AKİT MENÜ

Ekonomi

Tacikistan’dan Türkiye’ye cazip teklif

Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin ekonomik olarak da güçlü hale getirilmesi için atılacak adımların önemine dikkat çekerken, TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iki ülkenin ticaret hacmini 2 yıl içerisinde 1 mi

2013-02-16 20:27:08

İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Tacikistan Meclis Başkanı Shukurjon Zuhurov ve beraberindeki 6 milletvekilinin de katılımıyla “Tacikistan’daki Ticaret ve Yatırım İmkanları Tanıtım Toplantısı” düzenledi. Yapılan açıklamaya göre, toplantıda konuşan Zuhurov, iki ülke arasında siyasi ilişkilerin çok sağlam olduğuna dikkati çekerek, “Eğer istersek bu ilişkileri ekonomik anlamda da çok güçlü hale getirebiliriz. İki ülke iş adamları birlikte üretebilir ve ortaklıklar kurabilir” dedi.  Zuhurov, Tacikistan ile Türkiye arasında imzalanan ve 53 maddeden oluşan İşbirliği Konseyi Anlaşması’nın iki ülke iş insanları arasında gerçekleştirilecek enerji, sağlık, inşaat ve tarım sektörlerinde yapılacak işbirliğinin önünün açıldığını vurguladı. Tacikistan’da 64 Türk şirketi bulunduğunu belirten Zuhurov, “Özellikle inşaat şirketleri Tacikistan halkından tam not almıştır” dedi. Tacikistan’ın keşfedilmemiş bir ülke olduğunu söyleyen Zuhurov, “Biz keşfedilmemiş bir ülkeyiz. Ülkemizde yaptığımız araştırma neticesinde 600 farklı bölgede yeri altı zenginliklerine rastladık. 5 milyon ton kömürümüz var ve biz bu kömürün sadece 1 milyon tonluk kısmını çıkarıp, kullanıyoruz” diye konuştu. Shukurjon Zuhurov, ayrıca tarım sektörünün Tacikistan’da çok önemli arz ettiğini, özellikle pamuk üretiminin çok yaygın olduğunu da dile getirdi.
TACİKİSTAN’DAKİ 150 HES PROJESİ
TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise, Tacikistan ile Türkiye’nin çok yönlü stratejik işbirliği içerisinde olduğunu belirterek, ilişkilerin devlet başkanlarının yakın diyalogları sayesinde çok daha iyi noktalara doğru geliştiği değerlendirmesinde bulundu.  Meral, “Bizler bu güzel ilişkilerin iş ilişkileri ile de pekişmesini, ticaret ve yatırımların artmasını istiyoruz. Tacikistan yeraltı ve yerüstü zenginlikleri bakımından Orta Asya’nın önemli bir ülkesidir. Ayrıca su kaynakları açısından da dünyanın 8’nci büyük ülkesi” dedi.  Ülkede şu an inşaat sektörünü ilgilendiren toplam 150 adet 10 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında HES projesi olduğunu kaydeden Meral, tarım, çimento ve mermer üretiminin yanı sıra sanayi sektöründe de birçok fırsatın bulunduğunu söyledi.
İki ülke arasında 2011’deki ticaret hacminin 497 milyon dolar olduğunu, bu rakamın 2012 yılında yüzde 17 artış ile 580 milyon dolara çıktığını hatırlatan Meral, “Geçen yıl Tacikistan’a 235 milyon dolarlık ihracat yaparken, 345 milyon dolarlık da ithalat gerçekleştirdik. Ancak karşılıklı ticaretimiz yetersiz. Potansiyelimizin oldukça fazla olduğu iki ülke arasındaki ticareti, 2 yıl içerisinde 1 milyar dolara çıkaracağız” dedi.

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…