AKİT MENÜ

Ekonomi

Yerli uydu yapımı 2016’da

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 5A’nın proje çalışmasının tamamlandığını belirterek, “Türksat 5A, 4A ve 4B uydularının yörüngeye yerleşmelerini bekliyor. Bu da Türksat 5A ile ilgili çalışmaların 2016 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor” dedi.

2013-10-11 11:43:42
ANKARA
Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Bakan Yıldırım; Ay’a derin gözlem uydusu göndermenin 2023 hedefleri arasında yer aldığını belirtti. Daha önceki hedefin Türkiye’nin kendi uydusunu yapmak olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, “Bunu kısmen yaptık. Göktürk 2 ve Rasat uyduları buna örnek. Uydu yapma konusunda zihnimizde bir tereddüt yok. Bilgi birikimi ve insan gücümüz var. Her türlü kaynağımız var. Şimdi onlar alçak yörünge uydularıydı, 700 kilometre düzeyindeydi; ama biz şimdi 36 bin kilometrelik uyduyu yapacağız. Türksat 4A ve 4B üretimi sürecinde Japonya’da arkadaşlar çalışıyorlar” dedi.
TÜBİTAK 100 MİLYON
KAYNAK AKTARDI
Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu olacak olan Türksat 5A’nın proje çalışmasının tamamlandığını dile getiren Yıldırım, “Türksat 5A, 4A ve 4B uydularının yörüngeye yerleşmelerini bekliyor. Bu da Türksat 5A ile ilgili çalışmaların 2016 yılında gerçekleşmesi anlamına geliyor. Yerli uydu yapımında altyapı hazır. İlk yerli haberleşme uydumuz için TÜBİTAK da 100 milyon lira kaynak aktardı, uydunun dizaynı için çağrı başlattık. Fikri olan gelsin söylesin” diye konuştu.
“FIRLATMA RAMPASI İÇİN
YER ARIYORUZ”
Fırlatma rampası ile ilgili çalışmanın ayrı bir kanaldan çalışıldığını ifade eden Yıldırım, bunun yeni bir konu olduğunu, fırlatma rampasıyla ilgili Türkiye’nin zorluğunun arazinin geniş olmaması olduğunu söyledi. Yıldırım, uydu fırlatıldığı zaman yere düşen kısmının kimseye ve hiçbir yere zarar vermemesi gerektiğini anlattı.
“ÇIĞIRINDAN ÇIKARMAMAK LAZIM,
KÜRTÇE ANONSA GEREK YOK”
Bakan Binali Yıldırım, iç hat uçuşlarında uçaklarda Kürtçe anons yapılması teklifiyle ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Anonslar başka dilde nasıl yapılıyor; başka bir ülkenin vatandaşı varsa onların zorluk çekmemesi için İngilizce, Arabistan’a gidince Arapça anons yapılıyor. Türkiye’de resmi dilimizi bilmeyen var mı? Herkes resmi dilimizi biliyor. Onun için çığırından çıkarmamak lazım. Benim düşüncem resmi dil yeterlidir. İkinci bir dil, anadil öğretiminde engel yoktur. Kurslar vardır, üniversitede enstitüler vardır, öğrensin. Ama resmi dilimiz hepimizi bağlayan bir dildir.”

Yorumlara Git

Tarihi Memduh Paşa Yalısı'nda neler olmuş neler! 115 milyon TL ve altınlar nerede?

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor