AKİT MENÜ

Ekonomi

Ekonomiyi KOBI’ler sırtlıyor

Küresel ekonomide iyi haberlerin olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gelecek yıl dünya ekonomisinin yüzde 3.6 büyümesinin beklendiğini belirtti. “Türkiye ekonomisini KOBİ’ler sırtlıyor” diyen Hisarcıklıoğlu, KOBİ’lerin çok önemli olduğunu artık herkesin gözüne sokup, buna dikkati çekelim” diye konuştu.

2013-11-16 08:31:10
İSTANBUL- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin yüzde 75’inin tek bir pazarda buluşmak üzere harekete geçtiğine işaret ederek, “Global ekonomide küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor, bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar kaybedenler olacak” dedi. Hisarcıklıoğlu, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) Kasım ayı Meclis Toplantısı’nda TOBB bünyesinde yapılan çalışmalara ve gündeme ilişkin açıklamalar yaptı.

Konuşmasında dünya ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu, global ekonomideki gidişatın doğru okunması gerektiğini vurgulayarak, “Eskiden ülkeler, bir diğer ülkedeki gelişmelere kapılarını kapatabilirdi, oysa şimdi bu mümkün değil, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aldığı bir karar, İstanbul Laleli’deki tüccarı etkiliyor” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomide iyi haberlerin olduğunu dile getirerek, şunları anlattı: “Küresel ekonomi, 2008 yılında girdiği global krizden çıkma emareleri gösteriyor. 2014 yılında dünya ekonomisinin yüzde 3,6 büyümesi öngörülüyor. Burada dikkat çekilmesi gereken asıl nokta, dünya ekonomisindeki büyüme trendinin yine gelişmiş ülkelere kayıyor olması.

Gelecekte gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ülkelerden daha hızlı büyüyeceği, gelişmekte olan ülkelerin büyüme tempolarında da bir düşüş olacağı öngörülüyor. Bunun bize faydası şu, biz bugün ihracatımızın yüzde 50’sinden fazlasını gelişmiş ülkelere gerçekleştiriyoruz. Gelişmiş ülkelerin büyüme temposunun artıyor olması otomatik olarak bizi de etkileyecek.”

Bugünlerde tarihte bir ilkin yaşandığına vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, dünyada ilk kez gelişen ülkelerin ekonomik büyüklüğünün, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyüklüğünün üzerinde çıktığını söyledi.

Bu ilki tespit edip, buna göre strateji üretmek isteyen ABD’nin bütün dünya ekonomisini kökten etkileyecek iki büyük atılıma geçtiğini belirten Hisacıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Sakın bunları yok saymayın. Bizi önümüzdeki dönemde etkileyecek en önemli unsurlardan biri dünya ekonomisinin yüzde 75’inin tek çatı altında buluşması olacak. Dünya ekonomisinin yüzde 75’i tek bir pazarda, tek bir standartta buluşmak üzere harekete geçti. Daha da önemlisi bütün yatırım ortamlarını da aynı noktaya götürüyor. Belki de önümüzdeki dönemde bu ekonomik bölgenin dışında kalanlar, maalesef kaybedenler olacak. Çünkü dünyanın üretiminin standardını değiştirecekler.

Eğer bu pazarın içinde olamazsak, bize Çin, Hindistan, Rusya ve Afrika kalacak. Türkiye’nin önümüzdeki dönem kazananların içinde olması için, bu yüzde 75’lik pazarın içinde muhakkak bulunması lazım. ABD küreselleşmeyi yeniden şekillendiriyor. Küreselleşmenin yerini bölgeselleşme alıyor. Dışarıda kalanlar için hayat zorlaşacak.”
TOBB Başkanı Hisacıklıoğlu, Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelere ilişkin yaptığı değerlendirmelerde de, ülke büyümesinin iç talebe bağlı bulunduğuna dikkati çekerek, yurtiçi tüketimin iyi olması durumunda Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü aksi halde büyümenin aşağı yönlü hareket ettiğini, iç piyasada da son 2 ayda bir canlanma yaşandığını söyledi.

Türkiye ekonomisini KOBİ’ler sırtlanıyor. Türkiye ihracatının yüzde 63’ünü, ithalatının yüzde 39’unu KOBİ’ler yapıyor. Bunun kimse farkında değil. Geçen yıl 95 milyar dolar ihracatı, 92 milyar dolar ithalatı KOBİ’ler yaptı. Tüccarlara baktığımızda da, net ihracatçı bizim tüccarlar. İhracatta esas fazlalığı veren, ana faaliyeti ticaret olan girişimlerin ihracattaki payı yüzde 39, ithalattaki payı da yüzde 31. KOBİ’lerin çok önemli olduğunu artık herkesin gözüne sokup, buna dikkati çekelim.”

KIDEM TAZMİNATI YÜKÜ FAZLA

Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin dünyada kıdem tazminatı yükünün en fazla olduğu ülke olduğunu söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de tüccarların bütün sıkıntılara rağmen yine de çok iyi performans gösterdiğine işaret ederek, “İstihdamı, büyümeyi biz sırtlanıyoruz, ama bir yeşil pasaportu bize çok görüyorlar” dedi.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Oda-Borsa Meclis Üyeleri için hayata geçirdikleri “Oda-Borsa Akademisi”nin de duyurusunu yaptı. Akademi kapsamında 3 günlük eğitimlerin düzenleneceğini belirten Hisarcıklıoğlu, akademi ile Meclis üyelerinin sistemden daha fazla faydalanmalarını hedeflediklerini söyledi.

“Karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından rahatsızım”


Konuşmasında protesto edilen senet tutarları ve karşılıksız çek adetleri ile ilgili verileri de katılımcılarla paylaşan Hisarcıklıoğlu, SMS ile çek raporu alınmasının aşamalarını anlatarak, İTO üyelerine bu uygulamaları kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeke hapis cezasının kalkması konusunda İTO Meclis üyeleri ile görüş alışverişinde bulunarak, kendilerinin de bu karardan rahatsız olduğunu, uygulamaya karşı olduğunu dile getirdi.

Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi