AKİT MENÜ

Ekonomi

Sorunlara başkaları değil kendimiz çözüm üretelim

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 29. Bakanlar Toplantısı’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam ülkelerinde yapısal reformların kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “Şayet İslam alemini ilgilendiren sorunlara biz çözüm arayıp getiremezsek, başkaları kendi çözümlerini dayatacaktır” diyen Gül, “Evimizi düzene koymak, herkesten önce bizim sorumluluğumuzdur. Yangın evimizdeyse, söndürmek bizim meselemizdir” dedi.

2013-11-21 04:18:00
İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye’deki iç savaşın, bir milletin kendi kendini tüketmesine yol açtığını belirterek, “Çatışma ortasında nefretle yetişen nesiller şimdiden gelecekteki çatışmaların tarafı haline getirilmekte ve kısır bir döngünün parçası olmaktadırlar. Bu tür sorunların çözümü için üye ülkelerimize daha fazla sorumluluk düşmektedir” dedi.

DÜNYA ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Hilton Convention Center’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) 29. Bakanlar Toplantısı’nın açılışında konuşan Gül, dost ve kardeş ülkelerin temsilcilerini toplantı vesilesiyle ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. Gül, toplantıda, İİT’nin gözlemci ülkelerinden Orta Afrika Cumhuriyeti Başbakanı Nicolas Tiangaye ile KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın da yer aldığını ifade etti. Kuruluşundan bu yana üye ülkeler arasındaki dayanışma, kardeşlik ve işbirliğinin pekiştirilmesine önemli katkılarda bulunan İSEDAK’ın günümüzde de aynı işlevini sürdürdüğünü belirten Gül, yapılacak görüşmelerin işbirliğinin ilerletilmesinde yeni ufuklar açacağına inandığını kaydetti.
Gül, dünyanın siyasi ve ekonomik çalkantıların sürdüğü zor bir dönemden geçtiğini, İslam aleminin bu zorluklardan etkilendiğini ifade ederek, “Bir yandan küresel ekonomik krizin beraberinde getirdiği durgunluk, işsizlik ve yoksulluk gibi sorunlarla karşı karşıyayız. Kriz, zengin ile fakir arasındaki makasın giderek açılmasına yol açmaktadır. Bunun toplumsal etkileriyle baş etmek zorundayız. Diğer yandan İslam aleminin bir kısmı alevler içindedir ve her gün yüreklerimizi dağlayan görüntülerle karşı karşıyayız” diye konuştu.

ÇÖZÜMÜ BİZ GETİRMELİYİZ

Cumhurbaşkanı Gül, Suriye’deki iş savaşa değinerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Suriye’deki iç savaş, bir milletin kendi kendini tüketmesine yol açmaktadır. Yaklaşık 3 yıldan bu yana devam eden iç savaşın sonucunda 100 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Milyonlarca insan evlerini, yurtlarını, yakınlarını terk ederek komşu ülkelere göç etmiştir. Tüm bu gelişmeleri hüzünle, yüreklerimiz burkularak takip etmekteyiz. Bu tür sorunların çözümü için üye ülkelerimize daha fazla sorumluluk düşmektedir. Şayet İslam alemini ilgilendiren sorunlara biz çözüm arayıp getiremezsek başkaları kendi çözümlerini dayatacaktır. Evimizi düzene koymak, herkesten önce bizim sorumluluğumuzdur. Yangın evimizdeyse, komşumuzdaysa, söndürmek herkesten önce bizim meselemizdir. Aksi halde yaşanacakların maliyeti, hepimiz için çok büyük olacaktır. Bu yüzden, tüm üye ülkeleri ‘bizim sorunlarımıza’, ‘bize ait çözümler’ getirilmesi için çabalarını arttırmaya davet ediyorum.

REFORMLARI HAYATA GEÇİRMELİYİZ

Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK ülkelerinin, dünya genelindeki doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının sadece yüzde 10’nu cezbedebildiğini aktararak, bu oranın, gelişmiş ülkelerde yüzde 42 olduğunu söyledi.

Ayrıca İSEDAK üyelerine yapılan doğrudan sermaye yatırımlarının yüzde 71’inin sadece 10 ülkeye odaklanmış durumda olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:

“Bu itibarla, üye ülkeler arasındaki sermaye hareketliliğini arttırmak kadar, diğer küresel aktörlerden sermaye akışını hızlandıracak adımları da atmak zorundayız. Kendi tasarrufları, kalkınmalarının sağlanması için yeterli olmayan ülkelerin, yabancı sermayeyi ülkelerine çekmek için gerekli şartları hazırlamaları gerektiğinin bilincine varmaları şarttır. Bunun yöntemi, siyasi istikrar ve kamu düzenini sağlayacak kapsamlı yapısal reformlardır. Hukuki altyapıların, sermayeyi cezbedecek şekilde hazırlanması elzemdir. Bunun sebebi çok basittir. Hiçbir ülke ya da yatırım şirketi, bir ülkeye gözü kapalı yatırıma yönelmez. Ülkelerimiz ve halklarımız için teknoloji transferi, istihdam, büyüme, kalkınma ve refah peşindeysek, kısa vadeli reçetesi ne kadar ağır olursa olsun, yapısal reformları kararlılıkla hayata geçirmeliyiz.”

Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi