AKİT MENÜ

Ekonomi

İşçi ve işveren ‘kıdemde’ anlaşamadı

Yaklaşık 11 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatında anlaşma sağlanamamasına sendikalar tepki gösterdi. Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Tarafların kıdem tazminatı konusunda tavırları devam edince, ortak bir noktada buluşma sağlanmadı. Toplantıda kıdem tazminatı dolaylı olarak ele alındı” diye konuştu. Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, “Kıdem tazminatının bu yasama döneminde tekrar gündeme geleceğini düşünmüyorum, rafa kaldırıldığını söyleyebiliriz” dedi.

2013-12-21 09:22:44
ANKARA - Yaklaşık 11 milyon çalışanı yakından ilgilendiren kıdem tazminatı konusunda son yapılan Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı’nda da işçi ve işveren tarafları ortak bir noktada anlaşamayınca, kıdem tazminatının fona devredilme fikri de askıya alınmış oldu.              

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada, Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı’nın “alt işveren” ve “esnek çalışma uygulamaları” gündemiyle toplandığını belirterek, toplantıda kıdem tazminatının dolaylı olarak görüldüğünü vurguladı.         
     
Kıdem tazminatıyla ilgili işçi ve işveren taraflarının görüşlerini dile getirdiğini ifade eden Arslan, “Tarafların kıdem tazminatı konusunda tavırları devam edince, ortak bir noktada buluşma sağlanmadı. Sayın Başbakan’ın da tarafların anlaşılması halinde bir düzenlemenin söz konusu olacağı yönünde ifadeleri vardı. Bu anlaşma son toplantıda da sağlanamadı” diye konuştu.    
          
Arslan, Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik’in tarafların alt işverenlikle ilgili görüşlerini aldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:       
       
“Bakanlık bu konuda bir çalışma yapıp taraflara gönderecek. Hak-İş olarak biz alt işverenlikle ilgili problemlerin çözülmesini istiyoruz. Bunun için yapılması gerekenler çok basit. İş Kanunu’nun 2. Maddesi’nin 8. ve 9. fıkraları ortadan kaldırılmalı. Sonuçlanan muvazaa davalarının gereği ilgili kurumlarca yapılmalı. Ülke olarak 1961’de imzaladığımız ve 1988’de yürürlüğe koyduğumuz 94 sayılı İLO Sözleşmesi’ne uygulanmalı. Böylece esas işverenin çalışanları için sağladığı haklar alt işverenler içinde geçerli olacaktır.”

“ÇALIŞILAN SÜREYLE ORANTILI TAZMİNAT ALMALI”


Kıdem tazminatıyla ilgili düzenleme yapmak isteyenlerin, çalışanların yüzde 90’ının kıdem tazminatından yararlanamamasını dayanak olarak gösterdiğine dikkati çeken Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da şöyle konuştu:         
     
“Mevcut kanuna, ‘herkes çalıştığı süreyle orantılı kıdem tazminatını alır’ ibaresi eklendiğinde bütün işçilerin kıdem tazminatından yaralanması sağlanabilir. Bu yeter ki istensin çalışanın kıdem tazminatını hak etmesi için 1 yıl çalışması gerekmez, 1 haftalık çalışma bile yeterli olabilir.”  
            
Kavlak, son Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı’ndan da Kıdem tazminatıyla ilgili bir anlaşmanın sağlanamadığını ifade ederek, “Kıdem tazminatının bu yasama döneminde tekrar gündeme geleceğini düşünmüyorum, rafa kaldırıldığını söyleyebiliriz” dedi.      
        
Kamuoyunda taşeron işçi olarak bilinen alt işverenlerle ilgili problemlerin çözüme kavuşturulmasını istediklerini dile getiren Kavlak, taşeron işçilerin yıllık izinlerini kullanması, kıdem tazminatını hak etmesi ve güvenceli çalışma şartlarına kavuşmasının önemli olduğunu söyledi.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko ise kıdem tazminatının kaldırılması ya da fona devredilmesi, bölgesel asgari ücret, özel istihdam bürolarının açılması ve esnek çalışma modellerine her zaman karşı olduklarını vurguladı.                             

Yorumlara Git

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Rusya’ya gidecek! İşte görüşeceği konular

Pakistan'da bombalı saldırı: Rus Büyükelçi’nin de bulunduğu heyeti taşıyan konvoya mayınlı saldırı!

Yiğit Bulut'un paylaşımı gündem oldu! Dikkat çeken 'Ali Koç' iddiası

İklim değişikliği nedeniyle İtalyanları kahve korkusu sardı

‘Dip dalga geliyor’ diyen algıcılara duyurulur! İşte gençlerin en beğendiği siyasetçi