AKİT MENÜ

Ekonomi

1 milyar metreküp doğalgaz Tuz Gölü’nde depolanacak

Tuz Gölü’nün güneyinde 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nde 12 sondaj kuyusundan 4’ünün açıldığı, 5. kuyuda çalışmaların devam ettiği bildirildi. Çinli Tianchen Engineering Şirketi Proje Yöneticisi Yin Xueqiang, “Bugüne kadar açmış olduğumuz 4 sondaj kuyusunda 1450 metre derinliğe ulaştık. Sondaj işlemi tamamlandıktan sonra kuyuların içine Hirfanlı Barajı’ndan boru hattıyla gelecek suyu vereceğiz” dedi.

2013-11-28 09:06:32
AKSARAY - Tuz Gölü’nün güneyinde 1 milyar metreküp doğalgazın depolanarak ihtiyaç duyulduğunda kullanılacağı Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nde 12 sondaj kuyusundan 4’ünün açıldığı, 5. kuyuda çalışmaların devam ettiği belirtildi.      
        
Gölün 40 kilometre güneyinde, Aksaray’ın Sultanhanı beldesi yakınlarında başlatılan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nde çalışmalar devam ediyor.              

Projeyi yürüten Çinli Tianchen Engineering Şirketi Proje Yöneticisi Yin Xueqiang, yaptığı açıklamada, projede ilk sondaj çalışmasına 5 Aralık 2012’de düzenlenen törenle başladıklarını söyledi.     
         
Proje kapsamında kaverna (suni mağara) oluşturulması için 12 kuyu açacaklarını belirten Xueqiang, “Proje planladığımız şekilde devam ediyor. Bugüne kadar 4 sondaj kuyusu açtık” dedi.         
     
Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nde 5. kuyunun açılması için çalışmaların devam ettiğini aktaran Xueqiang, şunları kaydetti: “Proje kapsamında kuyuları tek tek açıyoruz. Bugüne kadar açmış olduğumuz 4 sondaj kuyusunda 1450 metre derinliğe ulaştık. Sondaj işlemi tamamlandıktan sonra kuyuların içine Hirfanlı Barajı’ndan boru hattıyla gelecek suyu vereceğiz. Yerin 1450 metre altındaki tuz yapılarını eriteceğiz ve oluşacak tuzlu suyu yer altından tekrar drene ederek yüzeye çıkartacağız. Bu süreçte ise aşağıda doğalgazın depolanacağı büyük boşluklar oluşacak. Yer altında oluşan bu boşluklara daha sonra doğalgaz verilecek. 12 kuyuda oluşturacağımız tuz yapılarında 1 milyar metreküp doğalgazı depolayacağız.”

“TUZ GÖLÜ DE BU PROJEDEN OLUMLU ETKİLENECEK”

Yüzeye çıkartılacak tuzlu suyun işlemden geçtikten sonra Tuz Gölü’ne verileceğini dile getiren Xueqiang, şöyle devam etti

“Yüzeye çıkarttığımız tuzlu suyu önce tesis içinde çökelteceğiz. Suyun tuzluluk seviyesi Tuz Gölü ile aynı seviyeye gelince, göle yönlendireceğiz. Sonuçta Tuz Gölü de bu projeden olumlu etkilenecek.”              
Xueqiang, tuz tabakasını eritmek için Hirfanlı Barajı’ndan su getirilecek 125 kilometrelik boru hattında da çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, “Aralık ayı içinde açtığımız kuyulara su basmayı planlıyoruz” diye konuştu.          
    
Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Projesi’nde çalışan Çinli işçi sayısının 300’e ulaştığını anlatan Xueqiang, “Projede çalışan işçi sayısı şu anda 300 Çinli ile birlikte yaklaşık 500 kişiye ulaştı. Bölge halkına iş imkanı sağlayan projenin, ülke ekonomisine de önemli katkısı oluyor” ifadelerini kullandı.

Enerjide “Denetim Başkanlığı” dönemi ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlar ile bakanlığın denetim yetkisi altındaki her türlü kuruluş ile gerçek ve tüzel kişilerin, kamu ve özel şirketlerin faaliyet ve işlemlerini bakanlığın görev ve yetkileri çerçevesinde denetlemek üzere Denetim Hizmetleri Başkanlığı oluşturuldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Denetim Hizmetleri Başkanlığı Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, başkanlığının teşkilat ve görevleri, başkan, denetçi ve şube müdürlüğünün görev, yetki ve sorumlulukları, başkan ve denetçilerin atanma ve görevlendirilmeleri ile denetim faaliyetleri, denetçi yardımcılarının giriş imtihanı, mesleğe alınmaları, yetiştirilmeleri, tez hazırlama ve yeterlik imtihanları, yükselmeleri ve denetime tabi kişi ve kurumların yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasları kapsıyor. Denetim Hizmetleri Başkanlığı doğrudan Bakana bağlı olacak ve Bakan bu yetkilerini kısmen veya tamamen müsteşara devredebilecek.

Denetim Hizmetleri Başkanlığı bakanlığa bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların her türlü faaliyet ve işlemleriyle ilgili denetim faaliyetlerini yürütecek. Bakanlığın denetim yetkisi altındaki her türlü kuruluş ile gerçek ve tüzel kişilerin, kamu ve özel şirketlerin faaliyet ve işlemlerini bakanlığın görev ve yetkileri çerçevesinde denetleyecek. Mevzuatın bakanlığa tanıdığı her türlü araştırma, inceleme, denetim, soruşturma yetkilerini kullanacak.

Başkanlığa, başkanlıkta 10 yıl fiilen denetçi olarak görev yapmış olan ve başdenetçi unvanını almış olanlar arasından atama yapılacak. Kamu kurum ve kuruluşlarında denetim hizmetleri ile ilgili görevlerde en az 12 yıl hizmeti bulunanlar ile genel müdürlük, dengi veya üstü görevleri yapmış olanlar arasından da başkanlığa atama yapılabilecek.

Bakanlık denetçileri, kendi istekleri dışında veya denetim hizmetlerinin gerekleriyle bağdaşmayan sıhhi, ahlaki veya mesleki yetersizlikleri tespit edilmedikçe görevden alınamayacak, diğer idari görevlere atanamayacak.
Yönetmelikle birlikte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.
Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi