AKİT MENÜ

Gündem

“YSK’nın kararı yerinde”

Yüksek Seçim Kurulu’nun, “Yerel seçimlerde aday olacak bakanların görevlerinden istifa etmesine gerek olmadığı” yönündeki kararı, AK Parti tarafından “olması gereken, yerinde bir karar” olarak değerlendirilirken CHP ve MHP tarafından eleştirildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, YSK’nın bu yöndeki kararını “olması gereken bir karar” olarak değerlendirdi. Şentop, temel hak ve hürriyetlerin yorumla sınırlandırılamayacağını, kanundaki ifadenin esas olduğunu savundu.

2013-11-30 12:37:16
HABER MERKEZİ - Şentop, bazı muhalefet sözcülerinin YSK kararını ‘’hukuk garabeti” olarak tanımlayarak, bakanların da devlet memuru gibi istifa etmesi gerektiği görüşünün “cehalet örneği” olduğunu söyledi. Şentop, “Yapılan bu yorumlar yanlıştır. Memurlar istifa eder. Bakan,  üst amirdir. Memur ile Bakan’ın durumu aynı mı? Memur atanmıştır. Bakan, siyasi bir kişiliktir. Ulaştırma, Adalet ve İçişleri bakanları dışındaki bakanlar, milletvekilliği adayı olurken istifa etmesi gerekmiyor. Milletvekilliği adaylığında istifası gerekmeyen bakanların niye belediye başkanlığında istifasına gerek duyulsun? Onların mantığına göre milletvekilliği için adayı olan bakanlar, bakanlık yapamaz. Başbakan da mı istifa etsin? O nedenle tamamen yanlış bir kıyaslamadır. İşin tabiatına göre olması lazım” diye konuştu. Şentop, istifalar için son tarihin de 1 Aralık olduğunu söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç da, “Bakanlar milletvekillerinin hukukuna tabi. Milletvekillerinin hukuku da yerel seçimlerde aday olmak için milletvekilliği görevinden istifa etmeyi gerektirmiyor. Bakanlar açısından bir istifa zorunluluğu olmadığı kanaati, bizde de hakim olan kanaatti” dedi.

CHP: HUKUK GARABETİ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, YSK’nın aday olacak bakanlarla ilgili kararının Türkiye kamuoyunda büyük şaşkınlık, hayret ve ibretle izlendiğini savunarak, bu kararın kendilerine göre hem yadırgatıcı hem de oldukça düşündürücü olduğunu söyledi. YSK kararlarına karşı itiraz mercii olmadığını hatırlatan Altay, “YSK’ya şu mesajı iletmek istiyorum; yargı kararlarının meşruluğu kamu vicdanındaki karşılığıyla doğru orantılıdır. Dün çıkan bu karar; Türkiye’de yargının ne noktaya geldiğinin açık delili ve göstergesidir. Aday olması muhtemel bakanları da eşit koşullarda bir yarışa girmeye davet ediyorum. Bakanlıktan istifa etmeseler de biz onlarla yarışacağız, onların sırtında devletin zırhı olacak. Biz sırtımızı halkımıza, milletimize dayayarak seçimlerde umulan, görülen, beklenen ve şimdiden büyük bir zafer coşkusuna, başarı coşkusuna giren örgütümüzle birlikte başarıya ulaşacağız. Bakanlıklar kamu hizmeti verirler. Eğer bir oda başkanı, kulüp başkanı, devlet memuru, öğretmen, okul müdürü, vali yardımcısı istifa ederek seçime giriyorsa, bakanların da şüphesiz istifa etmesi gerekir. Belki AKP kendi iç bünyesinde bunu değerlendirip bakanları istifa ettirebilir ama YSK’nın bu kararı bir hukuk garabetidir” dedi.

MHP: KARAR YANLIŞ

YSK’nın kararına tepki gösteren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “YSK’nın kararı çok yanlış. Milletvekili, görevini yaparken icrai güç kullanmıyor. Bakanlar kamu erkini kullanmaktadırlar. Demokrasiye bakın... Bunu, Başbakan’ın muhtemelen bir Cumhurbaşkanlığa gidişte istifa etmemesini sağlayacak bir adım olarak değerlendiriyorum. Yanlış bir karar, siyasi amaç ve hedefi bulunmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.



Yorumlara Git

Sokak lezzetleri restoranı iflas etti!

Sebebi çok şaşırttı! O ülkede sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Asya ülkesi Malezya Kralı Çin'de: Diplomatik ziyarette bulundu!

Kadıköy’de kazanan Galatasaray!

Esra Erol’un konuğu sokak ortasında ölü bulundu!