AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Muhafazakâr belediyeler niye önemsemiyor?

2013 yılından beri Kültür Bakanlığının haksızlığı giderip destekleri ile yoğunlaşan manevi değerlere ait mesajlar veren tiyatro oyunları, özellikle tarihi tiyatro oyunları ile öne çıkıyor. Kültür Bakanlığı son iki yıldır büyüklere yönelik 100 civarında tiyatroya destek verirken bunların ortalama 10 tanesi manevi değerlere ağırlık veren tiyatrolardan oluşuyor.

2015-04-27 13:50:31

Kültür Bakanlığı’ndan önce İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in ve Kültür Müdürlüğü’nün destekleri ile atağa geçen yerli değerlere ağırlık veren tiyatrolar Türkiye genelinde umut veren görüntüler oluşturuyor. Kafkasya, Bosna, Doğu Türkistan ve diğer bölgelerdeki soykırımlara dikkat çekmek için geçen yıllarda İmam Mansur ve Şeyh Şamil’i tarihi tiyatro olarak sahnelere taşıyan yönetmen İsmail Yeşilbağ bu yılda ikinci Osmanlı padişahı Orhan Gazi’yi tarihi tiyatro oyunu olarak seyircilere sunuyor.

Son yıllarda sahnelerin tozunu attıran diğer yakın ve uzak tarihi konu alan oyunlar Medine Müdafaası, Fahrettin Paşa, Abdülhamit Han, Mevlana Nar-ı Aşk ile yönetmen Hüseyin Goncagül’ün sahneye koyduğu Mevlana başta geliyor.

Manevi değerlere saygılı sanatçıların başkanlığını da yapan Yönetmen İsmail Yeşilbağ konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Çoğumuz kendi yazdığımız oyunları sahneye koyarken, usta yazar Zekeriya Yıldız’ın yazdığı Sürgün Sultan oyununu Kerem Yılmaz koordine ederek sahneye taşırken, milli tiyatromuzun en büyük öncüsü rahmetli Hasan Nail Canat’ın yazdığı Bana Mahşeri Anlat oyununu da tiyatrocu Birol Cürgül yönetiyor.

Bizler ağırlıklı olarak tarihi oyunları sahneye taşıyarak toplumumuzun yerli tarih bilincini canlı tutuyoruz. Ama her tür programlar yaptıran İstanbul Büyükşehir Belediyesi haricindeki Büyükşehir, Şehir ve İlçe belediyelerinin çoğunluğu bizlere ya çok az program veriyor ya da hiç yer vermiyor.

Sol ve liberal belediyeler ve kurumlarca desteklenen tiyatrolar ülkemizde İngiliz, Fransız, Rus ve Eski Yunan’a ait tarihi tiyatro oyunları sürekli sahneleniyor ama bizim tarihimizi konu alan oyunlar ya sahnelenmiyor ya da çarpıtılarak sahneleniyor.

Hükumetimiz tarihimizle ilgili çalışmaları artırıyor. Yerli milli bakış açısıyla tiyatro yapanlar olarak sayımız az olduğundan diğerlerine göre çok daha az tiyatro oyunu üretiyoruz. Bu üretim son iki yıldır Kültür Bakanı Ömer Çelik ve ekibinin eşit davranarak destek vermesiyle çoğalıyor ama pek çok konuda programlar yapan yerli değerlere bağlı belediyelerin ilgisizliğinden yakınıyoruz"

Yorumlara Git

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı

Cumhurbaşkanı Erdoğan TURKEN Foundation'ı ziyaret etti

New York'un Times Meydanı'ndaki dijital panolarda Türkiye'ye yatırım mesajı yayımlandı