AKİT MENÜ

Ekonomi

En gelişmiş il İstanbul

Kalkınma Bakanlığı, yeni teşvik sistemi dolayısıyla 6 bölgeye ayrılan Türkiye’nin sosyoekonomik kalkınmışlık haritasını çıkardı. Analiz sonuçlarına göre; 4,51 endeks değeriyle İstanbul en gelişmiş il olurken, son sırada ise -1,73 ile Muş yer aldı. İstanbul üretim ve sanayide ön plana çıkarken, Ankara nitelikli iş gücüyle dikkat çekti. Bursa ve Kocaeli kişi başına ihracatta birinci oldu. Muğla ve Antalya’da turizm, Eskişehir’de eğitim gelişmişlik düzeyinin yüksek olmasında etkili oldu.

2013-10-13 10:09:41
EKONOMİ SERVİSİ - Kalkınma Bakanlığı, İllerin ve Bölgelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması (SEGE) sonuçlarını yayımladı. Kalkınma Bakanlığı İzleme, Değerlendirme ve Analiz Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan araştırmaya göre; çalışma geçen yıl yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi kapsamında Türkiye’nin gelişmişlik seviyesine göre 6 bölgeye ayrılmasına temel oluşturdu. Araştırma çerçevesinde bölgesel kapasite ve potansiyel ile bireysel refah arasında denge kurarak seçilen 61 değişken ile yapılan Güçlü Temel Bileşenler Analizi sorucuna göre; 4,51 endeks değeriyle İstanbul en gelişmiş il olurken, son sırada ise -1,73 ile Muş yer aldı.

SANAYİ VE ÜRETİMİN MERKEZİ İSTANBUL

Araştırmaya göre, 1. kademede İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Eskişehir ve Muğla olmak üzere 8 gelişmiş il yer aldı. Ülke nüfusunun yüzde 18’inin İstanbul’da yaşadığı ve ihracatın yaklaşık yarısının bu ilden gerçekleştirildiği belirtilen araştırmada, imalat sanayisi alanına giren işyerlerinin yaklaşık 3’te 1’i ve üretim yapılan OSB parsellerinin yarısından fazlasının İstanbul’da bulunduğu belirtildi. İstanbul’un, Türkiye’nin finans merkezi olduğu tespitine yer verilen araştırmada, banka kredilerinin yüzde 43’ünün bu ilde kullanıldığı ve tasarruf mevduatının da yüzde 39’unun yine burada toplandığı kaydedildi.

ADANA’NIN YÜKSELİŞİNİ GÖÇ ENGELLİYOR

2. kademe iller arasında yer alan Tekirdağ, imalat sanayi istihdamının sigortalı istihdam içerisindeki oranı bakımından ilk sırada yer alıyor. Aynı kademedeki Denizli’nin ihracat kapasitesinin yüksekliğine dikkat çekilen araştırmada, Bolu’nun da kırsal nüfus başına düşen tarımsal üretim değeri itibarıyla 81 il içerisinde ikinci sırada yer aldığı belirtildi. Adana, Türkiye’nin nüfus bakımından 5. büyük ili olmasına karşın sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından alt sıralarda bulunuyor. Bu durumun ortaya çıkışında, Anada’nın son yıllarda ülkenin doğusundan yoğun şekilde göç almasının etkili olduğu kaydedildi. 100 bin kişiye düşen patent başvurusu sayısı açısından Manisa ön plana çıkıyor.

ANKARA’da NİTELİKLİ İŞGÜCÜ, BURSA VE KOCAELİ’NDE İHRACAT

Çalışma sonucunda sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi bakımından 2. sırada yer alan Ankara özellikle nitelikli işgücü potansiyeliyle ön plana çıkıyor. Araştırmada 1. kademe gelişmiş iller arasında yer alan Bursa ve Kocaeli’nin, özellikle ihracat kapasitesi bakımından önemli bir yere geldiği belirtildi. Araştırmada; Türkiye toplam ihracatının yüzde 9,4’ünün Bursa’dan, 8,4’ünün de Kocaeli’nden gerçekleştirildiği kaydedildi. Eğitim ve turizm Eskişehir, Muğla ve Antalya’yı yukarı taşıdı.

İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KONYA’YA BASAMAK ATLATABİLİR
Konya ile ilgili rekabetçi sanayi altyapısı ile gelişme hızını artırdığı tespitinin yer aldığı araştırmada, yeni kurulan şirketlerin sermaye büyüklükleri ile 1. kademede gelişmiş illerin pek çoğundan daha yüksek değerlere sahip olan Konya’nın yabancı sermayeli şirket sayısının, sanayi altyapısı ile paralel bir gelişme sağlayamadığı ifade edildi. Patent başvurusunda ise Manisa’nin ilk sırada yer alması dikkat çekti. Araştırmaya göre, Erzincan’ın eğitim ve sağlık göstergelerinin pek çok Doğu ve Güneydoğu Anadolu ilinden daha yüksek olması ilin 4. kademe gelişmiş iller arasında yer almasına katkıda bulundu.

6. KADEMENİN SORUNU İŞSİZLİK VE EĞİTİM

Araştırmada, 6. kademedeki illerin tamamının Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunduğu belirtilerek, bölgesinde önemli bir göç çekim merkezi konumunda olan Diyarbakır’ın işgücü göstergelerinin ülke ortalamasının gerisinde olduğu kaydedildi. Belirli düzeyde sanayi altyapısı olmakla birlikte ilin hem yenilikçilik kapasitesi hem de nitelikli insan gücü bakımından sorunları olduğu araştırmada yer aldı. Diyarbakır gibi Şanlıurfa ve Van’ın da benzer sorunlar ile karşı karşıya olduğu değerlendirmesinin yapıldığı araştırmada, her 3 ilin önemli sorun alanları arasında demografik ve eğitim gelişmişlik göstergelerinin düşük değerlere sahip olmasının bulunduğuna dikkat çekildi. Yine 3 ilde de yaşa özel doğurganlık oranı yüksek olduğu ve genç bağımlı nüfus oranının ülke ortalamasının çok üzerinde seyrettiği bilgisinin paylaşıldığı araştırmada, okur-yazar nüfus oranının düşük olmasının yanında kadın okur-yazar nüfus oranın da ülke ortalamasının gerisinde kalmasının da bölgedeki illerin ortak sorunları olduğunun altı çizildi.

İstanbul, Küresel İslâmî Finans’ın merkezi olacak

WASHİNGTON - Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı, Hazine ile Dünya Bankası’nın Borsa İstanbul’da önümüzdeki haftalarda açacağı Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin, gelişmekte olan islami finans sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek bir yer olacağını söyledi. Borsa İstanbul tarafından Washington’da düzenlenen “İstanbul: Bölgesel Merkez, Küresel Aktör Forumu” kapsamında gerçekleştirilen “Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi” oturumunda konuşan Çanakçı, İstanbul’u lider bir uluslararası finans merkezine dönüştürmenin hükümetin gündemindeki öncelikli maddelerden biri olduğunu belirtti. Bu kapsamda 2009 yılında stratejik eylem planının uygulanmaya başlandığına değinen Çanakçı, faizsiz finansın Türkiye’de güçlendirilmesi, mali sektörün ve hizmetlerin artırılmasının en önemli öncelikleri arasında yer aldığını aktardı.

İSLÂMÎ FİNANS PİYASASININ ALTYAPISINI GELİŞTİRDİK

İslami finans piyasası ve İslami finansal araçların Türkiye’de daha da geliştirilmesi için hem hükümet hem de iş dünyası açısından yasal alt yapı oluşturduklarını dile getiren Çanakçı, oluşturdukları çalışma grubunun olumlu sonuçlarıyla Dünya Bankası ile güçlerini birleştirmeye karar verdiklerini anlattı. Dünya Bankası’yla Borsa İstanbul’da Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi’nin oluşturulmasına karar verdiklerini ifade eden Çanakçı, “Söz konusu merkez İslami finansla ilgili en yeni uygulamalar konusunda araştırmalar yapacak, teknik destek ve danışmanlık sağlayacak. İnanıyoruz ki bu merkez örnek oluşturacak ve İslami finans sektörünün gelişmekte olan ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir yere dönüşecek. Bu merkez, bölgesel ve küresel merkez niteleği kazanacaktır” diye konuştu.

Yorumlara Git

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor

İstanbul’da sıradan bir gün: 2 metrobüs 1 otobüs kazası!