AKİT MENÜ

Ekonomi

Savunma sanayiinde ithalattan ihracata

AK Parti’nin, 11 yıllık iktidarında milli savunma sanayine verdiği önem sonucunda bu alanda yaşanan müthiş dönüşüm rakamlarla da ortaya çıkıyor. Çeşitli araştırmalara göre Türkiye, 2002 yılında savunma ürünleri ithalatında 3. iken bugün 14. sıraya geriledi. İhracatta ise 2002’de 31. sırada iken 2011 yılında 8. sıraya yükseldi.

2013-12-13 14:23:59
MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARA –  Dünyada geçen yıl 1.7 trilyon dolar harcanan savunma sanayinde Türkiye’nin etkinliği de her geçen yıl daha fazla artıyor. Geçmiş yıllarda bu alanda tamamen yurtdışına bağımlı olan Türkiye artık hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de dünyada onlarca ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye, 2002 yılında savunma ürünleri ithalatında 3. iken bugün 14. sıraya geriledi. İhracatta ise 2002’de 31. sırada iken 2011 yılında 8. sıraya yükseldi.

Büyük bir atılım geçiren Türk savunma sanayi, silahlı kuvvetlerin ihtiyacı olan ürünlerin büyük bir bölümünü karşılarken, dışarıdan alımlarda yıldan yılda düşüyor. 2002 verilerine göre Türkiye, savunma ürünleri ithalatı açısından dünya ülkeleri arasında 3’üncü sıradayken, 2006 yılında 11’inci sıraya düştü. Son olarak 2012’de ise 14’üncü sıraya kadar geriledi. Türkiye, büyük silah satıcısı ülkelerle de yarışır seviyeye ulaştı. Türkiye, savunma sanayi ürünü ihraç eden ülkeler arasında 2002 yılında 31’inci sıradayken 2006 yılında 21’inci sıraya yükseldi. 2011 yılında ise silah ihracatında Türkiye 8’inci sıraya kadar çıktı. Ülkemiz bugün yılda 1 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor.

HEDEF 25 MİLYAR DOLAR İHRACAT

Bu yıl itibari ile silahlı kuvvetlerin ihtiyacının yüzde 54’ünü yurtiçinden karşılayan Türkiye’nin uzun vadedeki hedefleri de sevindiriyor. Cumhuriyet’in 100’üncü yıldönümünde Türkiye’nin hedefi, 25 milyar dolar silah ihracatı yapmak. Türkiye, ithalat konusundaki hedefini ise ihtiyacın tamamını yurtiçinden karşılamak olarak belirledi.

ÜRÜNLER SAYMAKLA BİTMİYOR

Türkiye’nin  geliştirdiği savunma sanayi ürünlerinden öne çıkanlar: Altay tankı, Atak 129 taarruz helikopteri, Anka insansız hava aracı, Milgem savaş gemisi, Mehmetçik-1 piyade tüfeği, Fırtına Obüsü, Stinger alçak hava savunma sistemi, birçok çeşitte zırhlı araç, Umtas tanksavar füzesi, Cirit roketi, Göktürk uydusu, Milli seyir füzesi SOM, Hürkuş eğitim uçağı, çeşitli menzilde füzeler ve elektronik harp sistemleri. Bunun yanında; savaş uçağı, uçak gemisi, uzun menzilli füzeler, milli uydular gibi birçok alanda çalışmalar devam ediyor.


Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı