AKİT MENÜ

Gündem

Halk paketi sevdi

Demokrasiye, özgürleşmeye yıllardır hasret olan halk ‘Demokratikleşme paketi’ni benimsedi. Bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten STK’lar ve kanaat önderleri, “Bazı kesimlerin menfaatleri uğruna bu kazanımlar yok edilmemeli” dediler.

2013-10-02 20:54:44
HABER MERKEZİ
Tekirdağ’dan Diyarbakır’a, Edirne’den Van’a kadar toplumun her kesiminden demokratikleşme paketine destek yağıyor…
ANADOLU DEMOKRATİKLEŞME
PAKETİNE SAHİP ÇIKTI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketine Türkiye’nin dört bir yanından destek yağıyor. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Kayseri Şube Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Demokratikleşme Paketinin Türkiye’yi prangalarından kurtaracağını belirterek, “Özgürlüklerin teminat altına alınması ülkemize yeni ufuklar açacak ve üst seviyelere taşıyacaktır. Süreç içerisinde de insanların demokrasiye olan bağlılığı artacaktır” açıklamasında bulundu. Anadolu Platformu da Demokratikleşme Paketi’nin Türkiye’nin normalleşmesine dair önemli bir katkı olarak değerlendirdi. Anadolu Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin vesayet yönetiminden kurtulma ve normalleşme yolunda önemli bir adım daha attığı belirtilerek, böylece sessiz ve derinden değişimin bir adım ileri taşınmış olduğu, bu girişimin hem Türkiye hem bölge hem de dünyada önemli etkileri olacağına inanıldığı kaydedildi.
İŞ ADAMLARI VE STK’LAR PAKETTE HEMFİKİR
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Dr. Hasan Sert ise, demokratikleşme paketine ilişkin, “Öncelikle başlığı demokratikleşme olan bu çabayı ve çalışmayı takdirle karşılıyoruz. Türkiye uzun yıllardır darbe anayasaları ve ara rejim uygulamaları ile boğuşmuş bir ülke olarak ilk defa demokratikleşme için adım atıyor” değerlendirmesini yaptı. Roman Enstitüleri kurulmasını sevinçle karşılayan Edirne Roman Federasyonu Başkanı ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Roman Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Erdem Güyümgüler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketiyle Roman toplumuna yönelik bir sahiplenme oluştuğunu söyledi. 28 Şubat sürecinde MAZLUMDER Bursa Şubesi Başkanı olan Bursa Kültür Sanat Ürünleri Turizm A.Ş. Genel Müdürü Rıfat Bakan da pakete sahip çıkarak, “15 yıl önce konuşulması dahi hayal edilemeyen konular, pakette yer alıyor” ifadelerini kullandı. Bakan’ın yanı sıra Yusuf Yüzlüler Kültür Eğitim Derneği Bursa Şube Başkanı Aşkın, “Eğer bir eşitlik söz konusu olacaksa bunun her yerde, her şekilde ve düzeyde olması lazım” açıklamasında bulundu.
GÜNEYDOĞU HALKI PAKETİ SEVDİ
BDP ve diğer muhalefet partilerini rahatsız eden demokratikleşme paketi, Doğu ve Güneydoğu’daki STK’lar tarafından olumlu karşılandı. Demokratikleşme paketinin ülkenin sorunlarını çözecek bir paket olduğunu söyleyen Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mahmut Odabaş, bu paketin önemsenmeyecek bir paket olmadığını ifade etti. Paketin tüm kesimlere hitap ettiğine vurgu yapan Odabaş, “Bu ülkenin doğusundan batısına kadar birçok sorunu var. Bu sorunları hükümet bir bir çözmeye çalışmaktadır. Hükümetin bu çalışmaları kimini rahatsız eder kimisini de memnun eder. Ama bunlar hepimizin ortak sorunudur. Kim ne derse desin önemsenmeyecek bir paket değil. Bunu herkes biliyor” dedi.
MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Şahabettin Aykut ise bu paketle hükümetin çok ciddi adımlar attığını kaydederek, paketin herkesi memnun ettiğini söyledi. Ayrıca paket hakkında BDP’nin çıtayı çok yüksek tuttuğunu dile getiren Aykut, “Paket hakkında yapılan eleştirileri çok anlamsız buluyorum. Her şey yavaş gelişir. Bazı kesimlerin birçok talebi var ama bunun alt yapısı hazır mı? Anadilde eğitim isteniyor; bunu sağlayacak öğretmen kapasitesi var mı? Bunların hepsi ve daha fazlası zaman içinde olur zaten” ifadelerini kullandı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Sayar da paketi genel anlamda iyi ve olumlu bulduklarını ifade etti.
DOĞU ANADOLU’DAN TAM DESTEK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı “Demokratikleşme Paketi”, tüm Türkiye’de olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nde de ilgiyle takip edilirken bölge STK’ları ve kanaat önderlerinden tam destek geldi. Özellikle uzun yıllar terör sorunu nedeniyle ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda geri kalan bölgede, demokratikleşme paketini genel itibarıyla olumlu bir gelişme olarak değerlendiren sivil toplum örgütü temsilcileri, kanaat önderleri ve iş adamları açıklamalarda bulundu. Van Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ali Çiçeksay, “Bölge halkının bu fırsatı birtakım çıkar gruplarına veya bu süreçten kendi menfaatleri yönünde bazı kazanımlar devşirmeye çalışan gruplara, zihinlere feda etmemesi gerekiyor” açıklamasında bulunurken, Kanaat önderi ve iş adamı Levent Bayram, “Başbakan, kendi ülkesindeki her vatandaşın sorununa cevap bulma konusunda önemli bir mesai harcıyor” dedi.
Van Baro Başkanı Murat Timur ise, “Siyasal menfaatlerle değil de gerçekten üniversitelerin üzerinde tartıştığı dar bölge seçim sistemiyle ilgili düzenleme yapılırsa bu demokrasi açısından son derece önemli olur” değerlendirmesinde bulundu. Paketi Cumhuriyetin ilk kapsamlı yapılandırması olarak tanımlayan VATSO Başkanı Necdet Takva da, bunun başbakanlık güvencesinde sürdürülebilir olacağına ilişkin beyanların olmasının heyecan verici olduğunu belirtti.
PAKET HERKESE
UMUT VERDİ
Öte yandan Ankara’da “Umutluyuz” temalı platform, çözüm süreci ve demokratikleşme paketini değerlendirdi. Platform Genel Koordinatörü Tarık Çelenk, “Demokratikleşme paketi, çözüm sürecine bir motivasyon katmıştır. Sayın Başbakan’ın ifade ettiği gibi demokratikleşme paketi bir istasyondur. Bunun devamının gelmesi gerekiyor” dedi. Katılımcılardan İnsan Hakları Derneği Başkanı Öztürk Türkdoğan ise, “Barışın toplumsallaştırılması ve yeni bir barış kültürünün inşa edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Ülkü Ocakları Eski Genel Başkanı Alaattin Aldemir de paketin, “Paket önemli bir aşama. Gelecek nesillere yol gösterecek sivil bir anayasa da yapılması gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu. Pakettekiler en kısa zamanda hayata geçecek HABER MERKEZİ
AK Partili kurmayların, demokratikleşme paketinin içeriğine yönelik açıklamaları sürüyor.
İzmir’de bir firmanın yeni hizmet binasının açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, paketle ilgili sorular üzerine, “Cemaat vakıfları ve dini azınlıkların, farklı inanç gruplarının Türkiye’de özgürlük alanlarını son yıllarda olabildiğince genişlettik. Vakıflar Meclisi’nin ilk toplantısında Mor Gabriel Manastırı’nın bizden talepleri olan gayrimenkul manastır arazi konusunda olumlu bir karar verecektir, bunu ümit ediyoruz. Yeni demokratikleşme, yeni özgürlük alanları siyasetin alanını genişletme çalışmaları Türkiye’de bundan sonra da devam edecektir. Yeterli görmeyenlere bugünden müjdeyi verebilirim, sizin göstereceğiniz her olumlu nokta, her olumlu eleştiri ve öneri bizim önümüzü açacaktır” dedi.
Paketin içeriğinin uygulanmasına yönelik adımların hızla atılacağını belirten Arınç, “Bugünden yarına uygulamaların hepsi yürürlüğe girecek. Bir kısmı bayramı takiben hemen, bir kısmı belki bayrama kadar” dedi. Başörtülü vekilliği yasaklayan bir kanun maddesi bulunmadığını da belirten Arınç, “Mesele adaylıkta değil, mesele seçildikten sonra parlamentoya girmesinde. CHP’nin tavrı ne olur bunu duymak istiyoruz” dedi.
Muğla’da konuşan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, “Pakette vatandaşlarımızın her kesimini ilgilendiren çok önemli adımlar var. Bunların makul bir şekilde tartışılması gerekir. Bütün bunlar, tartışılarak Türkiye’nin demokratikleşmesi yönünde mesafe alması çabasıdır. Ülkemiz bu yönde ciddi güzel adımlar attı. Tartışmalar, sonunda olgunlaşacak. Meclis’te bunlar daha geniş katılımlarla eminim yasalaşır. Diğer konular, özellikle nefret suçları gibi ceza kanununda yaptığımız düzenlemeler, uluslararası standartları sağlama yönünde çabalardır. Demokratikleşme çalışmalarında her bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hassasiyetlerini gözetmemiz gerekiyor. Bir bölge için öngördüğümüz politikalar, başka bir yerde tepki toplayabilir. Türkiye çok renkli bir yapı. Hassasiyetleri de göz önünde bulundurmamız gerekiyordu. Hem bu hassas konularda politika üreteceksiniz hem de gücünüzü koruyacaksınız. Bu çok hassas bir denge. Parti olarak bu konuda başarılı olduk” dedi.
Demokratikleşme Paketi ve Türkiye’de Demokrasinin Konsolidasyonu Paneli’nde konuşan Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise, “AK Parti’nin bu 11 yıl içinde bu ülkeye yapmış olduğu en büyük hizmet demokrasinin konsolide edilmesidir. Bu büyük icraat, bu ülkede demokrasinin kesintiye uğramadan sürdürülebilir kılınması sonucu AK Parti’nin hizmet döneminin en önemli eseri olarak inşallah Türkiye’ye armağan olacaktır” dedi.
ÖRTÜ’YE TSK, EMNİYET, YARGI SINIRLAMASI
Başörtüsünün serbest olmasına yönelik düzenlemede polis, asker, hakim ve savcıların kapsam dışında tutulmasına ilişkin soruyu da Ergin, şöyle yanıtladı: “Kılık kıyafet serbestisine ilişkin konuyu düzenleyen bir yönetmelik var. O yönetmeliğin 5. maddesindeki kısıtlamalar kaldırılacak denildi açıklamada. 6. maddede ayrı istisna maddesi var o yönetmeliğin. Orada da üniforma gibi resmi kıyafetlerin giyildiği yerler asker ve polis sayılıyordu. Sayın Başbakanımız açıklarken buna hakim ve savcıları da ifade etti. Burada esas itibarıyla şu anda düzenleme ne şekilde gelecek, onu beraberce takip edeceğiz. Önemli ölçüde ilgili kurumlar kendi çatısı altındaki düzenlemeleri kendileri yapacak, öyle bir anlayış var. Onu da askerin, polisin ve yargının yetkili kurulları değerlendirecektir. Gelişmeleri beraber göreceğiz.”
DÜZENLEMELER İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ
Ergin, paketin en kısa zamanda hayata geçeceğini de belirterek, “Hiç zaman kaybetmeden bunların adımları gelecek. Hemen pratik olanlar şu anda hazırlanıyor. Ama yasa gerektirenlerin taslak metinleri elimizde hazır. Bunların son redaksiyonlarını yapıyoruz. Bu süreç içerisinde yapılan eleştiriler, ortaya atılan fikirler bizim ilgi alanımızda. Bunları da takip ediyoruz” dedi.
3 yeni kanun hazırlanacak
Öte yandan; demokratikleşme paketi kapsamında, Başbakanlık’ta yürütülen çalışmaya göre, Siyasi Partiler Kanunu’nda 6, Türk Ceza Kanunu’nda 4,  Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Kanun’da 3 madde, Seçim Kanunu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu, Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu ile İl İdaresi Kanunu’nda birer madde olmak üzere toplam 7 kanunda 16 maddelik değişiklik öngörülüyor. Paketteki reformlar için ise 3 yeni kanun hazırlanıyor.

Yorumlara Git

Akit’in haberi ses getirdi! 60 milyonun hesabı sorulacak

Bu yılın en beğenilen 10 otomobili açıklandı! 100 kişiden 93'ü hayran kaldı

Şişli’de rezitans yangını başladı!

Yeni liste paylaşıldı! Tarım Kredi'de indirim fırtınası

İsrail'e darbe üstüne darbe! Çok sayıda roket fırlatıldı