AKİT MENÜ

Kadın - Aile

Hamilelikte dişler çürür mü? Hamilelikte diş sağlığı ve yanlış bildiğimiz doğrular

Hamilelikte hormonsal değişimler dişleri etkileyeceği için, ekstra özen göstermeli ve bakım yapmalısınız. Enerji ihtiyacınızı karşılamak için çok alınan karbonhidrat dişlerde tahribata sebep oluyor. Gün içinde durmadan yenen atıştırmalıklar da bu durumu tetikliyor.

Gebelikte diş bakımınızı eksik yaptığınız zaman, diş kaybı yaşama riskiniz artıyor. Hamile olmanız sebebiyle değil bakımsızlık sebebiyle bu durum meydana geliyor. 

Hamilelikte birçok akdın yemekler dışında atıştırmalar ve ara öğünlere isteklidir fakat buna dikkat ederek olumlu yönlerde değişim yapabilirsiniz. Örneğin canınız tatlı çektiğinde nişasta ve şekerli olanları değilde meyve tercih ederseniz dişlerinizin zarar görmesini engellersiniz. Eğer şekeri bırakmakla ilgili bir sorununuz varsa şeker krizi yönetimine dair yazdığım ayzıyı okumanızı tavsiye ederim.  İçecek tercihlerinizi de su ve süt olarak değiştirmelisiniz.

Sanılanın aksine, bebek annenin dişlerindeki proteini kullanmaz. Bebek ağız yoluyla alınan proteinleri vücudu için kabul eder ve kullanır. Yani bol bol süt ve süt ürünleri yemeye özen gösterin.

Hamilelik sırasındaki hormon dengesizliği diş eti sorunlarına sebebiyet verebilir. Bu olay 2. ve 8. aylarda fazla olabilir ve diş kaybı görülür. 

Anne adaylarının düzenli olarak ve 3-4 dakika boyunca diş fırçalaması gerekir. 

Bundan önceki hamileliklerinizde sorun yaşadıysanız ya da düşük yaptıysanız ilk 3 ay boyunca diş tedavisi yapılmayabilir. Eğer şikayetiniz varsa en kısa sürede doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Farklı bir doktordan da aynı görüşü aldığınız takdirde işlem yapmaya karar verin. Acil bir durumla karşılaşmamak için doktor tavsiye ve gözetiminde olmanız gerekir. Bu yüzden çok problemleriniz olmadan erkenden doktora gitmek ve süreci kontrol ettirmek.

Yorumlara Git

Hazmedemediysen maden suyu iç! Emniyetin TOGG'larını görünce içi acıyan DP'li vekil

Teknoloji kontrollerinin bilançosu! ECB Başkanı Lagarde'dan 100 yıl sonra ‘Büyük Buhran’ uyarısı

Asgari ücret resmi olarak açıklandı! Tam iki kat fark var...

Sınır ihlali yapıp Bodrum'a kadar geldiler! Yunanistan'dan son dakika açıklaması: Ateş açamadık

Galatasaray'dan kötü haber! İki yıldız derbide yok