AKİT MENÜ

Ekonomi

Avrupa iş dünyası Türkiye’nin yanında

Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers), önümüzdeki hafta ilk defa AB üyesi olmayan bir ülke olan Türkiye’de Forum düzenleyecek. Forum öncesi İstanbul’a gelerek TOBB Başkanvekili İbrahim Çağlar ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Eurochambers Başkanı Elessandro Barberis, Türkiye’nin çok güçlü bir partner olduğunu ve Avrupa İş dünyası olarak Türkiye’nin AB üyeliğinden yana olduklarını söyledi.

2013-10-08 22:08:39
İBRAHİM ACAR - İSTANBUL
Avrupa’da 2 bin oda, 19 milyon işletme ve 23 trilyon dolarlık ekonomiyi temsil eden Avrupa’nın en büyük iş örgütü Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers), Genel Kurulu’nu ilk kez Avrupa Birliği Üyesi olmayan bir ülke olan Türkiye’de yapacak. Önümüzdeki hafta çarşamba günü Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak Eurochambers Ekonomi Forumu’nu birlik üyesi 45 ülkeden odalar birlikleri, yerel odaları, işletmeler, AB kurumları ve düşünce kuruluşlarından yaklaşık 250 kişinin katılması bekleniyor. Forum öncesi İstanbul’a gelen Eurochambers’in Başkanı Elessandro Barberis, bir basın toplantısı düzenleyerek forumun gündemine ilişkin bilgiler verdi. İtalyan Başkan Barberis, basın toplantısını Eurochambers Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte yapacaktı. Ancak gribal enfeksiyon geçiren Hisarcıklıoğlu’nun  basın toplantısına katılmaması nedeniyle Barberis ile birlikte TOBB Başkanvekili İbrahim Çağlar ile birlikte gazetecilerin karşısına çıktı.
BARBERİS: TÜRKİYE ÇOK
GÜÇLÜ BİR PARTNER
Basın toplantısında konuşan Eurochambers Başkanı Elessandro Barberis, forumu Türkiye’de düzenlemekten büyük gurur duyduklarını söyledi. Yeni yönetimin seçimini ve önümüzdeki dönemin yol haritasını İstanbul’da belirleyeceklerini anlatan Barberis, “Böyle bir forumu düzenlemekle çok güçlü bir mesaj vermek istiyoruz. Çünkü Türkiye Avrupa’nın çok güçlü bir parçasıdır. 45 ülke arasında Türkiye, Avrupa iş çevreleri için çok büyük bir önem arz ediyor. Türkiye çok önemli bir aktördür. Fırat Bey ile çok sıkı bir çalışma yaptık. Rıfat Bey’in yönetimde olması Türk iş çevreleri için çok güçlü bir mesajdır” dedi. Eurochambers Başkanı Elessandro Barberis, güçlü bir ekonomik partner olmasına rağmen Türkiye’nin AB üyeliğinin sürüncemede bırakılmasının haksızlık olup olmadığı yönündeki sorumuza şu kaçamak cevabı verdi:
“Siyasetçi değilim. Ancak; bizler Türkiye’nin çok güçlü bir partner olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olması gerektiğine inanıyoruz. Ama bir sihirli değneğim de yok bu sorunu çözmek için. Eurochambers olarak her zaman Türkiye’yi çok güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ama ben AB komisyonu başkanı değilim.”
ÇAĞLAR: TÜRKİYE AB’YE
YÜK OLMAZ, YÜKÜNÜ PAYLAŞIR
TOBB Başkan Yardımcısı ve İTO Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye için Eurochambers Ekonomi Forumu’nun, Avrupa ekonomisinin ana sorunlarına ortak çözüm arayışında etkin olarak yer alma ve katkı sağlama isteğini ortaya koyma açısından iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Avrupa ekonomisinin iyileşmesi yönünde sinyaller alındığına dikkat çeken Çağlar, “Türkiye gibi toplam dış ticaretinin yaklaşık yarısını AB ile gerçekleştiren, doğrudan yabancı yatırımlarının yaklaşık yüzde 80’ini AB ülkelerinden alan bir ülke için AB ekonomisinin gidişatı son derece önemli” dedi. Eurochambers’in politika önerilerini oluşturmak üzere 16 Ekim Çarşamba günü İstanbul’da bir araya geleceğini anlatan Çağlar, “AB seçimlerine katılacak siyasilere aktaracağımız önerileri, İstanbul’da tartışıp belirleyeceğiz” diye konuştu. Bu yılın ilk 6 ayı itibariyle Türkiye’nin, Avrupa’da büyüme oranı en yüksek 3. ülke olduğuna dikkat çeken Çağlar, şunları kaydetti: “Haziran itibariyle 742 bin kişi daha iş sahibi oldu. İşsizlik oranını yüzde 8,8’e düşürdük. Türkiye Avrupa’ya yük olmaya değil, Avrupa’nın yükünü paylaşmaya adaydır.” 

Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Hakan Fidan’dan İsrail’e karşı çarpıcı çıkış: Hemen bunu yapmalıyız

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var