AKİT MENÜ

Ekonomi

“Geleceğin inovatif liderleri yetiştirmek en iyi yatırım”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyona ne kadar yatırım yapılırsa, geleceğe de o kadar yatırım yapılacağına inandıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir" dedi.

2013-11-15 08:20:20
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, inovasyona ne kadar yatırım yapılırsa, geleceğe de o kadar yatırım yapılacağına inandıklarını ifade ederek, "Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir" dedi. 28-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası'nın tanıtım toplantısında konuşan Büyükekşi, geçen yılki zirvenin büyük ilgi gördüğünü, bu yıl da katılımın yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi.

Geçen yılki zirveden önce Jennifer Lopez'in Türkiye'de konser verdiğini ve 6 bin kişinin bu konsere katıldığını anımsatarak, "Bizim inovasyon zirvemizde her hangi bir şöhret yoktu ama 3 günde 15 bin kişi katıldı. Demek ki gençlerimizi bu konuda duyarlı" diye konuştu.

20 BİNİN ÜZERİNDE KATILIMCI BEKLENİYOR

Bu yıl zirveye katılımı 20 binin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini anlatan Büyükekşi, bu doğrultuda İstanbul, Ankara ve İzmir'de üniversite rektörleri, dekanları, hocaları, OSB başkanları ile toplantılar yaptıklarını ve büyük ilgi gördüklerini aktardı. Büyükekşi, gelecek yıl tanıtım toplantılarını daha erken başlatıp Gaziantep, Erzurum ve Trabzon gibi illere de gitmek istediklerini belirtti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, 2023 hedeflerine ulaşabilmek için konteynırların yükte hafif, pahada ağır ihracat mallarıyla doldurulması gerektiği yönündeki sözüne atıfta bulunan Büyükekşi, "İnovasyona ne kadar yatırım yaparsak, geleceğe de o kadar yatırım yapılacağına inanıyoruz. Gençlerimizi motive etmemiz, onları yönlendirmemiz gerekiyor. Ve biz inanıyoruz ki Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir" şeklinde konuştu.

2023’E KADAR 24 BİN İNOVATİF DÜŞÜNCEYE SAHİP ÇOCUK YETİŞTİRİLECEK

Üniversite hocalarıyla yaptıkları toplantıda, üniversitenin inovasyon eğitimi için çok geç olduğunun dile getirildiğini aktaran Büyükekşi, şöyle devam etti: "Katılıyoruz, o yüzden biz Hayal Ortakları Derneği'yle 50 tane dezavantajlı ilköğretim okulunda inovasyon atölyesi kurduk. 7. ve 8. sınıf arasında seçilen öğrencilere inovasyonla ilgili dersler veriyoruz. İnovatif düşünceye sahip çocuklar seçiliyor. Her yıl bin 200 öğrenci yetiştireceğiz. 2023'e kadar 12 bin öğrenci olacak. Belli bir başarı yakalarsak, önümüzdeki yıl belki okul sayısını 50 yapıp, öğrenci sayısını 24 bine çıkarıp, gücümüz yettiği kadarıyla bunu toplumun tamamına yaymayı planlıyoruz."

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise Ar-Ge, tasarım, inovasyon ve markalaşmanın 2023 stratejisini özetleyen kavramlar olduğunu ifade etti. Bu 4 kavrama yapılan yatırımların misliyle geri döndüğünü vurgulayan Özutku, "Türkiye ekonomisi, ihracatçısı, rekabetçiliğini artırdığı ölçüde, 2023'teki o güzel hedeflere varılabilecektir" dedi.

EN FAZLA İLGİ TÜRK MUCİTLERE

Toplantının sorular kısmında TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, zirveye katılım için www.turkiyeinovasyonhaftasi.com üzerinden yapılan başvurularda en fazla ilginin Dünyaya Yön Veren Türk Mucitler paneline olduğunu ve şu ana kadar 3 bin 398 başvurunun bin 206'sının bu panele yapıldığını bildirdi. Büyükekşi, başvuru yapanların yüzde 40'ının öğrenci, yüzde 10,8'inin sanayici, yüzde 14,8'inin girişimci, yüzde 10,4'ünün de akademisyen olduğunu aktardı.
Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi