AKİT MENÜ

Ekonomi

Meksika ile STA, ticarette haksız rekabeti sona erdirir

Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı’nda iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve stratejik ortaklık konuşuldu. Meksika mallarının gümrük birliği dolayısıyla Türkiye’ye serbestçe girebilirken, Türkiye’nin Meksika’da gümrük duvarıyla karşılaşması iki ülke arasındaki ticaret hacmini olumsuz etkiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meksika ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması ve vizelerin kaldırılması konusunda adım atılmasını istedi.

2013-12-19 09:52:02
İSTANBUL - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Meksika ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin bugün 1 milyar 200 milyon dolar civarında olduğunu, bunu yeterli bulmadıklarını belirterek, “İki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vade 5 milyar dolar, orta vadede ise 10 milyar dolar seviyesine taşımamız gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Ekonomi Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen “Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı”nda Ergün, ülkeler arasındaki ilişkilerde sivil diplomasiyi geliştirmenin büyük bir önem taşıdığını belirterek, siyasiler tarafından çözülemeyen bir çok sorunun iş dünyası tarafından çok daha kolay bir şekilde aşıldığını söyledi.

Türkiye’nin dünyanın her ülkesiyle temas kurmaya özen gösterdiğini anlatan Ergün, “Bütün bu çabalarımızın meyvelerini dış ticarette görüyoruz. 11 yılda 36 milyar dolardan 160 milyar dolara çıkan ihracatımız bu pozitif yaklaşımımızın bir sonucu olmuştur” dedi. Ergün, son yıllarda Avrupa’da yaşanan ekonomik krize rağmen ihracatın artmaya devam etmesinin nedeninin Türkiye’nin yeni pazarlara açılması olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Meksika ve Türkiye son yıllarda gösterdikleri ekonomik performans ile tüm dünyanın dikkatini çekti ve övgüsüne mazhar oldu. Ancak bu iki ülkenin ekonomik ilişkileri dünyanın en büyük 20 ekonomisi içinde bulunan iki ülkeye yakışan bir seviyede değil. İki ülkenin de dış ticaret hacmi hızla yükselirken mevcut durumun çok yeterli olmadığı çok net bir şekilde görülüyor. İkili ilişkilerde büyük mesafe aldık, iki ülke arasında 2002’de 128 milyon dolar olan dış ticaret hacmi, bugün 1 milyar 200 milyon dolar seviyesine yaklaştı. Ancak biz, mevcut rakamları yeterli bulmuyor, iki ülke arasındaki ticaret hacmini kısa vade 5 milyar dolar, orta vadede ise 10 milyar dolar seviyesine taşımamız gerektiğini düşünüyoruz.”

Meksika ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasını çok önemsediklerine işaret eden Ergün “Aynı şekilde vizelerin kaldırılmasını da önemsiyoruz. İki ülke işadamlarının da hükümetlerden böyle bir beklenti içinde olduklarını biliyoruz. Meksika ile AB arasında böyle bir anlaşma varken, AB ile Gümrük Birliği anlaşması olan Türkiye’nin de aynı şartlara sahip olması gerektiğine inanıyoruz. Yine çifte vergilendirmeyi önleme ve karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi gibi konularda dün atılmış adımlar da son derece önemli. Eğer biz siyasiler olarak bu ve benzeri adımları atarsak, iş dünyamızın iki ülke arasındaki ilişkileri şahlandıracaklarına olan inancımız tamdır” ifadesini kullandı.

Pena Nieto: Türkiye ile fırsat alanları oluşturacağız

İSTANBUL - Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, “Latin Amerika ile birlikte ihracatımızı çeşitlendirmek, başka pazarlara ve ufuklara açılmak istiyoruz. Asya Pasifik bölgesine entegre olmaya çalışıyoruz. Ancak gözümüzü dünyanın bu bölgesine de çevirdik” dedi. “Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı”nda Pena Nieto, Türkiye ile Meksika arasındaki bu yakınlaşmanın fırsat alanları oluşturması gerektiğini belirterek, iki ülke ekonomisinin de rekabete açık ve dönüşüm içinde olan ekonomiler olduğunu ifade etti. Türkiye ile Meksika’nın başarılı bir şekilde bu küresel dönemde yerlerini aldığını söyleyen Pena Nieto, ikili ilişkileri geliştirmek ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek adına Meksika Hükümetinin kararlı bir şekilde Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaretini gerçekleştiriyor olmasının bunun bir göstergesi olduğunu vurguladı. Bundan 85 yıl önce diplomatik ilişkileri başlattıklarını anımsatan Pena Nieto, daha da eskiye gidildiğinde ilk yakınlaşmaların Osmanlı dönemde başladığını kaydetti. Pena Nieto, Türkiye ile Meksika’nın 2 büyüyen ülke olduğunu ve kendilerini daha rekabetçi, başarılı ve daha yüksek üretim kapasitesiyle dünyaya hazırladıklarını söyledi.

TÜRKİYE’NİN MEKSİKA’DA DAHA İYİ TANINMASINI İSTİYOR


Gerçekleştirdikleri ziyaretin çok başarılı geçtiğine dikkati çeken Pena Nieto, “Türk yetkililer tarafından çok büyük bir destek ve büyük bir ilgi gördük. İki ülke arasında ticari bağlarımızı güçlendirmek arzusundayız. Özellikle kapasitelerimiz düşünüldüğü zaman Türkiye ile ticaret hacmimiz şu anda çok mütevazı rakamlara sahip. Dünyanın 14. ve Latin Amerika’nın ise en büyük 2. ekonomisiyiz. Serbest ticaret antlaşmaları ile 45 ülkede 1 milyar 200 milyon tüketiciye ulaşabiliyoruz. Aynı zamanda coğrafi konumumuz nedeniyle Kuzey ve Latin Amerika ile Karayipler’e bağlayan anlaşmalar bunlar. Türkiye de coğrafyası itibariyle Asya ve Avrupa’ya açılan bir kapı ve erişim noktası konumunda bulunuyor” diye konuştu.

Sadece ekonomi alanında değil, kültürel, eğitim, teknolojik ve elbette turizm alanlarında ilişkileri artırmak istediklerini ve bu konularda eksik kaldıklarını belirten Pena Nieto, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile çok önemli temaslar kurduk, önemli anlaşmalar imzaladık. 21. yüzyıl için stratejik ortaklık anlaşması imzaladık ve bu çok önemli. Bir serbest ticaret anlaşması için faaliyetlere geçmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra karşılıklı yatırımların korunması ve teşvik anlaşması imzaladık. Çift vergiyi önlemek için ve havacılık alanında anlaşmalar imzaladık. THY ile ülkemizdeki bazı şirketler arasında bu bağlantıyı daha hızlı ve doğrudan yapma çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bilim ve teknoloji ile turizmde iş birliği mutabakat zaptı imzaladık. Güvenlik ve organize suçlarla mücadele konusunda anlaşma imzaladık” değerlendirmesinde bulundu.

Hisarcıklıoğlu: STA ile sorun kökünden çözülür


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Gümrük Birliği'nden dolayı Meksika malları Türkiye'ye serbestçe gelebilirken, biz Meksika'ya mal satışında gümrük duvarlarıyla karşılaşıyoruz. Meksika ile imzalayacağımız bir Serbest Ticaret Anlaşması bu soruna kökten çözüm getirecektir" dedi. Ekonomi Bakanlığı, TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen "Türk-Meksika İş Konseyi Toplantısı"nda konuşan Hisarcıklıoğlu, "Meksika'nın bir ayağı Kuzey Amerika, bir ayağı Latin Amerika'da. Aynı şekilde, Türkiye de, Asya, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrupa'ya kolay erişimiyle kuzey yarım kürede merkezi bir yere sahip. Biz, Türkiye ve Meksika'yı, yeni küresel güç mimarisinin en dinamik iki aktörü olarak görüyoruz" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "İş birliğine giden yolda gerekli altyapının sağlanması için ilk olarak iki ülke arasında Yatırımların Teşviki ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmaları bizler için önem taşımaktadır. Türkiye AB'nin Gümrük Birliğine dahil. AB ile Meksika arasında da 2000 yılından bu yana serbest ticaret anlaşması yürürlükte. Burada bir haksızlıkla karşı karşıyayız. Meksika ile imzalayacağımız bir Serbest Ticaret Anlaşması bu soruna kökten çözüm getirecektir. Vatandaşlarımıza yönelik vize uygulamasına son verilmelidir."
Yorumlara Git

Dünyayla dalga geçiyorlar! İsrail’den akıl almaz Lübnan savunması

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı