AKİT MENÜ

Kültür - Sanat

Yahya Kemal’den Bugüne İstanbul

Saddettin Öken'in Yahya Kemal’den Bugüne İstanbul adlı eseri Ötüken Yayınları'ndan çıktı.

2015-07-02 17:31:17

Yedi düvelin gözünün ve gönlünün kaldığı, çeşitli dil, ırk ve inançlardan hemen her insanın içinde olmak istediği eski İstanbul’u anlatan bir kitap.

İstanbul’u anlatmayan, yazmayan, konuşmayan kimse yok gibidir. Yerli ve yabancı seyyahlar başta olmak üzere; edebiyatçılarımız, şairlerimiz, romancı ve hikâyecilerimiz, İstanbul’u kendi zaviyelerinden anlatmışlardır.

………….

Müslüman bir gözle bakarak şiir ve düz yazılarıyla İstanbul’u anlatan mütefekkirlerimizden birisi Yahya Kemal’dir. “Süleymaniye’de Bayram Sabahı” şiirindeki İstanbul’u başka bir kimse anlatmış değildir.

Yahya Kemal’in izinden layıkıyla giderek, İstanbul’u en güzel şekilde dile getiren isimlerden birisi ise Sadettin Ökten’dir.

İşte “Yahya Kemal’den Bugüne İstanbul” kitabının yazarı Sadettin hocamızdır. Şimdi yeri geldi sözü ehline bırakalım.

“Bu kitap Yahya Kemal Bey’in on dört şiiri üzerine kurulu bir deneme niteliğindedir. İsminin de ima ettiği gibi Yahya Kemal’in şahit olup yaşadığı İstanbul ve onun vefatından sonra da bugüne kadar yazarının bizzat şahit olup yaşadığı İstanbul’u, bazı hassasiyetleri dikkate alarak konu edinmiştir. Yahya Kemal’in İstanbul’u ve İstanbul tasavvuru ile bugün yaşadığımız İstanbul ve İstanbul tasavvurumuz arasında yapılan karşılaştırmalar, medeniyetimizi “yeniden ihya etme” söylemlerindeki samimiyetin derecesini gözler önüne sermektedir”.

………….

Evet, Yahya Kemal ve Saadettin Ökten’in anlattığı “insan ve manaİstanbul’undan”, bugünkü “para ve hırs İstanbul’una” yolculuk edip, elbirliğiyle nereden nereye getirdiğimizi gösteren önemli bir eser.

…………….                                                                   

 

Yorumlara Git

Duyunca çok şaşıracaksınız! Metal dedektörü ile 6 milyon liralık hazine buldu

İsrail Hamas lideri Yahya Sinvar’ı öldürdüğünü iddia etti

Müşteriler apar topar paralarını çekmeye başladı! Dev banka için iflas alarmı

De Rossi’nin ayrılığı sonrası tehdit edilmişti! Yollarını ayırdı: Roma CEO’su istifa etti!

Irak'taki Şii milis gruptan Ürdün Vadisi'ndeki İsrail yerleşimine saldırı