AKİT MENÜ

Ekonomi

Büyümeye özel sektör eli değdi

Özel sektör yatırımları büyümeye altı çeyrek aradan sonra ilk defa katkı sağladı. Makine ve teçhizat sektörünün yatırımları 4.2, inşaat sektörünün yatırımları ise yüzde 7.5 büyüme kaydetti.

2013-12-11 08:09:08
İSTANBUL - Türkiye ekonomisinin 3. çeyrek büyüme hızı yüzde 4,4 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, özel sektör sabit sermaye yatırımlarının 2011 yılının son çeyreğinden itibaren büyümeye ilk kez katkı sağlaması dikkati çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 3. çeyrek GSYH rakamlarına göre, Türkiye ekonomisi 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 4,4 büyüme kaydetti. Büyüme rakamlarında dikkati çeken unsur ise önceki altı çeyrekte üst üste daralan özel sektör sabit sermaye yatırımlarının büyümeye 3. çeyrekte pozitif katkı vermeye başlaması oldu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDEN YÜZDE 7.5 KATKI

Özel sektör yatırımlarında 3. çeyrekte yüzde 5,3 büyüme gerçekleşirken, bunun büyümeye katkısı 1 puan oldu. Özel sektör yatırımlarının detayları incelendiğinde ise makine ve teçhizat sektörünün yatırımları 3. çeyrekte 4,2 ve inşaat sektörünün yatırımları ise yüzde 7,5 büyüme kaydetti.

Özel sektör yatırımlarının art arda altı çeyreklik daralmadan sonra yüzde 5,3 ile büyümeye geçmiş olmasının iç tasarrufların arttığına işaret etmesi açısından olumlu olduğunu belirten analistler, özel yatırım harcamalarının artmaya başlayarak büyümeye 1 puanlık bir katkı yapmasının gelecek dönem büyüme performansı açısından da ümit verici olduğunu ifade ediyor.

Ekonomist Serhat Gürleyen, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye'de, kurun artmasına ve yurt içinde faizlerin yükselmesine rağmen uzun dönemli olarak işine bakan, yatırım planlanlamasını da dünya ekonomisindeki dalgalanmalardan mümkün olduğunca az etkilenerek sürdürmeye çalışan bir yatırımcı grubu var" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar'da özel sektörün yatırım harcamalarındaki artışa dikkati çekerek, işadamlarının makine-teçhizat yatırımlarının yılın üçüncü çeyreğinde arttığını ve bu tablonun iş aleminin geleceğe artık daha büyük bir güvenle baktığını ve yatırımlarını artırmaya başladığını gösterdiğini söyledi.
Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı