AKİT MENÜ

Ekonomi

İlbank’tan belediyelere büyük kaynak

İlbank, İstanbul Maltepe’de bulunan arsasını arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle ihaleye çıkardı. Arsa üzerinde yapılacak tesislerle hem bölge canlanacak hem de elde edilecek satış gelirleriyle yeni kaynak belediyelere aktarılacak.

2013-02-18 21:18:39

HABER MERKEZİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olan İlbank, İstanbul Maltepe’de bulunan arsasını arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı modeliyle ihaleye çıkardı. İhale edilen arsanın imarı ticaret ve konut alanı olup emsal harici satılabilir alanlar, otopark ve sığınak alanlarıyla birlikte 40 dönümlük bir alanı kapsarken, geliştirilecek proje ile Maltepe bölgesinin son yıllardaki hızlı gelişimine paralel bir şekilde yeni Kartal Adliye Sarayı’nın hizmete girmesiyle oluşacak konut, ofis ve ticari ünite ihtiyacına cevap verilmiş olacak. Arsa üzerinde yapılacak tesislerle hem bölge canlanacak hem de elde edilecek satış gelirleriyle yeni kaynak belediyelere aktarılacak.  
ELDE EDİLECEK KÂR
KENTSEL DÖNÜŞÜME
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, 7 Şubat’ta yapılan ihalenin ikinci oturumunun bu ay içinde tamamlanacağını ve çalışmaların hızla başlatılacağını ifade etti.
Karaman, “Banka olarak bundan sonraki süreçlerde gerek kendi gayrimenkullerimiz gerekse bankanın portföyüne yeni dahil edeceğimiz gayrimenkuller ve belediyelerin ellerindeki gayrimenkulleri ortak projeler üreterek değerlendirmek istiyoruz.
Böylece birkaç faydayı aynı anda sağlamış olacağız. Bu projelerle modern kentleşmeye katkı sağlarken proje geliştirmekte güçlük çeken yerel yönetimlere de hem proje anlamında hem de yeni finansman sağlama noktasında destek sağlamış olmaktayız. Projelerin hayata geçirilmesiyle belediyelerin gayrimenkulleri değerlendirilmiş olacak hem belediyeler hem de kentsel dönüşüm için ilave kaynak oluşturulmuş olacaktır” dedi.
Tuncay Karaman, Kentsel Dönüşüm Kanununa göre İller Bankası’nın bankacılık faaliyetleri dışında elde edilecek karın yüzde 50’sinin kentsel dönüşüme aktarılacağını vurgulayarak, “Projelerle elde edeceğimiz gelirin yarısı doğrudan kentsel dönüşümde kullanılacaktır. Bu şekilde kentsel dönüşümün finansmanına büyük katkı sağlayacağımızı tahmin ediyoruz” diye konuştu. Tuncay Karaman, ayrıca İller Bankası Kanunu gereğince banka safi karının yüzde 51’inin, il özel idareleri tarafından yerine getirilen, köylerin teknik ve sosyal altyapı hizmetlerinin finansmanı, nüfusu 200 binin altında olan belediyelerin harita, imar planı, içme suyu, atık su, katı atık, kent bilgi sistemi ve benzeri kentsel altyapı projelerinin finansmanı ile nüfusu 25 binin altında olan belediyelerin anılan projelerinin ayrıca yapımının finansmanında hibe olarak kullandırılacağının altını çizdi.
SIRADA ELAZIĞ VE TUZLA VAR
Tuncay Karaman, Bankanın Elazığ Bölge Müdürlüğü’nün yer aldığı arsa üzerine de aynı usulle ihaleye çıkıldığını belirterek ihalenin ilk oturumunun 14 Mart’ta Ankara’da yapılacağını bildirdi. Karaman, İstanbul Tuzla Merkez Mahallesi’nde, kullanılmayan ve atıl durumdaki Banka Sosyal Tesis yapılarının bulunduğu 42 bin 190 metrekarelik arsanın da önümüzdeki süreçte ihaleye çıkarılarak yeni kaynak elde edileceğinin altını çizdi.
Karaman: Belediyelere
hibe miktarı artacak

İlbank Genel Müdür Vekili Tuncay Karaman, “Yerel yönetimlere uyguladığımız düşük faiz oranlarıyla finansman politikamız devam edecek, bununla birlikte uygulamaya sokacağımız yeni gayrimenkul faaliyetleriyle Bankamızın karlılığı artmış olacaktır. Dolayısıyla karlılıkla birlikte yerel yönetimlere ve köylere aktarılacak hibe miktarı da finansman desteği de artmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlara Git

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…

Karadeniz'in fındığı bakın kimleri zengin ediyor! Çıldırmamak elde değil