çok tavsiye edilmiyor. Çünkü kan şekerini birden bire yükseltecektir. Özellikle de diyabet hastaları (şeker hastaları) tek başına karbonhidratlı besinler almamaya dikkat etmelidir. Bu sebepten dolayı; karbonhidrat kaynağı bir besinle (meyve, bisküvi, grisini, ekmek, vb.), protein kaynağı (peynir, yoğurt, ayran, kefir, süt vb.) bir besinin birlikte tüketilmesi daha sağlıklı ve dengeli olur.

Ana öğünlerde ise; tek başına karpuz-peynir tüketmek yeterli olmaz. Kahvaltı, öğle yemeği ya da akşam yemeğini geçiştirip onun yerine karpuz+peynir yiyen pek çok kişi ile karşılaşılıyor. Kimileri zayıflamak için (kendi kendilerine diyet yapan kişiler), kimileri de sıcak havalarda hafif olsun diye bunu tercih ediyorlar. Ama dengeli beslenme açısından doğru bir davranış değil. Çünkü tükettiğimiz her öğünde 4 temel besin grubu da bulunmalıdır. Bunlar: ekmek-tahıl grubu, süt ve ürünleri grubu, meyve-sebze grubu ve et-kurubaklagil-yumurta grubu’ dur.

Karpuz-peyniri ana öğünde tüketmek isterseniz eksik olan besin ögelerini tamamlayarak tüketebilirsiniz.

ANA ÖĞÜN ŞEKLİNDE Mİ TÜKETMEK İSTİYORSUNUZ?

Örneğin kahvaltıda. Eksik olan besin ögelerini tamamlayarak, bu kahvaltıyı dengeli hale getirebiliriz. Nasıl mı? Karpuz meyve-sebze grubunda, peynir ise süt ve ürünleri grubunda yer alıyor. Eksik kalan ekmek-tahıl grubu için; karpuz ve peynirin yanına ekmek veya galeta vb. eklenebilir (tercihen tam buğdaylı, çavdarlı, kepekli) ve bu besinlerin yanında iyi kaliteli protein kaynağı olan yumurta tüketilebilinir.

doktorsitesi.com

Yorumlara Git

Masumiyet kuralını çakma hukukçulara tane tane anlattı

Gelir İdaresi Başkanlığı "vergi borçlularını" açıkladı! İşte merak edilen o liste

Rusya'dan Ukrayna açıklaması

Uçan kanatlı yeni nesil İHA gökyüzüyle buluştu!

"Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten hakim karşısında çıktı! Kocabıyık hakkında karar verildi