AKİT MENÜ

Gündem

81 gözaltıdan 57’si serbest

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen 3 ayrı soruşturma kapsamında, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edilen 81 kişiden, aralarında Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab’ın da bulunduğu 24’ü “rüşvet”, kara para aklamak”, “resmi belgede sahtecilik”, “altın kaçakçılığı” ve “imar kirliliğine neden olmak” suçlarından tutuklandı.

2013-12-22 02:49:37
İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 3 ayrı soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 81 kişiden, 24’ü “rüşvet”, kara para aklamak”, “resmi belgede sahtecilik”, “altın kaçakçılığı” ve “imar kirliliğine neden olmak” suçlarından tutuklanırken, 33’ü mahkemeden, 24’ü de savcılıktan serbest bırakıldı.              

Aralarında iş adamları, bürokrat ve memurların da bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik düzenlenen İstanbul merkezli operasyon 17 Aralık sabahı başladı. İstanbul Cumhuriyet savcılarından Celal Kara’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, yaklaşık 2 yıllık teknik ve fiziki takip sonucunda, “kara para aklama”, “altın kaçakçılığı” ve “kamu görevlilerine rüşvet” iddiasıyla operasyon düzenlendi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan operasyon sonucu, aralarında iş adamı Reza Zerrab, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın da bulunduğu 22 kişi gözaltına alındı.              
Savcı Kara’nın “2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet etmek” suçundan yürütülen ayrı bir operasyon kapsamında da Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile bazı belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu bir grup aynı gün gözaltına alındı.           
   
Yine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına bağlı Memur Suçları Bürosu bünyesinde çalışan savcılardan Mehmet Yüzgeç’in yürüttüğü soruşturmada da iş adamı Ali Ağaoğlu ile Abdullah Oğuz Bayraktar da gözaltına alınanlar arasında yer aldı.           
   
Yürütülen 3 ayrı soruşturmada, İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün ortaklaşa gerçekleştirdiği operasyon kapsamında gözaltına alınanlar, İstanbul Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.             
 
Burada, 2 günlük gözaltı süresi dolanlara ek gözetim süresi de alındı. Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın eşinin de aralarında bulunduğu 10 kişi emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.              
Bu arada, dellillerin tam olarak toplanıp, soruşturmanın kısa sürede tamamlanması için savcılar Kara ve Yüzgeç’e yardım etmek amacıyla da savcılar Ekrem Aydıner ile Mustafa Erol da görevlendirildi.                
                                 
İLK EKİPTE 8 TUTUKLAMA

Emniyette işlemleri tamamlanan 10 kişi, 19 Aralık’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesine sevk edildi. Bu kişilerden 2’si savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, mahkemeye çıkarılan 8 kişi ise tutuklandı.              

Gözaltında bulunan Reza Zerrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan, Abdullah Oğuz Bayraktar ve Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’ın ile Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 71 kişi de emniyetteki işlemlerinin ardından dün sabah erken saatlerden itibaren 3 ayrı grup halinde adliyeye sevk edildi.         
     
Savcılık tarafından ifadeleri alınan ilk gruptan Zerrab, Çağlayan ve Güler’in de aralarında bulunduğu 14’ü, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderilirken, 7’si serbet bırakıldı. 

İfadeleri tamamlanan diğer 50 kişiden Abdullah Oğuz Bayraktar ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 35’i, tutuklanmaları istemiyle mahkemeye sevk edildi. Ali Ağaoğlu’nun da aralarında bulunduğu 4’ü, adli kontrol şartıyla olmak üzere 15 kişi savcılıktan serbest kaldı.

ADLİ KONTROLLE SERBEST

Nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Mahkemesinde 3 ayrı hakim tarafından sorgulanan toplam 49 kişiden ilk etapta, Barış Güler, Salih Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve iş adamı Reza Zerrab’ın da aralarında bulunduğu 14 kişi tutuklandı, Abdullah Oğuz Bayraktar’ın da aralarında yer aldığı 14 kişi de serbest bırakıldı. 

Mahkeme, serbest bıraktığı kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı ve evlerine en yakın emniyet birimine haftada bir kez imza verme şartı barındıran adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.

Nöbetçi mahkeme bu kişileri, “isnat edilen suç vasfı, delil durumu, kuvvetli suç şüphesi varlığını gösteren olguların tutuklamayı gerektirecek şekilde bulunmaması, delilleri yok etme, gizleme ve karartma ihtimali olmaması, ilerde suç vasfının değişme ihtimalinin bulunması nedeniyle ileride mağduriyetlerine sebep olmamasına” dikkate alarak serbest bıraktı. 

Mahkemede sorgulanan geriye kalan 21 kişiden ise Ali Tunç ile Sevinç Doğan tutuklanırken, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’in de aralarında bulunduğu 19’u serbest bırakıldı.

Böylece operasyon kapsamında yürütülen 3 ayrı soruşturmada adliyeye sevk edilen 81 kişiden, 24’ü “rüşvet”, kara para aklamak”, “resmi belgede sahtecilik”, “altın kaçakçılığı” ve “imar kirliliğine neden olmak” suçlarından tutuklanırken, 33’ü mahkemeden, 24’ü de savcılıktan serbest bırakıldı.

Tutuklanan 24 kişi ise Metris, Paşakapısı ve Maltepe cezaevlerine gönderildi.                                   

Yorumlara Git

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta!

AB, Google’a ültimatom verdi! Ağır cezalar geliyor

ABD’den vatandaşlarına ‘acil kodlu’ çağrı: Derhal terk edin!

Kaldırılan gizemli video yeniden ortaya çıktı! Google'ın eski CEO'sundan şok eden tahminler

Mourinho bombası patladı! Mumla arattı: Çıldırmamak elde değil, deli saçması olay bu…