AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

İnsanın kişiliği ve elleri arasındaki bağlantıyı sanata dönüştürdü

Genç bir doktorken el cerrahisine karşı duyduğu ilgi onu Plastik cerrahide profesörlüğe taşıdı. Bu da yetmedi ellerin resmedildiği ve sanata yansıdığı eserleri toplayarak İstanbul'da sergi açtı.

Plastik Cerrah Prof. Dr. Hans Zilch'in özel koleksiyonundan oluşan "Ellerin Büyüsü" resim ve heykel sergisi sanatseverlerin izlenimine sunuldu.

O'Art'ta gerçekleştirilen serginin açılışında konuşan Zilch, İstanbul'da karşılaştığı misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Koleksiyonda kendisini motive edenin, henüz genç bir doktorken el cerrahisine duyduğu ilgi olduğunu belirten Zilch, "El cerrahisiyle ilgili özel bir uzmanlık eğitimi aldım. Herhangi bir travma sebebiyle paramparça olmuş elleri hem estetik açıdan hastanın kabul edeceği bir şekle sokmak hem de işlevselliğine tekrar kavuşturuyor olmak beni oldukça etkilemiştir" dedi.

Hans Zilch, insanın kişiliği ve elleri arasındaki bağlantının önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Büyük beyin ve eller mağlup edilemez bir ikilidir. Ellerin resmedildiği ve sanata yansıdığı eserleri toplamaya başladım. O zamanlardaki ekonomik durumuma göre önce kartpostalları, takvim yapraklarını ve benzer şeyleri biriktirmeye başladım. Berlin Üniversitesi'nde el cerrahisi özel bölümünde ders veriyordum. Konuya, ellerin sanatsal olarak resmedilişlerini, sanata yansımalarını anlatarak başladım. En belirgin örneklerden biri olarak da Albrecht Dürer'in 'Dua Eden Eller'ini verirdim öğrencilerime."

Ellerin resmedilişinin sanatsal yoğunluğu ile derinliğinin kendisini büyülediğine vurgu yapan Hans Zilch, "İnsan bir kez böyle bir virüse kapıldı mı hiçbir tedavi işe yaramıyor. Doktorlar bilir, böyle bir virüse yakalandın mı büyük annemin söylediği gibi hiçbir ilaç fayda etmez" diye konuştu.

Zilch, eserin sanatçının elinden çıktığı şekliyle değil, küçük bir topluluk dahi olsa, sanatı izleyen insanların önüne çıkarıldığında sanat eseri olduğunu aktararak, "Sanat, sanatı izleyenlerin düşünceleriyle oluşmuştur. Bu şekilde doğal olarak içinde farklı farklı fikirlerin ortaya çıkacağı tartışmalar oluşur. Böyle tartışmalar daima tazeleyicidir. Ben şimdi burada, bu sergiyi izleyenlerden bu tarz tartışmaları dört gözle bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Pharmactive İlaç Genel Müdürü Köksal Ülgen ise sponsor olmaktan ve eserleri sanatseverlerle buluşturmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, "Prof. Dr. Hans Zilch'in bu özel koleksiyonu şu ana kadar İzmir, Ankara ve Antalya'da sergilendi. Bu seçkin eserleri şimdi de İstanbul'da siz değerli sanatseverlere sunuyoruz" dedi.

Zilch'in 30 yılda oluşturduğu ve 60 parçanın bulunduğu koleksiyonda, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Salvador Dali, Eugene Delacroix, Man Ray, Joseph Beuys ve George Baselitz gibi isimlerin eserleri yer alıyor.

İbrahim Karaoğlu küratörlüğündeki sergi 28 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek. Sergi, temmuzda da Hamburg'da izlenime sunulacak.


AA
Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı