AKİT MENÜ

Ekonomi

Bu işler Tarkan ile olmaz

Türkiye’de üretilen narenciyenin üçte birini üreten Mersin, Narenciye Tanıtım Grubu’ndan kaynak alamayınca kendi tanıtımını kendisi yapıyor. Ticaret Borsası ile dört siyasi partiye mensup belediyeler, bir araya gelerek düzenlediği Mersin Narenciye Festivali’nin bu yıl dördüncüsü yapılıyor. Türkiye’nin narenciye deposu olduklarını dikkat çeken Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, “Tarkan’a beş milyon lira veren tanıtım grubu, bize bir kuruş vermedi. Bu iş Tarkan ile olmaz” dedi.

2013-11-19 08:15:09
İBRAHİM ACAR / MERSİN - Mersin’de bu yıl dördüncüsü düzenlenen Narenciye Festivali sürüyor. Açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın yaptığı festival, Türkiye’nin en büyük narenciye üretim merkezi olan Mersin’de; valilik, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin el birliğiyle oluşturduğu komite tarafından organize ediliyor. Narenciye ürünlerinin tanıtımının yanı sıra, dünya kültürlerinin buluştuğu bir ortam haline gelen festival dolayısıyla Mersin’e 20 farklı ülkeden gösteri grupları geldi. Mersinlilerin de büyük ilgi gösterdiği festival dolayısıyla basın mensuplarıyla bir araya gelen Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Narenciye tanıtım grubuna “Tarkan’a 5 milyon TL verdiniz, bize bir kuruş yok” göndermesinde bulundu. Aynı zamanda Narenciye Festivali Düzenleme Komitesi’nin başkanlığını da yürüten Abdullah Özdemir, tanıtım için Tarkan’a verilen paranın yarısının kendilerine verilmesi halinde daha büyük işler yapacaklarını kaydetti.

BU İŞLER TARKAN İLE OLMAZ

Narenciye ihracatçısından yapılan kesintiyle oluşan fondan narenciyenin üçte birini üreten Mersin’e tanıtım için kaynak ayrılmamasının büyük eksiklik olduğunu anlatan Başkan Abdullah Özdemir, “Bu Tarkan ile olacak iş değil. Türkiye’nin toplam narenciye ihracatı miktarı 1 milyar dolar civarındadır. Bunun 330 milyon dolarlık kısmı Mersin’den karşılanıyor. Mersin’in toplam ihracatı 1,2 milyar dolarken, bunun 2/3’ünü tarım ürünlerinden oluşuyor. Bitkisel üretimde Türkiye ikincisiyiz. Mersin tarım üretiminde her bakımdan kendini gösteriyor. Bu gerçekliğe rağmen Narenciye Grubu’nun Mersin’e hiçbir katkısı yok. Tanıtım grubunun parasını bir türlü yiyemedik. Kendi çapımızda tanıtım yapıyoruz. Fondan bize kaynak ayrılırsa bütün Türkiye’yi kapsayan işler yaparız. Halbuki, ihracatçılardan yapılan kesintilerden oluşan bu kaynağın yüzde 10’unun iç piyasaya kullanabilir hükmü var. İhracatçılar birliği, tanıtım grubu ve tarım bakanlığı elbirliğiyle bu sorunu kangren olmadan çözüm üretmesi gerekir” dedi.

Dünyadaki narenciye üretim miktarı 132 milyon ton olduğuna dikkat çeken Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir; Çin, Brezilya, ABD, Çin, Meksika ve İspanya’dan sonra Türkiye’nin dünyanın en büyük 7. narenciye üreticisi olduğunu kaydetti. 

Türkiye’nin 3,6 milyon ton narenciye ürettiğini anlatan Özdemir, devletin narenciyede verdiği desteğin kilo başına 20 kuruş olduğunu ifade etti. Özdemir, “Türkiye’de son yıllarda küçük bahçelerden daha büyük ve rantabıl alanlara yönelme var. 10 yıl önce 550 bin ton olan narenciye üretimimiz 1 milyon tona çıkmış. Üretim artışı yüzde 80 civarındadır. Ancak çiftçi emeğinin karşılığını alamadığını düşünüyor.  Bunu ne kadar artırırsak prestijimiz o kadar artar. Çeşit artırmaları, teknolojiden yararlanmaları için çiftçilere yapılan destekler artırılmalı. Narenciye ihracatımızın üçte biri Rusya’ya, üçte biri ise Irak’a yapılıyor. İhracat rakamlarını tanıtım amacıyla pazar payımızın büyük olduğu civar ülkelerde açıklayarak ihracatçının önü açılmalı” diye konuştu.

İBRAHİM ACAR/MERSİN
- Mersin’deki dört siyasi partiye mensup belediye başkanlarının Narenciye Festivali için bir araya gelmesi anlamlı bulunuyor. AK Parti, CHP,MHP ve BDP’li belediye başkanlarının festival için bir araya geldiğine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan, “Mersin bir tarım kentidir. Ancak kültür, sanat ve spor ile de turist çekmeye çalışıyoruz. Ancak Mersin’de turizmin T’si yok. Bir kentte hem nükleer tesis ile turizm olmaz. Buna da itirazımız var. Doğudan yoğun bir göç almamıza rağmen en çok vergi veren altıncı kentiz. Kentteki öz Mersinli sayısı yüzde 30’u geçmez. Küçük belediyelerin yasayla ortadan kaldırılması doğru bir düzenlemedir. Küçük belediyelerin yaptığı iş bugüne kadar Mersin’in sahil şeridine betonlaştırmak olmuştur” dedi. 

Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi