AKİT MENÜ

Ekonomi

Kurban derisi ihraç edebilecek durumda değiliz

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Dinç: Henüz kurban derisi ihraç edecek durumda değiliz.

2013-10-15 01:03:06
HALİL CÖMERT/İSTANBUL - Kurban Bayramı’nda vatandaşların kurban kesme ibadetini yerine getirirken ortaya çıkan kurbanlık derileri ülke ekonomisi için büyük önem taşıyor. Her yıl kesilen milyonlarca kurbanlıktan çıkan derilerin sağlıklı bir şekilde elde edilmesi, korunması ve sanayiye kazandırılması için büyük uğraş veriliyor. Peki, Türkiye’nin kurban derisi ihracatı ne durumda? Kurban Bayramı dolayısıyla bir açıklama yapan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, konuyla ilgili önemli saptamalar yaptı. “Henüz kurban derisi ihraç edecek durumda değiliz” diyen Mehmet Ali Dinç, “Kesimlerin az olması nedeniyle sektör ham deriyi ithal etmek durumunda kalıyor. Bu durumda kurban derisi ihraç etmek gibi bir lüksümüz olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İstatistiklere göre her sene Kurban Bayramı’nda yaklaşık 2 milyon adet küçükbaş, 600 bin adet de büyükbaş hayvan kesildiğini belirten TDKD Başkanı Mehmet Ali Dinç, “Ancak kurbanların deri ve bağırsaklarının çoğu bilgisizlik nedeniyle israf ediliyor ve işe yaramaz hale getiriliyor. Kurban derilerinin en önemli ve yaygın kullanma alanı deri işletmeleri, yani tabakhanelerdir. Türkiye’deki deri işletmeleri, deri üretiminde ihtiyaç duydukları ham derinin büyük bölümünü ithal etmek zorunda kalıyor. Çünkü yerli kaynaklar kesimlerin azlığı nedeniyle ihtiyaca cevap vermiyor” dedi.

KURBAN DERİLERİ MİLLİ SERVETTİR

Tuzlanmış bir adet yaş koyun derisinin ortalama 13–14 liradan, sığır cinsi hayvan derilerinin kilosunun ise ortalama 3-3,10 liradan satıldığına dikkat çeken Dinç, şunları kaydetti: “Kurban derilerini bu fiyatlar üzerinden değerlendirdiğimizde çok önemli bir milli servetin ortaya çıktığını görebiliriz. Yapılan tespitlere göre koyun sürülerini ayırmak amacıyla sürülen boyalar, kesim ve yüzüm işlemleri sırasında meydana gelen bıçak yaraları, zamanında ve gerektiği gibi tuzlanma yapılmadığı için derilerde bakteri oluşması derilerinin israf edilmesinde en önemli nedenlerdir.”

Kurban derilerinin en az yüzde 20’sinin bu nedenlerle kullanılamaz hale geldiğinin altını çizen Mehmet Ali Dinç, şu uyarılarda bulundu: “Dolayısıyla cari değerler üzerinden her yıl yaklaşık olarak 13 milyon lira değerinde bir israfın olduğunu hesap etmekteyiz. Belediyelerimizin kurban kesimleri için ayırdığı alanlarda derilerin makine ile yüzülmesi için çalışmalar yapmasını bekliyoruz.”
Yorumlara Git

Dört gözle bakın kimleri bekliyor! Skandal iddia ortalığı ayağa kaldıracak! Ego'ların savaşı başladı mı?

Yaşı: 10 suçu: Filistin bayrağı taşımak! Alman polisinden utanç verici kovalama

Türkiye'den ABD'ye bomba talep! İki sayfalık listede bakın neler var

Boş yapma Nasrallah! Kurusıkı tehditleriniz artık kimseyi korkutmuyor

İstanbul’da sıradan bir gün: 2 metrobüs 1 otobüs kazası!