AKİT MENÜ

Gündem

Türkiye, soydaş Kırım Tatar ve Çerkes Soykırımlarını unutmadı!

Türkiye Cumhuriyeti, 17-18 Mayıs 1944 tarihinde Sovyetlerin bir insanlık suçu işleyerek Çerkes ve Kırım Tatarı yüz binlerle ifade edilen insanı anavatanlarından kopararak sürdüğü ve soykırıma uğrattığı trajediyi unutmadı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy tarafından, 1944 yılında Sovyetlerin Çerkes ve Kırım Tatar Sürgünleri hakkında bir mesaj kaleme alındı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, “1944 yılının 17-18 Mayıs gecesi yaklaşık 250.000 Kırım Tatarı anavatanlarından koparıldılar. 75 yıl önce insanlık onuruna aykırı şartlarda gerçekleştirilen sürgün sırasında maalesef onbinlerce Kırım Tatarı hayatını kaybetti. Birçoğu ise maruz kaldıkları ağır sürgün şartlarında, vatan hasretiyle anayurtlarından uzakta yaşamını yitirdi.

Bilindiği gibi, 21 Mayıs günü ise tarihe “Çerkes Sürgünü” adıyla geçen trajedinin yıl dönümü olarak anılıyor. Bu trajedinin acısı bugün dahi hafızalarda yaşıyor.

Soydaş Kırım Tatarları ile kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğinden mesaj

Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği, Twitter hesabı üzerinden her iki sürgünü anan bir mesaj paylaşıldı.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasının alıntılandığı mesajda, “Soydaş Kırım Tatarları ile kardeş Kafkas halklarının acılarını paylaşıyor, sürgünlerde yaşamını yitirenleri rahmetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. #18Mayıs1944 #KırımTatarSürgünü #Çerkes #21Mayıs1864” ifadelerine yer verildi.

Kırım Tatarlarının vatanlarından sürgün edilişinin 75. yılı Türkiye’de bu yıl ilk kez resmî devlet programı ile 21 Mayıs 2019 tarihinde anılacak.

Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarları, vatanlarından koparıldı

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerinin büyük çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu Kırım Tatar Sürgününü Soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan etti.

 

Yorumlara Git

Sözcü’yü dansöze çevirdiler! Instagram’ın borazanı olursan böyle rezil olursun

Türkiye tarihinde böylesi olmamıştı! Selçuk Bayraktar müthiş rakamı verdi

Kamala Harris ABD'yi karıştırdı! "Çekinmem vururum"

Ajanslar son dakika geçiyor! İsrail vuruldu

Cihat Yaycı Paşa uyarıyor! Yunanistan şimdi de Gökçeada'ya göz dikti!