AKİT MENÜ

Ekonomi

İhracat ekimde yüzde 1.5 büyüdü

Ekim’de ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artışla 11 milyar 865 milyon dolar olarak gerçekleşti. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 1,7 yükselerek 150 milyar 716 milyon dolara çıktı.

2013-11-02 07:23:04
ÇORUM / AKİT - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ekim ayı ihracat rakamlarını Çorum’da dün açıkladı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin açıkladığı rakamlara göre; ekim ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 artarak 11 milyar 865 milyon dolara yükseldi. Son 12 ay açısından değerlendirildiğinde ihracat bir önceki döneme göre yüzde 1,7 yükselerek 150 milyar 716 milyon dolara çıktı.

SAVUNMA SANAYİNİN İHRACAT ATAĞI

Ekim’de en fazla ihracat artışı yüzde 68,1 ile savunma sanayi sektöründe gerçekleşti. Bunu, yüzde 46,6 ile zeytin ve zeytinyağı sektörü ve izlerken, gemi ve yat sektöründeki ihracat artışı yüzde 39,8 oranında oldu. Ekim ayında en fazla ihracat yapan, 1 milyar 751 milyon 212 bin dolar ile otomotiv sektörü olurken, bunu 1 milyar 410 milyon 307 bin dolar ile kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü, 1 milyar 337 milyon 566 bin dolar ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörü izledi. Türkiye’nin ekim ayında gerçekleştirdiği ihracatta ilk 10’da yer alan ülkeler sırasıyla; Almanya, Irak, Birleşik Krallık, Rusya, İtalya, Fransa, ABD, İspanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin oldu.

BÜYÜKEKŞİ: GELECEĞE ÜMİTLE BAKIYORUZ

Rakamları değerlendiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Bu yıl ihracatın büyümeye katkısı arzuladığımız düzeye ulaşamadı. Buna rağmen ağırlıklı olarak iç talep etkisiyle yılın ilk yarısında ekonomimiz yüzde 3,7 büyüdü. Büyüme temposuna hız vermenin reçetesi de belli. Biz Türkiye’nin geleceğinin katma değer ve inovasyon olduğuna inanıyoruz. Ancak; gerek Avrupa’da gerek Ortadoğu’da, başta Suriye olmak üzere daha sonra Mısır’da, Irak’ta, İran’da yaşanan sıkıntılar da ihracatımıza olumsuz etki yapıyor. Avrupa’da toparlanma başladı. Diğer ülkelerde de benzeri toparlanmalar olursa ihracat artışımızın yüzdesel artışı daha fazla olacak diye ümit ediyoruz. Endişeli değiliz. Geleceğe ümitle bakıyoruz” dedi.



Yorumlara Git

Canlı yayında ilginç sesler! Bünyamin Gezer taklit etti sunucu gülmekten yarıldı

Asgari ücret ne kadar olacak? Tüm veriler o rakama işaret ediyor! İşte masadaki rakamlar

Narin Güran cinayeti soruşturmasında flaş gelişme! Tavşantepe Köyü’nde ortalık ayağa kalktı

İki kat eleştiri! Zam yapılırsa şaşırmayız: O yıldız gündem oldu: Maça damga vurdu...

Benfica'da oynayan Kerem ve Orkun'un 'helal kesim' hassasiyeti