AKİT MENÜ

Ekonomi

Yazıcı: Cilvegözü vatandaşlarımızın ve araçların çıkışına kapalı

Gümrük ve Tİcaret Bakanı Hayati Yazıcı

2013-02-14 19:00:07

İSTANBUL- Gümrük ve Tİcaret Bakanı Hayati Yazıcı, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda, karşı kapısı olan Bab-el Hava Gümrük Kapısı’nın da hazır olması durumunda, bombalamadan önce olduğu gibi aktivitenin devam edeceğini belirtti. Bakan Yazıcı, Şekerbank’ın ‘’Kapımız Esnafa Açık’’ projesinin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.
Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki patlamaya ilişkin soruya Yazıcı, ‘’Sabah bölge müdürüm ile tekrar görüştüm. Cilvegözü’nde gümrük hizmetlerine daha önce planladığımız çerçevede, bazı kısıtlamalar getirmiştik. Bu çerçevede, oradaki gümrük idaremiz, personelimiz hazır durumdadır. Cilvegözü’nün karşı kapısı olan Bab-el Hava Gümrük Kapısı Suriye’de Özgür Suriye Ordusu olarak nitelenen kesimin elinde, onların yönetiminde, görüşmeler yapılıyor. Onlar da hazır olduklarını ifade etmeleri halinde ya da karşı kapıda giriş çıkışların sağlanmasının temin edilmesi halinde bu bombalamadan önce olduğu gibi oradaki aktivite devam edecek. Biz hazır durumdayız, bekliyoruz, görüşmeler devam ediyor’’ cevabını verdi.
Bakan Yazıcı, ‘’Şu anda kapılar açık mı?’’ sorusunu da şöyle cevapladı:
‘’Bizim kapı açık ama biz oradan yol verdiğimiz zaman karşıya da çıkış olması lazım. Açık dediğimiz sınırlı ölçüde faaliyet yürütülüyor. Biz hiçbir zaman kapıyı kapatmadık. Ana muhalefet partisi sayın Genel Başkanı ‘kapı kapalıydı, nasıl oldu?’ diye bir soru yöneltiyor. Biz Suriye ile olan kapılarımızın hiçbirini kapatmış durumda değiliz ama Suriye’de yaşanan iç kargaşa dolayısıyla güvenlik tedbiri çerçevesinde kapılarımızda giriş çıkışı yeni bir düzene bağladık.’’
Cilvegözü Gümrük Kapısı’ndan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının çıkışı, Türkiye plakalı araçların çıkışıyla ilgili gümrük hizmeti vermediklerini kaydeden Yazıcı, şunları söyledi:
‘’Bunları durdurmuşuz ama Suriye’den Türkiye’ye gelecek Suriye plakalı araçlar, Suriye vatandaşları, 3. dünya ülkesi vatandaşların Türkiye’ye girişine pasaport, kimlik kontrolleri yapmak suretiyle gümrük hizmetlerini sürdürüyoruz. Hiçbir zaman kesintiye uğramadı. ‘Araç nasıl giriyor, kapı kapalıydı’ şeklindeki soru bu anlamda dayanaksız bir soru haline geliyor. Gümrük işlemleri rutin olarak bu çerçevede sürdürülüyor. Beklentimiz inşallah karşı tarafın da yani Bab-el Hava Gümrük Kapısı’ndan Türkiye ile ticareti o ara bölgede sürdürmeyi sağlayacak şekilde giriş çıkışlar sağlanacak.’’

Yorumlara Git

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!

Türkiye'nin savunma devi Altay için çalışmalar hız kazandı: 200 firma çalışıyor

Joe Biden ile Japonya Başbakanı Kişida 'Hint-Pasifik bölgesinde güvenlik' vurgusu