AKİT MENÜ

Ekonomi

İstihdamın lokomotifi Kobi'ler

“Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar Global Zirvesi”nde (PNB) konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, girişimciliğin Türkiye’nin ekonomik modelinin kalbinde yer aldığını ifade ederek, “Bu girişimcilik kültürü bizim istihdam yapmamıza yardımcı oldu. Büyük şirketlerden daha fazla, küçük ve orta ölçekli şirketler bunu başardı. Kriz döneminde 6 milyon kişiye iş imkanı sağladık” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da petrol ve doğalgazın halkları zengin etmediğini asıl formülün girişimcilikte olduğunu vurguladı.

2013-11-24 09:03:24
EKONOMİ SERVİSİ -14 farklı ülke ile AB ve Ortadoğu Dörtlüsü temsilcilerinden oluşan 150’yi aşkın yabancı konuk TOBB’un evsahipliğinde İstanbul’da düzenlenen ‘Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklar Global Zirvesi-PNB Zirvesi’nde buluştu. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin ekonomik alanda önemli işlere imza attığını belirterek, gerçekleştirdikleri reformların başka ülkeler için de örnek olduğunu anlattı. Kriz döneminde yüzde 45’i kadın olmak üzere 6 milyon kişiye istihdam sahası açtıklarını belirten Babacan, “Girişimcilik ekonomik modelimizin kalbinde yer alıyor. Büyük şirketlerden çok, küçük ve orta ölçekli işletmelerimiz burada önemli bir rol aldı. İslam, demokrasi ve laiklik beraber hayat bulabilir ve birbirini güçlendirebilir. Türkiye’de olan işler birçok ülke için ilham kaynağı” diye konuştu. Babacan, Türkiye’de girişimci ruhun güçlü olduğunu belirterek, “2013 yılının ilk 10 ayında 40 bin yeni şirket kuruldu. Yani ayda 4 bin, günde 200 şirket kuruldu” ifadesini kullandı.

HİSARCIKLIOĞLU: GİRİŞİMCİ ORTA SINIF NE KADAR GÜÇLÜYSE DEMOKRASİ O KADAR GÜÇLÜ

PNB Türkiye Başkanlığı görevini de yürüten TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında, “Türkiye’nin bölgesinin dönüştürücü gücü olduğunu vurgulayarak, PNB ülkelerinden girişimcilerle ilişkilerimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede bölgemizde girişimciliğin de merkezi haline gelmek istiyoruz” dedi. Girişimci orta sınıfın gücünün; refah, demokrasi ve istikrarın da gücünü belirlediğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Girişimciliğin güçlendirilmesi, bu coğrafya için kritiktir. Zira petrol ve doğalgaz halkları zengin etmiyor. Refahı topluma yaymıyor, istikrar sağlamıyor. Ülkelerin asıl serveti, yerin üstündeki başlarda saklıdır. Bölgemizde en zengininden, en fakirine tüm ekonomilerde dönüşüme ihtiyaç var. Güçlü girişimciler ortaya çıkarmaya ihtiyaç var. Böyle girişimcilerin yetişmesini sağlayacak eko-sistemlere ihtiyaç var” diye konuştu. Huzurun, ticareti, ticaretin de zenginlemeyi getireceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu “Türkiye’nin son 10 yılda ekonomide sağladığı müthiş atılımın formülü de budur. Dünyadaki bu dönüşümü halklar için fırsata çevirmenin yolu, ortaklıktan ve güç birliğinden geçiyor” ifadesini kullandı. Toplantıya video bağlantısı ile katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise gençlerin küresel süreçte rol oynamak istediklerini ve fırsatları kullanmak istediklerini bildirerek, tüm toplumlar için bunun geçerli olduğunu dile getirdi. ABD Eski Dışişleri Bakanı ve PNB Başkanı Madeleine Albright, PNB olarak iş oluşturmak ve yatırımlara yardımcı olmak için uğraştıklarını dile getirirken, yaptıkları projeler hakkında bilgi verdi. İstanbul Hilton Oteli’nde düzenlenecek zirveye; Türkiye, ABD, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Ürdün, Pakistan, Filistin, Moritanya, Libya, İsrail, Suudi Arabistan ve Yunanistan olmak üzere ondört farklı ülke ile AB ve Ortadoğu Dörtlüsü özel koordinatörlüğü temsilcileri iştirak edecek.
Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı