AKİT MENÜ

Sağlık

İftar ve sahurda sakın tüketmeyin!

İftarda ve sahurda, çay, kahve gibi kafein içeren içecekleri vücutta daha fazla su kaybına yol açarak ağız kuruluğunu artırıyor.

Güncelleme Tarihi:

Sahur ile iftar saati arasında geçen oruç süresi içinde, tükürük akışının azaldığını ve ağız içerisinde asidik bir ortam oluştuğunu belirten Diş Hekimi Dt. Kerem Adalet, "Yiyip içilmeyen süre içinde, tükürüğün özellikle dil ve diş yüzeylerini temizleme özelliği çok azalır. Bu nedenle dil üzerinde ve dişler arasında biriken bakteriler, önce ağızda kötü koku, sonra da çürüğe yol açacak plakların oluşmasına neden olur" uyarısında bulunuyor.

Sahurda tüketilen besinlerin ertesi günkü ağız florasını direkt olarak etkilediğini kaydeden Dt. Adalet, yağlı, şekerli ve baharatlı besinlerin sindirilmesi güç yiyecekler olduğunu hatırlatarak, “Sindirim sisteminde biriken gazlar veya dil arkasında üreyen bakteriler yüzünden, bu yiyecekler ağız kokusunu artırabilir. Özellikle sahurda bu yiyeceklerden kaçınmak önleyici bir etki yaratabilir. Bunların yerine liften zengin elma, portakal, brokoli, domates, marul, pırasa, havuç vb yiyeceklerin tüketimi, sindirimlerinin kolay olması ve ağız içerisinde kalıntılar bırakmamaları nedeniyle ağız kokusundan korunmada oldukça etkilidir. Ayrıca yemekte limon suyu içilmesi ağız kokusuna karşı faydalıdır" şeklinde konuşuyor.

Lokmaların iyi çiğnenmesinin de tükürük salgılanmasını artıracağını ve besinlerin sindirimlerinin kolaylaşacağını kaydeden Dt. Adalet, böylece ağızda bakteriye yol açacak birikimlerin önleneceğini ifade ediyor.

 

Yorumlara Git

İstanbul ve Marmara’da yılbaşı sürprizi! Uzmanı kar yağışı için tarih verdi

Bülent Arınç da topa girdi: Utanarak izledim! Belli ki birileri süreci sabote etmek istiyor

ABD’de Siyonist Lobiler Tartışması: “Açık Mesajlar Krizin İşareti mi?” Prof. Selman Öğüt yazdı

Emperyalist Cumhuriyet’e kapak olsun! Ortaokul öğrencilerinden müthiş KAAN çalışması

Siyaseti bırakıyor mu? Kılıçdaroğlu sessizliğini bozdu