AKİT MENÜ

Ekonomi

Simitçi de pazarcı da ödeme sistemine dahil olacak

Bugün itibariyle yaklaşık 98 milyon banka kartı, 57 milyon kredi kartı, 2,3 milyon POS cihazı, 41 bin ATM sayısına ulaşıldığını vurgulayan BKM Genel Müdürü Soner Canko, bireylerin gelirlerinin kayıt altına alınmasının önemine işaret ederek, gelecek yıl gazeteciler, simitçiler, taksiciler, pazarcılar gibi küçük ödemelerin de ödeme sistemlerine kazandırılması için çalışacaklarını söyledi.

2013-12-20 02:49:09
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, kredi kartlarına taksit sınırlandırılması getirilmesine ilişkin taslakla ilgili “Önümüzdeki günlerde taslak kesinleştiğinde eminim ki bankaların, kart sahiplerinin, kamunun ve düzenleyicilerin menfaatine olan bir sonuç çıkacaktır” dedi.

Anadolu Ajansı’nın  AA Finans Masasına konuk olan Canko, düzenlenecek taslakla ilgili açıklamalar yaptı. Türkiye’nin kartlı ödeme sistemleriyle tanışmasının 45 sene öncesine gittiğini, son 10 yılda kartlı ödeme sistemlerinin büyüdüğüne dikkat çeken Canko, Türkiye’de ekonominin yüzde 27’sinin hala kayıtdışı olduğunu ifade ederek, “Bu kayıtdışı bizim için önemli bir hedef. Hem kayıtdışının hem küçük ödemelerin ödeme sistemlerine kazandırılması bizim gerçek ekonomik büyüklüğümüzü gösterecek. Kartlı ödeme sistemlerinin büyümesi aslında büyük resmi görme anlamında kamunun çok işine yarayacak” diye konuştu.

21 MİLYAR LİRALIK ALIŞVERİŞ

Bugün itibariyle yaklaşık 98 milyon banka kartı, 57 milyon kredi kartı, 2,3 milyon POS cihazı, 41 bin ATM sayısına ulaşıldığını aktaran Canko, ekim ayı sonu itibariyle banka kartıyla alışverişte 21 milyar liralık, kredi kartıyla alışverişte ise 378 milyar liralık hacme ulaşıldığını söyledi.

ORTAK LİMİT ZOR GÖRÜNÜYOR

Ortak limit uygulamasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Canko, ortak limit uygulamasının hali hazırda zor bir uygulama olduğunu, bunun için gelirin bilinmesi gerektiğini, gelir bilinmeden limitin konulamayacağını söyledi.

Türkiye’de gelir bilgisinin tam ve sağlıklı olmadığını vurgulayan Canko, bireylerin gelirlerinin kayıt altına alınmasının gelişmeye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

SİMİTÇİLER VE PAZARCILAR DA KAYIT ALTINA ALINACAK


Canko, “2023 hedefimizi ortaya koyduğumuz zaman bizim gidecek çok yolumuz var. Sokakta satılan her simitin veya takside ödenen her bir liranın kartlı ödeme sistemlerine taşınmasına ihtiyacımız var. 2014’te de bu anlamda bizden çokça yeni çalışmalar görecekseniz. Mesela daha çok, gazeteciler, simitçiler, taksiciler, pazarcılar gibi küçük ödemelerin ödeme sistemlerine kazandırılmasıyla ilgili somut bazı çabalarımızı paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

KARTLAR ÖDEME ARACIDIR

Toplam kartlı harcamaların yüzde 15,1’nin market, yüzde 11,4’ünün akaryakıt, yüzde 8,1’inin giyim, yüzde 8’inin de elektronik alışverişinden geldiğinin bilgisini veren Canko, uzun zamandır bu tablodaki dağılımda çok fazla değişim yaşanmadığını, sadece akaryakıt harcamalarının payının 2010’da yüzde 13 iken, yüzde 11,4’e düştüğünü söyledi.

BKM Genel Müdürü Soner Canko, “Kartlar ödeme aracıdır, kredi aracı değildir. BES bunun en güzel örneği. Aynı zamanda her banka kendine özgü altın ve yatırım fonlarını, yurt içi ve yurt dışı fonları kartlarla satabiliyor. Dolayısıyla kartlar eğer kullanıcılarımız bilinçli ve dikkatli olursa, bu bizi tasarrufa götürüyor” dedi.
Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi